Szőlőművelés, talajmunka:
A sorközök „zöldre hagyva”, kizárólag soraljművelővel sarabolva a tőkék között.
Évek óta folyamatos átállás alatt a teljes bio művelésre. Bár a címkén nem jelenik meg, a szőlőművelés bio minőségű, Biokontroll Hungária igazolással és ellenőrzéssel - a teljes bio program a telepítések és átoltások végeztével valósul csak meg.
„Hogy őszinte legyek, magam miatt is csinálom, drágább, de visszajön az ára. Persze a végeredmény is nagyon fontos, amit azután megiszunk. Az csak tovább erősíti bennem, hogy a bioművelés nem lehet kérdés.
Gyomirtó természetesen fel sem merül, csak a réz és a kén az átfedés a konvencionális műveléssel, mellette narancsolaj és vízüveg.
Peronoszpóra ellen csak a réz hatásos, de az előírt dózishoz képest tizedét használja a borász, azt viszont minden kezelésben. A kénhasználat is hasonlóan visszafogott, ez a lisztharmat ellensége.
Borkészítés:
Kézi szüret, táblánként eltérő időpontban, kisládában. A villányi pincében manufakturális körülmények között készülnek el a természetes borok: a fehér és a kék szőlő egyaránt bogyózva, kicsit roppantva (a fehér időnként zúzva) kerül feldolgozásra. Egészfürt nincs, kocsányt csak az oportónál tesz vissza.
A fehéreknél rövid áztatás, ha szükséges, vagy azonnal présbe kerül. 2 napos ülepítés, de nem a tükrös must a cél. A finomseprő a biztonságos erjedés záloga. „Próbálok marhára spontán lenni, de nem sikerül. Jellemzően beoltok, ritkán spontán erjesztve, kísérletezek, de ehhez még nem vagyok elég laza.”
Vörösbornál napi két körfejtés, 40 hl tartályban, 20-21 napon keresztül, néha delestage* alkalmazása. Fontos, hogy az almasav még héjon lebomoljon, beoltással, a megfelelő aktív és gyors baktérium törzzsel.
A tételek fele hordóban, másik fele tartályban érik. Csak használt francia kishordókkal dolgozik.
Palackozás kénezve, szűrve, derítve.
* az erjedő mustot lefejtik, majd visszapumpálják
Cikkeink a borásztaról:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Bakonyi_Peter_-_Szeretjuk_a_menetszelet