Gilvesy Róbert
Terület: 17 hektár
Dűlők: Tarányi, Váradi, Mogyorós
Szőlőfajták: rajnai rizling, furmint, sauvignon blanc, olaszrizling
Talaj: löszös pannon homok, vulkáni bazalt és bazalttufa törmelék
Organikus birtok a Balaton mellett. Természethű borászkodás, kísérletező szemlélet és minimalista beavatkozás a pincében. Letisztult és elegáns fehérborok a Szent György-hegyről.
Szőlőművelés: A pince organikusan műveli szőlőit, felszívódó szereket és gyomírtókat évek óta nem használnak. A növényvédelemben réz és kén alapú szerekre, természetes alternatívákra hagyatkoznak. A sorközöket gyomflóra takarja, a kötöttebb talajú dűlőket kultivátorral lazítják. A birtok meghatározó területe a Tarányi-dűlő, ahol 40 évnél idősebb tőkékről szüretelnek.
Borkészítés: A fürtök válogatása és bogyózása után, egyes fajták rövid ideig héjon áznak, majd kíméletes préselés következik. A bohém-világ borai tartályban, hűtve és beoltva erjednek, a fajtaborok reduktívan, tartályban és spontán, hordóban erjedt tételek házasításából épülnek fel. A dűlős borok kivétel nélkül spontán erjednek, majd több hónapon keresztül kerekednek finomseprőn, magyar hordókban.
Ezt írtuk:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Gilvesy_Pinceszet_Szent_Gyorgy-hegy
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Robert_Gilvesy-nel_a_Szent_Gyorgy-hegyen
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Robert_Gilvesy_es_Ruppert_Marton
A pincészet honlapja: www.gilvesy.hu