Primitivo - Fekete bársony
2021 október 7, csütörtök

Kezdjük azzal, hogy mi a primitivo és mi nem. A primitivo mindenekelőtt nem primitív, az elnevezés abból ered, hogy korábban érik, mint más fajták. Az olasz primitivo azonos a kaliforniai zinfandellel, ami viszont nem azonos a bécsi vagy pécsi cirfandlival, noha a név félrehallások és hangzóváltások révén ebből alakult ki. De igazából a primitivo és a zinfandel is tribidrag...

Champagne days
2021 szeptember 30, csütörtök

Egy hét champagne-ünnep, kedvezményekkel és kóstolókkal.

Más Liga – Kreinbacher Série
2021 szeptember 30, csütörtök

A 2014-es debütálás óta nüansznyinak tűnő változások vezették a Kreinbacher pezsgőket az elegancia felé.
Hol az egyes cuvée-k fajtaösszetétele, hol az érlelési idő, hol egy-egy eljárás finomodott, épp annyira, hogy tapintható legyen a fejlődés.
Most, szinte napra pontosan 8 évvel később mégis újra 2013-ban járunk és a birtok egyik legsikeresebb pezsgőjét kóstoljuk.

Szeptember+
2021 szeptember 14, kedd

Organikusan és két tétel esetén biodinamikusan termelt szőlőből, a természetesség és „low intervention”, vagyis minimális beavatkozással készült borokból válogattunk. A 400 éves, legendás chablis-i birtok, a Château de Béru mellett a mindössze néhány évjáratot maga mögött tudó fiatal, somlói Tomcsányi családi birtok egy kartonban.

Filippo Zardetto ismét Budapesten
2021 július 19, hétfő

Filippo Zardetto gyakori vendégünk, legutóbb június végén járt nálunk, két kóstoló között pedig válaszolt 3+1 fontos kérdésünkre.

Július+ válogatás
2021 július 1, csütörtök

Pannónia és Katalónia, határátlépő rozék, narancsbor és kadarka a válogatásainkban

Moët & Chandon – Grand Vintage 2013
2021 június 16, szerda

A Moët & Chandon házat Claude Moët alapította 1743-ban, majd néhány generáció alatt a borvidék legnagyobb birtokává nőtte ki magát. Innen indul a házasítás, aminek célja, hogy évjárattól, degorzsálási dátumtól és palacktól függetlenül, a világ bármely pontján felismerjük a Moët-karaktert. A nagy házaknál szinte minden munkafolyamat ennek a folytonosságnak a megőrzéséről szól.
Kivétel pedig ezúttal is van, a Moët esetén ez a Grand Vintage.

 

Régis Camus – „A Sauska Pezsgők nagykövete vagyok.”
2021 június 9, szerda

Tavaly novemberben jártunk először a budafoki Sauska pincében. A Budafokot Gellért-heggyel összekötő vonulat édesvízi mészkőből van, benne 50 kilométernyi pincerendszerrel. Programszerűen érkeznek ide a Tokajban házasított alapborok, amiket az itteni csapat tölt palackba, majd erjeszti, hosszan érleli és degorzsálja. Aki pedig szürettől a vacsoraasztalig az egészet nagyképben látja, Regis Camus, a Sauska csapat tanácsosa.

Gellavilla – Kőházunk a semmi közepén
2021 június 1, kedd

Május közepe van, kint sűrűn és csendesen esik az eső, erre mondják, hogy aranyat ér. Mi pedig bent vagyunk, egy 222 éves pincében, ahol mindennek patinája van. Az ajtóhoz nagy kulcs jár, mégis nehezen nyílik, a levegő tiszta és hűvös, szinte harapni lehet, a nagy csöndben csak az üveglopó csendül fel néha a borospohár falán. Egy klasszikus kosárprésen, 10 hordón és pár tartályon kívül nincs itt más, csak a tudat, hogy az elmúlt 200 évben itt sokféle ember megfordult már. Akit megfognak az ilyen puritán és időtálló dolgok, annak ebben a környezetben borsódzik a háta. Ez a Gellavilla öreg kőpincéje, amire Tálos Attila kollégánk, a Bortársaság alapító-tulajdonosa 1997-ben figyelt fel.

