Összesen három fajta és alig fél hektár szőlővel dolgozik Györgykovács Imre a Somlón. A kerekebb, élénkebb karakterű 2019-es évjáratból ez a legkedvesebb bora, visszafogott ásvánnyal és savval, élénkebb virágillattal és szőlős ízekkel. 1260 palack készült a 0,16 hektárról.
DOMAINE DE MONTILLENuits-Saint-Georges Aux Thorey 2019 (Bio)
45 500 Ft
Polci ár45 500 Ft
Klub ár
41 700 Ft
Borászat
Györgykovács Imre
Választékunk legkisebb birtoka (0,48 hektár), az egyik legnagyobb múltú együttműködéssel. Imre több, mint 20 évjáratát követtük végig, közben a borok stílusa nem, maximum a borvilág változott. Bevált metódusok, helyismeret, finomhangolás a végletekig, kézzel végzett lassú munka mindenek felett.
„Általában egy hordónyit szüretelünk egyszerre. Van egy kis olasz bogyózóm. Igyekszem úgy használni, hogy a kocsány ne sérüljön, a bogyó pedig alig roppanjon meg. Nem áztatok sokat, maximum 2-3 órát, addig, amíg a teljes mennyiséget lebogyózzuk. A kádból vödörrel merjük fel a kézi présbe. A préselés sokáig tart. Nem lehet erőltetni, mert akkor a törkölyben kialakult csatornák – ahol csorog a must, – eltömődnek. Viszont arra is figyelünk, hogy állandóan folyjon. Ülünk a prés mellett és ráhúzunk egy keveset, ha kell. Általában este 7-8 fele jön a lazítóprogram. Szétszedem a prést, Gyöngyi elmossa a kosarat, én a prés többi részét. Akkor visszatesszük a törkölyt és óvatosan tovább préselünk. Van, hogy ledőlök közben, mert éjszakába nyúlik. A friss mustot 8-10 órán át ülepítjük. Fontos, hogy ne legyen túl tiszta, ne ülepedjen le az összes élesztő, mert azok kellenek a spontán erjedéshez. A hordóba pedig nem szivattyúval, (mert azt sosem tudnám rendesen elmosni) hanem vödörrel merjük át. Onnan nem nyúlunk hozzá egy darabig. A spontán erjedés után teletöltjük a hordókat, egyszer fejtünk decemberben, egyszer pedig tavasszal, a palackozás pedig általában július végére esik. Nekem akkor van lezárva az év.” - Györgykovács Imre