Szűcs Pincészet/Tállya Wines
Birtokméret: 7 hektár
Dűlők: Somszög, Hasznos, Bohomály
Szőlőfajták: furmint, hárslevelű
Talaj: andezit, andezittufa
Szűcs Feri és Barta Péter polgári foglalkozásuk mellett többek között vincellérek, leendő fűszerkereskedők és fesztiválszervezők is. Az épülő szatócsboltnak, a megújuló pincének, a Tállya bornak is csak egy közös eredője van: visszaadni azt a hihetetlen szépséget és gazdagságot ennek az első osztályú dűlőkkel körülvett falunak, amelyet a múlt század borászai és zsidó borkereskedői létrehoztak.
Szőlőművelés:
Barta Péter és Szűcs Ferenc fesztivált szervez, szatócsboltot nyit, újra telepít és renovál a falu körüli első osztályú dűlőkben. Életet visznek Tállyára. A saját terület 6-8 dűlőben terül el, színes talajon, jellemzően idős tőkékkel, ahol közel két éve bio gazdálkodás folyik. A dűlők közül pedig kiemelkedő 55 éves tőkéivel és andezit talajával a Bohomály, és az ugyancsak idős tőkés, tufa-zeolit alapú Somszög. A szőlőmunkákért és borkészítésért a mádi borász, Hudák István felel.
Borkészítés:
A pince egyszerű borkészítésre rendezkedett be. Klasszikus módszerek mentén, uniformizáló lépésektől mentesen borászkodnak. Többször használt nagyhordók, spontán erjesztés, finom seprőmozgatás. A birtokborok zömében használt hordók spontán erjedt borai és tartályban erjedt tételek jó arányú házasításával állnak össze. A pince késői szüretelésű édesbora spontán erjed hordóban, majd jellemzően 100-150 g természetes maradékcukorral kerül üvegdugókkal lezárt tokaji palackokba. Dűlős boraik, a Bohomály és a Somszög, négy hektós harmadtöltésű hordókban erjed spontán. Az erjedés végétől, rendszeres seprőmozgatás mellett, nyolc hónapig érnek hordóban, majd szűrve és derítve kerülnek palackba.