 

Június+ válogatás
2021 június 1, kedd

Ismét nagyot merítettünk, hosszan kóstoltunk az asztalon olyan borokat, amikről azt gondoltuk, érdemes lenne hosszabban írni. Persze hatnál jóval több palackot bontottunk, a végén pedig kiválogattuk a legjobbakat. Így állt össze ismét egy plusz válogatás – júniust észben tartva – könnyebb, hűvösebb ízű borokkal, benne a Tihany rozé most érkezett új évjárata, Pascal Jolivet hedonisztikus belépőbora és az egyik legjobb bikavér, amit Lőrincz Gyuriéktól kóstoltunk.

Billecart-Salmon – Családban marad
2021 május 20, csütörtök

Lassan szokássá válik, hogy a hónap utolsó hírlevelében legendákról írunk. Olyanokról, mint a Billecart-Salmon. A borvidék patinás, két évszázados családi pezsgőházát mindig is Champagne tíz legjobbja között emlegették, ismertsége mégsem akkora, mint a többieké. Kevesebb megtermelt mennyiséggel és halkabb kommunikációval működnek a mai napig családi körben, ügyelve a folytonosságra és a saját stílusuk megőrzésére.

Chablis – Első kortyra, mintha friss tengervizet innánk
2021 május 13, csütörtök

Az utóbbi évben mi sem utaztunk annyit, mint korábban. Helyette az időt itthon kóstolással, kereséssel töltöttük. Utánajártunk boroknak, régi kapcsolatokat elevenítettünk fel, most először webkamerán keresztül ismerkedtünk borászokkal. Az elmúlt időszak egyik legjobb ilyen (újra)felfedezése pedig a hűvös Chablis volt.

Château de Béru
2021 május 13, csütörtök

„Kis család vagyunk, nagy múlttal. Valamikor öt századdal ezelőtt érkeztünk ide és azóta borral foglalkozunk. Nem egy jól bevált receptet keresünk, hanem olyan borokat, amik saját személyiséggel és egyéniséggel rendelkeznek. Ha valaki az időjárás szeszélyeire bízza magát, minden évjárathoz egyedi megközelítés kell." – Athénaïs de Béru

Domaine Roland Lavantureux
2021 május 13, csütörtök

„Rendhagyó a stílusunk, hordót használunk érlelésre, ami Chablis-ban kevésbé jellemző. Ezzel hozzuk egyensúlyba az erős helyi adottságot, a cizellált, feszes szerkezetű boroknak a hordó adja a gazdagságot és mélységet. Így egyszerre jelenik meg a sűrűség és sós feszültség a kortyban” – Arnaud Lavantureux

Konyári – Húsz éve bordói fajtákkal a Balaton déli partján
2021 május 4, kedd

Húsz éve dolgozunk Konyári borokkal, az első kapavágásnál is ott voltunk a Kishegyen, amikor a pince épült. Azóta a birtok legfontosabb bora a Loliense, aminek megérkezett az új évjárata, a 2019-es, a palackokra pedig sok év után új címke került. Különösebb rákészülés nélkül elmentünk a Kishegyre és eltöltöttünk egy napot Konyári Danival.

Május+ Válogatás
2021 május 4, kedd

Ismét lelassítottunk egy délutánra és borokat kóstoltunk. A palackok között voltak ritkábban emlegetett régi ismerősök, illetve hoztunk pár teljesen új nevet is. Így válogattunk Május+ kartonunkhoz, amiben ott van a választék új borászata is, a Domaine Lavantureux Chablis-ból, a Gellavilla Oroszy új évjárata és a Budaprés első Méthode traditionnelle cidere is. Ezt a hármat itt mutatjuk először, melléjük pedig még három olyan bort tettünk, amiket ismét nagy élmény volt újra kóstolni.

