1855-ös klasszifikáció során 5 első osztályú birtokot határoztak meg. Haut-Brion az egyetlen, ami nem Médoc-ban található. A Bordeaux városának határában, Pessacban található birtoknak hosszú és izgalmas története van. Amikor az Egyesült Államok harmadik elnöke, Thomas Jefferson Bordeaux-ba utazott 1787-ben (jóval a borvidék 1855-ös klasszifikációja előtt, amikor a birtok megkapta a premier cru classé besorolást), négy „különleges minőségű dűlőről” számolt be, melyek közt szerepelt a Château Haut-Brion. A birtokon már az 1420-as évek óta készültek borok, és az Haut-Brion sok mindenben úttörő volt, például a XVII. században elsőként nyitott egy „tavernát” Angliában azzal a céllal, hogy reklámozza és árulja borait. A château 48 hektáros szőlője mély, kavicsos réteg alatt agyagos és homokos altalajon nő, ami bővelkedik különböző ásványokban és kvarcokban. A vörösboros fajták megoszlása: 45,4% merlot, 43,9% cabernet sauvignon, 9,7% cabernet franc és 1% petit verdot; a tőkék átlag életkora 36 év. A fehér fajták: semillon (63%), sauvignon blanc (37%), plusz egy kis sauvignon gris, ami azért érdekes, mert az Haut-Brion készíti a világ egyik legjobb és legdrágább száraz fehérborát. A Château Haut-Brion és a Château La Mission Haut Brion jelenleg Jean-Philippe Delmas irányítása alatt működik, aki ismert apját, Jean-Bernard Delmas követte.