Terület: 10 hektár
Dűlők: Muzslai Öreg-hegy
Szőlőfajták: Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Tramini, Zöldveltelini, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir, Pinot Meunier
Talaj: Magas mésztartalmú agyag talaj, vulkanikus alapkőzeten
„A végső cél az, hogy megértsük mit üzen a szőlő. Számunkra a biodinamika az egyetlen út, ez nem is kérdés. Minden részletében hiszünk, de az a cél, hogy meg is éljük minden aspektusában.”
„Az egészséges szőlő és a belőle készült természetes bor mindent meghálál, mert érzelmeket közvetít.”
Szőlőművelés: Szőlőskert gazdag állatvilággal és virágzó gyógynövényekkel a sorközökben. Növényvédelem és a talajélet serkentése biodinamikus preparátumokkal és gyógynövény főzetekkel. Sorközökben növénytakaró kísérletek, melyek végső célja az aljnövényzet és a tőkék közti egyensúly beállítása.
Borkészítés: A klasszikus (fehér címkés) fehérborok bogyózás nélkül, egész fürtben kerülnek prés alá, majd a must rövid ülepítése után, spontán erjednek vékonydongájú, négyhektós magyar tölgyben. A végső házasításkor egyes fajtáknál, kis részben héjon áztatott tétellel gazdagítják a borok szerkezetét.
A vörösborok jellemzően bogyózva, de egyre nagyobb arányban egész fürtben erjednek kádban, taposás és csömöszölés mellett. Erjedés után, 3-5 hektós magyar tölgybe kerülnek, ahol a spontán almasavbontást követően további fél-egy évig érnek.
Az új arculat nátronpapír címkés natúrborainak előfutára 2016-ból, a kézzel bogyózott, majd öt hónapig amforában erjedt, szűretlen RARE olaszrizling volt. Azóta Frigyesék tovább finomították a natúr-bor iskolát, és 2017-ből már 4+1 bor került palackba formabontó stílusban. A borok jellemzően 3-4 féle iskolázás (amforában erjedt; héjon áztatott; egész fürtben, szénsav macerációval erjedt; egész fürt állapotában préselt klasszikusan erjedt…) házasításából állnak össze. Röviden, ami közös bennük: minimális hozzáadott kén mellett, szűretlenül kerülnek palackba, és a hosszabb héjon áztatás ellenére, nem viselik magukon a narancsborokra jellemző stílusjegyeket. Ezúttal is elsődleges szempont volt, hogy a végeredmény visszaadja a termő helyet, mellette pedig gördülékeny és jóivású legyen.
Ezt írtuk:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Minimalizalni_mindent_ami_uniformizal_Bott_Frigyes_2016
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Bott_Frigyes_2011
A pincészet honlapja: http://www.bottfrigyes.sk/HU/index.php