Egly-Ouriet, Champagne
2021 április 21, szerda

Ha valakinek ismerősen cseng Francis Egly neve, biztosan jártas már Champagne kultborainak világában. A szűkszavú legendával nagykóstolók helyett leginkább Ambonnay-ban, a családi birtokon lehet találkozni, ahol szerényen, de nagy magabiztossággal és több, mint 50 szüret tapasztalatával beszél borokról.

Átalakulás alatt – Kristinus Birtok, Kéthely
2021 április 14, szerda

A Kristinus Birtok vezetését Florian Zaruba vette át 2015-ben, amivel egy mindent újraíró átalakulás vette kezdetét. Néhány évnyi rákészülés után 2018-ban a birtok teljes területén, 62 hektár szőlőben és 30 hektárnyi legelőben, gyümölcsösben váltott biodinamikus művelésre. Kivételes (mivel általában jóval kisebb birtokokra jellemző), hogy valaki ennyi szőlővel lép erre az útra, ami folyamatos jelenléttel, állandó szőlőmunkával jár együtt.

Április+ Válogatás
2021 április 7, szerda

A borban van egyfajta egyszerűség, amihez mindig vissza lehet térni. Ami miatt szinte fél mondatba lehet sűríteni mindent, amit tudni érdemes. Vannak borászok, akik ezt a keresetlenséget tartják szem előtt, amikor a pincében dolgoznak. Kihagynak pár lépést a nagykönyvben írtakhoz képest, helyette megérzések alapján döntenek, nagy helyismeretük van, jó ízeket keresnek és régi, bevált módszerekre hagyatkoznak. Stílusuk ideológiától független és időtlen.

Április+ válogatásunkhoz hat ilyen borásztól választottunk egy-egy bort, ami különösen témába vág. Egyetlen kivétel most is Philippe Pacalet: tőle nem egy, hanem három bort emeltünk ki, amikből véletlenszerűen válogatva tettünk minden kartonba egyet-egyet.

Idő, energia, bogyóhéj
2021 április 7, szerda

Borról bármeddig lehet írni és beszélni. Fontos a készítője, a hely, ahonnan szüreteltek hozzá, a borvidék, a történelem. Fontos az érzés, amit kivált belőlünk, a bor hangulata, szerkezete, címkéje, palackja. Mellette még egyszer ennyit lehet beszélni a technológiáról is, ami mára kifejlődött a szakma köré és óramű pontossággal tud működtetni neves borászatokat, akik nagy mennyiségben, kiszámítható és hibátlan bort készítenek, évről-évre egyre pontosabban. Ezzel párhuzamosan felbukkant egy jelenség: a natúrbor, ami átjárta a világ borvidékeit. Akárcsak egy erjedés, dinamizált, felbolygatott és behozott számos íratlan szabályt.

Április+ Válogatásunkhoz éppen ilyen borászoktól válogattunk, majd megkértük őket, hogy fejtsenek ki egy-egy izgalmas és számukra fontos témát.

Március+ Válogatás
2021 március 2, kedd

Válogatásunkban ezúttal is a világ különböző pontjairól hoztunk borokat. Így került egy csomagba a Sorelle Bronca prosecco az Alpok lábáról, egy szűretlen cabernet a szeremségi Tarcal-hegyről, vagy éppen Roland Velich, burgenlandi borász kékfrankosa. Izgalmas, változatos címek, egy dolog közös bennük: nem a hétköznapok borai. Hat karakter, hat alkalom – hátradőlve, ráérősen, nagy pohárból.

„Minden bornak megvan a leülepedett rezüméje” – Heimann Ágival beszélgettünk
2021 március 2, kedd

A Heimann birtokot közel harminc éve építgeti a család, jelenleg a házaspár, Zoltán és Ági, illetve nagyobbik gyermekük, az ifjabbik Zoltán vezetésével. Ági korábban a borkészítésért volt felelős, miután fia diplomás borászként tért haza külföldi gyakorlatáról, újraosztották a feladatokat. Azóta általánosabb szerepben van, a borkészítés apró rezdüléseitől kezdve a vendéglátásig minden területre rálát. A borkészítés aktuális tendenciáiról, az igazi Heimann stílusról és az új Agnus és a Franciscus történetéről is beszélgettünk.

