Borvidék: Ribera del Duero
Birtokméret: 250 ha
Birtokok: Bodegas Alion, Vega Sicilia, Bodegas Benjamin de Rothschild&Vega Sicilia, Toro Bodegas Pintia
Jellemző szőlőfajta: tempranillo
Borkészítés: A Vega Sicilia választékában három cuvée-vel találkozhatunk: a zászlós hajó Único, ezt követi a Reserva Especial, ami a legjobb évjáratok házasítása. Illetve, a Valbuena, ami fiatalabb szőlőtőkék terméséből készül, illetve, gyengébb évjáratokban az Único alapanyagából is Valbuena lesz.
Honlap: http://www.vega-sicilia.com/hu/
A Vega Sicilia név először egy 1601-es okiratban fordul elő „Pagos de Vega Sicilia y Carrascal” formában, amely annyit tesz: szőlőhegyek a Szt. Cecília lankáin. A Sicilia név tehát a Santa Cecilia összevonása, akit a termékeny földek és szőlők védőszentjeként tartottak számon a Ribera del Duero partján. Kápolnát is emeltek a tiszteletére, amely ma is ott áll a világhírű presztízsborászat szívében.
Az évszázadok során a név nem változott, csak a tulajdonosok. 1915-ben Txomin Garramiola a riojai borászati módszereket meghonosítva elkészíti a birtok első borait, a Vega Siciliát és a Valbuenát, melyeknek '17-es és '28-as évjárata sikereket ér el az 1929. évi barcelonai világkiállításon. 1956-ban a birtok irányítását Jesús Anadón veszi a kezébe, az ő tevékenysége nyomán válik a Vega Sicilia világszerte elismertté. Amikor 1982-ben az Álvarez család megvásárolta a borászatot, Jesús Anadón még mindig a pincészetnél dolgozott. Az elmúlt 25 év alatt vált a Vega Sicilia Spanyolország emblémájává, amelyet a legnevesebb bordeaux-i château-kkal és burgundiai pincészetekkel egy szinten emlegetnek.
A pincészet Peñafiel városkától 15 km-re fekszik. A birtok területe mintegy 1 000 hektár, ebből kb. 250-et szenteltek a szőlőtermelésnek.
Az ültetvények lankás dombokon fekszenek, 80% tempranillo(tinto fino), majdnem 20% cabernet sauvignon, a maradékon merlot és malbec osztozik.
Az Álvarez család anyagi hátterét az Eulen nevű vállalatbirodalom biztosítja: működési területe a spanyol és latin-amerikai szolgáltató szektor, összesen több mint 50 000 alkalmazottal.
Miközben sikerült megőrizniük a Vega Sicilia borok „arisztokratikus” jellegét, 1992-ben újabb birtokot vásároltak, az Aliónt, ahol fiatalosabb, a fogyasztó asztalán korábban megjelenő borokat kezdtek készíteni. Egy évvel később, 1993-ban jelent meg az Álvarez család Tokaj-Hegyalján, hogy szinte a semmiből építse fel az Oremus pincészetet. Hogy miért éppen erre esett a választásuk? Mert szerintük is Tokaj az egyik legkivételesebb adottságokkal rendelkező borvidék, ahol a világ legnagyobb fehérborát lehet elkészíteni.