Birtokméret: 10 ha
Fontosabb dűlők: Hajdús, Boczor és Gesztenyés
Jellemző szőlőfajták: portugieser, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos
Éves termelés: 40 - 50.000 palack
„Leginkább arra törekszem, hogy egészséges, jó bor szülessen a pincémben és minden eszközt ennek rendelek alá.”
Szőlőművelés:
átlagos években nem használ felszívódó szereket, ha nagyon szükséges, akkor a megfelelő szerekkel, körültekintően permetez.
Rovarirtó, gyomirtó használata kizárt. Természetes talajtakarót alkalmaz a sorok között, rendszeres nyírással, tavasszal füvesít, 28 féle fűmag keverékével, melyet egy éve már saját maga állít össze, kutatja a keverékeket, tudatosan alakítja a sorközök talajtakaróját.
Borkészítés:
Erjesztés: 2014-ben voltak utoljára beoltva a borai, azóta spontán erjednek, minden tétel egy héten belül kierjed. Tudatosan lerövidített héjon tartás az alacsony csersavak és tannin érdekében.
Tápsót az évjárattól és a must nitrogéntartalmától függően használ:2017-ben nem, de 2016-ban szükség volt rá az alacsony nitrogénszint miatt.
Az engedélyezett (150-es) kénszintnél tudatosan alacsonyabb kénen tartja a borokat. A feldolgozási procedúra elején egyszer kénez, majd alacsony összkénnel megy végig a folyamat. Általában 50-60-as összkénnel palackoz.
A derítés a bor típusától függ. Jellemzően a már derített, előszűrt bor kerül csak a hordóba, mert felfogása szerint ez az egyik kulcsa a tiszta ízű, tiszta illatú, hordóban érlelt vörösboroknak. Így a végén általában nincs szükség még egy derítésre és szűrésre.
Cikkeink a borászatról:
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Sajat_bor_sajat_kezbol
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/A_teljes_sztori_-_Sajat_bor_sajat_kezbol
https://www.bortarsasag.hu/hu/magazin/Racz_Miklos_es_Kiss_Gabor