Tihanytól Burgundiáig – Hat figyelemre méltó bor Február+ válogatásunkból
2021 február 9, kedd

Más szemmel válogattuk Február+ csomagunkat: a hat borban közös, hogy mind valami újat mutat. Bökő Dávid tihanyi vörösétől Clemens Busch Rajna menti rizlingjéig mindegyik több, mint a hétköznapok borai. Felfedezés, kísérletezés, járatlan út. Ráérősen, hátradőlve, nagy pohárból.

Foradori – Dolomitok, hegyi levegő, helyi fajták, eredeti borok
2020 december 12, szombat

A világ egyik leglátványosabb hegycsoportja a Dolomitok. Végigfut és meghatározza Trentino-Alto Adige domborzatát. Valahol a régió közepén, az osztrák és olasz nyelvterület határvidékén, Mezzolombardo faluban áll az 1901-ben épült Foradori birtok, a borvidék egyik legismertebb pincéje. Helyi fajtákkal és kevés beavatkozással dolgoznak, boraik stílusa miatt megférnek az extrém kísérletezők között, de a nagy múlt és a kiforrott gondolatok miatt a mértékadó nagy nevek között is ott a helyük.

Etienne Calsac és Dhondt-Grellet
2020 december 10, csütörtök

Kortársak, szinte szomszédok, hasonló motivációkkal, a környék legjobb dűlőiben dolgoznak.

Champagne, Cote de Blancs

Domaine de Bichery
2020 december 5, szombat

„Nagy mennyiségekhez megtalálni a legjobb kereskedőket és külföldi partnereket csak úgy lehet, ha ott vagyunk a nagy kóstolókon. Ez pedig sok utazással járna, mi viszont inkább itthon szeretünk lenni a gyerekekkel. Időt szeretnénk hagyni a családra, biciklizésre, szőlőre. Ezért készítünk ilyen kevés bort. Pont annyit, amennyi jól esik és nem tesz ránk különösebb nyomást.” – Raphaël Piconnet

Jósolni nagyon nehéz, főleg előre
2020 december 1, kedd

Az eltarthatóság és az érlelhetőség között fontos különbséget tennünk. Az előbbi csupán a minőség megőrzését jelenti, az utóbbi a minőség javulását ígéri. A hosszú élet a borban azért érték, mert lehetővé teszi a fejlődést. Már az is rendkívüli jelenség, hogy egy élelmiszer évekig, esetleg évtizedekig tárolható a minőség romlása nélkül, de az, hogy mindeközben javul, érik, fejlődik, valóban csodaszerű. És a jó bor ezt tudja.

Sauska Budafok, Pezsgő – otthon
2020 december 1, kedd

A Sauska pezsgőkoncepció három alappillére az egyedülálló Tokaj, az új budafoki pince a maga tökéletes pezsgős adottságaival, valamint az állandó tanácsadó, Régis Camus (a Piper Heidsieck ex-chef de cave-ja) és Sauska Krisztián szövetsége, hogy világszínvonalú magyar terroir pezsgőt hozzanak létre.

Nemrég jártuk végig először a borászat új, budafoki pincéjét, ami utazás és időutazás is volt. Elmeséljük, hogyan kapott a 20 éves Sauska-Tokaj történet új fejezetcímet.

Koncz Réka – Barabás
2020 november 28, szombat

Koncz Rékával először 2018-ban találkoztunk egy berlini borfesztiválon. Ott volt Horst Hummel mellett a kiállítók között egyedüliként Magyarországról. Elfogultság nélkül, kevés szóval, de határozottan mesélt az első borairól. Akkor megjegyeztünk magunknak, az idén tavasszal kóstolt kékfrankosa után pedig autóba ültünk és meglátogattuk.

Egy bor, egy történet
2020 november 27, péntek

14 borpillanat művészek, borászok, étteremtulajdonosok és kollégáink tollából sikerről, önfejlődésről vagy egy ötlet megszületéséről.

Carassia Pezsgő 2017 – Precíz, elegáns
2020 november 3, kedd

Másfél évtizede kötődünk egymáshoz a Pannonhalmi Főapátsággal. A pannonhalmi víz és az apátsági sörök mellett egy távolabbi (légvonalban 400 km megy egy határ) kapcsolat is összetart minket, ez a szilágysági, pontosabban kárászteleki pezsgőpince, ahol a 2017-es évjárat kevés, de tökéletes terméséből készített három tradicionális pezsgőt Bereczki Csaba borász és csapata. 

Pannonhalmi Infusio 2018
2020 november 3, kedd

„Mikor érkezik az új Infusio?” Ez az a kérdés, amit boltokban talán legtöbbször hallunk. A jó hír, hogy most! A 2006-os első évjárat óta fogalommá vált a Főapátság csúcsbora, mindig korán elfogy, mindig várni kell a következő évjáratra, így a 11. évjárat kapcsán a szüret végén kaptuk el Liptai Zsolt borászt. Ilyet sem láttunk még október elején: Zsolt arca kisimult volt és mosolygott. „Életem legnyugodtabb szürete volt a ’20-as. Minden időben, minden egészségesen, minden tökéletes állapotban érkezett a pincébe” – kezdte a beszélgetést...

Demeter Zoltán – Pezsgő első kézből
2020 október 15, csütörtök

A dátum: 2013. március 7. – Ettől a naptól fogva Demeter Zoltánnál a pezsgőkészítés minden lépése házon belül történik Tokajban. Teljes szabadságban, saját döntések mentén. Kistermelői pezsgőkészítésről van szó, csak úgy, mint Champagne-ban a growereknél. Zoltán egyedül présel, likőröz, degorzsál. Mellette pedig finomhangol, ahol és amikor csak lehet.

Györgykovács 2018
2020 október 1, csütörtök

Györgykovács Imre neve fogalom. A fogalom tárgya pedig nem egy-egy emlékezetes bor. Sokkal inkább egyfajta iskola: bevált metódusok, helyismeret, finomhangolás a végletekig, kézzel végzett lassú munka mindenek felett. 

Sauska Cuvée 7 2017
2020 október 1, csütörtök

2017 klasszikus nagy villányi évjárat. Kánaán volt, mennyiségben és minőségben is...

Pezsgőszüret a Kreinbachernél
2020 szeptember 18, péntek

Úton lenni jó, útban lenni kevésbé. Márpedig aki a szüret közepén kérdéseket tesz fel, az könnyen beleesik ebbe a hibába. Azért megpróbáltuk. Várszegi Gyurival, a Kreinbacher Birtok borászával, Molnár Dani szőlésszel és Bodorkós Norbival, a szakmai vezetővel a pezsgőszüretről beszélgettünk és arról, hogy miért más ez, mint a megszokott szüretek. Aki már járt Somlón, biztos észrevette, hogy sok-sok szépen gondozott szőlősor a hegy szoknyájától egészen fel a bazaltorgonák tövéig egy kicsit más, mint a többi szőlő. A szüretre várakozó fürtök szépen kilevelezve, szabadon szívják magukba az utolsó nyári napsugarakat. Mi is erre törekedtünk a fotózás közben.

St. Andrea Merengő 2017
2020 szeptember 18, péntek

Türelem és komplexitás

 

Induljunk onnan, ahol Lőrincz Gyurival és a St. Andreával indultunk 2004-ben...

Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde
2020 augusztus 14, péntek

Eddig csak a bor miatt jártunk Pannonhalmára. De az a rend, akiknek az ora et labora, azaz dolgozzál és imádkozzál a jelmondata, mindig képes meglepetéseket okozni. Most éppen a sörön a sor, de volt már víz is, vagy stílusos vidéki étterem, és ahogy a főapát urat ismerjük, sosem lesz megállás. És ha már bencések, egy volt bencés diákkal, Tihanyi Fülöp fiatal sörfőző mesterrel beszélgettünk a Szent Benedek rendiekről, trappistákról és a belgákról. Na. meg az élesztőről, mert azt is megtanultuk, hogy az a jó belga típusú sörnél fontosabb, mint a bornál.

Szent György-hegy
2020 augusztus 14, péntek

Bojár Iván András művészettörténész két vaskos könyvet írt a Balaton északi partjáról. Mindkettőben történetek és nagyképek a környék legismertebb házairól és a vidéket mozgásban tartó fontos karakterekről. Az egyik ilyen könyv a teljes Káli-medencéről, a másik pedig egyedül a Szent György-hegyről szól. Ez is azt mutatja, hogy a Szent György-hegyben van valami, ami miatt érdemes itt többet időzni. A bazaltorgonákkal, Lengyel-kápolnával, Tarányi-présházzal, csellinggel (itt őshonos páfrány) és a hegyen letelepedő izgalmas karakterekkel, világjáró magyarokkal egyedülálló mikrokörnyezet.
Mostanra a hegy szinte teljes déli oldala organikus művelésű szőlő, az itt dolgozó borászok közül két régi ismerőssel és két fiatal kisbirtok borászával beszélgettünk.

Bott Frigyes – Just Enjoy
2020 július 31, péntek

Tavaly augusztusban, félúton Bott Frigyesék muzslai szőlője és komáromi pincéje között, a radványi Duna-parton volt egy jó buli. Ott láttuk először Bott Frici Zsuzska lányának pólóján a Just Enjoy Rosé feliratot. Elsőre nem is értettük. Aztán kiderült, hogy a jégvödrökben három bor is ilyen címkével várja a vendégeket: egy szűretlen rozé, egy opálos tramini és egy könnyű vörös, amiből a borkészítéskor semmit nem vettek el és semmit nem adtak hozzá. Ekkor indult az a Just Enjoy sorozat, amelynek friss évjáratáról faggattuk egy kicsit Frigyest.

Hidden treasures
2020 július 31, péntek

Roland Velich nevéhez sok legenda kapcsolódik, ahogy az ikonikus borászokhoz általában. Ami biztosan tudható, hogy Burgenlandban nőtt fel, volt síoktató és krupié is, a családi birtokon testvérével közösen már akkor chardonnay-t készítettek, amikor még senki más a borvidéken, majd éles váltás után megalapította saját kékfrankos alapú birtokát, a Moric-ot. Megosztó és megkerülhetetlen karaktere az osztrák és újabban a magyar bornak is, mivel pár évjárat óta futó új projektje a Hidden Treasures. Velich országhatároktól függetlenül a Pannon-régió legnagyobb múltú borvidékeiről válogat, így Tokaj mellett a Somló és a Csobánc is megjelent már a szűk körben.

Mrs. Millicent
2020 július 31, péntek

Ha Boldogkőváralja, akkor Bestillo. Ha Bestillo, akkor pálinka. Volt eddig… Mert mostantól gin. Illetve gin is. Nem is akármilyen. Ugyanazzal a kivételes gondossággal készülő harmonikus ital, ahogy Czakó Gábor és a párja, Móni a gyümölcsöket főzi, csak most nem a málnát magozza a megszállott pálinkás csapat, hanem az organikusan termelt bergamott narancsot pucolják a konyhában. Válogatott, saját termelésű vegyszermentes kajszi helyett pedig organikus boróka és fűszerek kerülnek az üstbe.

Fazont a szezonnal
2020 július 1, szerda

A jó bor önmagában üres fogalom. Értékét a körülmények szabják meg. Kinek? Mikor? Hol? Egy adott alkalomhoz a megfelelő bort megtalálni majdnem akkora feladat, mint egy jó csapatot felépíteni. Kell hozzá tudás, empátia és egy csipetnyi szerencse. Amikor a terv beválik, a fogaskerekek illeszkednek, a parti életre kel, a szemek felcsillannak és megoldódnak a nyelvek, a házigazda boldog elégedettséggel dőlhet hátra.

Ruppert Borház
2020 július 1, szerda

Babarcszőlősi pince, diósviszlói szőlő. A kettő olyan közeli, hogy ezen a távon szinte be sem melegszik az öreg GAZ (katonai terepjáró), amivel a szőlőbe járnak. Ez a villányi borvidék nyugati vége, innen délre szinte már minden falu nevében ott van a Dráva. Közel a folyó és a horvát határ is, ez az egyik utolsó szőlőhegy a vidéken. Ruppert Ákos mérnökként végzett, a gondolatiság és precizitás tőle ered, a finom részletekre pedig Katus (a felesége) és Andris (az öccse) ügyel. Ákossal beszélgettünk most arról is, hogy miért is ilyen fontos Alíz.

Champagne régiók
2020 június 16, kedd

Champagne borrégióra, a pezsgővilág Mekkájára általában egységként tekintünk. Adottságai – a hűvös klíma és a mészkővonulat, amely átszeli a borvidéket – a világon egyedülálló terroirt eredményeznek, és ideálisak pezsgőalapbor készítéséhez. Bár kevés szó esik róla, még Champagne-on belül is találunk alrégiókat, egymástól olykor merőben eltérő tulajdonságokkal, stílusokkal. Összeszedtük az öt alrégió legfontosabb jellemzőit.

Egly-Ouriet
2020 június 16, kedd

Pár jelző, ami gyakran elhangzik, amikor Francis Egly-t a borvidék legnagyobb nevei között emlegetik: grand cru falvak, pinot noir túlsúly, érett szőlő, hosszú érlelés, koncentrált és borszerű összhatás...

Béla és Bandi
2020 június 3, szerda

Elég egyszer találkozni velük, az ember egy életre megjegyzi: Béla a borász, Bandi pedig a szőlész. Tősgyökeres Balatonszőlősiek. Megfontoltak, nehéz kizökkenteni őket, mégis minden nap improvizálnak, reagálnak a környezetre a maguk természethű módján.

Pannonhalmi Prior 2019
2020 május 24, vasárnap

Remegve, de kivártunk

Weninger Saybritz
2020 május 17, vasárnap

Ha a kékfrankosról beszélünk, Franz Weninger neve az elsők közt szokott elhangzani. Ha pedig a pince legjobb területeiről van szó, akkor magyar oldalról a Steiner, osztrák oldalról pedig a Dürrau. De van egy dűlő az Eisenbergen (Burgenland déli alrégiója, közvetlenül a magyar határon), amiről kevesebbet hallunk, pedig sokak szerint a pince legjobb bora innen érkezik. Saybritz a neve, ez a környék legjobb dűlője.

Carassia 2017 – Kivételesen jó év volt felénk
2020 május 10, vasárnap

Hogy történt, hogy 2017-ben a szokásosnál jóval kevesebb, de tökéletes termést takarítottak be Bereczki Csabáék Kárászteleken? A 2016-os óriási jégvihar, ami itthon az északi parti termését elvitte, éppen az erdélyi Meszes-hegység előtt adta ki az utolsó mérgét, tarra vágva a kárászteleki amfiteátrum szőlősét. Ezzel meg is alapozta a 2017-es évjárat szigorú terméskorlátozását. A most a polcokra kerülő évjáratról kérdeztük a borászt.

Kiss Gábor 2017
2020 május 5, kedd

Code – Enigma – Signal

Sike Balázs Pincéje – Badacsony
2020 május 5, kedd

Sike Balázst a Skizo borokon keresztül ismertük meg és dolgozunk „színes-kezes” boraival sok éve, nagy sikerrel. A jó ár-érték arány, a megbízhatóság és precíz borkészítés, ami először eszünkbe jut, ha ezekre a könnyű fajtaborokra gondolunk...

„Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.”
2020 május 3, vasárnap

Ezt a gyönyörű József Attila idézetet írta Demeter Zoltán tokaji borász a Boda Furmint címkéjére. Hogy miért? Erről beszélgettünk anyák napja és a jövőnek építkezés kapcsán Zolival, aki a napokban kislányával ültetett szomolyai cseresznyét a Szerelmiben és pótolt furmintot a Veresben és a Bodában.

Két szerelmem van: Móni meg a Gönci kajszi
2020 április 24, péntek

Göncön, az ország legészakibb és legkisebb városában 1805-ben írnak először a kajsziról. Robbanásszerű elterjedése csak az 50-es években indult, majd a TSZ-ek abba is hagyták a telepítését érzékeny, nehezen szállítható gyümölcse miatt. A belőle készült párlat a XVIII. században, Franciaországban jelenik meg először, itthon pedig a barcasági szászoknál 1817-ben. Arról a gyümölcsről beszélgettünk szerelmesével, Czakó Gáborral, a Bestillo pálinkafőző mesterével, ami még a Holdra is eljutott.

Klasszikus Borvidékek Válogatás
2020 április 22, szerda

Bordeaux, Burgundia, Tokaj, Rioja, Rajna, Piemonte

FIGULA – egy nagyon családi pince Balatonfüredről
2020 április 21, kedd

Meghatározó név a Balaton északi partján, egy-egy dűlős boruk pedig már viszonyítási pontként szolgál a boros életben. Az utóbbi időben részleteket ragadunk meg velük kapcsolatban: hét hektár, dűlőválogatás, vagy csak úgy az olaszrizling. Most, amikor mindenki ráér, megkértük Misit, hogy meséljen kicsit hosszabban.

Heimann & Fiai: hegyek, völgyek, kadarkák, kékfrankosok
2020 április 8, szerda

„Két dolog motivált. Az egyik a fajtáink: a kadarkával és kékfrankossal sok feladatunk van. Ezek alkalmasak a termőhelyünk megmutatására. A kadarkával könnyű. Ott önmagában különlegesek vagyunk, a kékfrankosban pedig ott van még a nagy lehetőség, hogy önazonosabban mutassuk be. A másik motívum az eszközrendszer volt: izgatnak a natúr borok, ez a korszellem. Az egészfürtben erjesztés, a visszafogott hordó, alacsony kén, minimális beavatkozás és alig-szűrés.”

Joan Vendrell (Vendrell Olivella) a Borsuliban
2020 március 10, kedd

Joan Vendrell Budapesten járt. A Borsuliban kóstoltuk vele családi borászatuk, a Vendrell Olivella caváit, és rengeteg kérdésünk volt hozzá.

Budaprés – Almanemzet vagyunk
2020 március 3, kedd

Haberl Dánielnek és édesapjának cider borászata van. Borászatot írtunk, mert az elképzelés és feldolgozás is olyan, mint a bornál. De a végeredmény tiszta, friss illatú és ízű cider...

Grower champagne II.
2020 március 3, kedd

Tavaly októberben mutattuk be először a Champagne nagy márkái mögött működő eleven borvidéket, családi pincéket, growereket. Hogy tovább tanuljunk, a kiadvány megjelenésével egy időben ismét Champagne-ba indultunk, ahonnan többek között két fiatal borászat pezsgőivel tértünk vissza. Róluk írunk most.

Balassa István, Szilágyi László – Tokaj
2020 február 17, hétfő

15 év…

Kopar 2017 előjegyzés
2020 február 14, péntek

Mikor?

Február 14-től március 15-ig online és a borboltokban. Az előjegyzett borok kiszállítása – előzetes időpont-egyeztetés után – 2020. május 15-től indul.

Mennyi?

Az előjegyzés ideje alatt palackonként 6 200 Ft, azaz összesen 74 400 Ft. Előjegyzést 12 palackos faládákra veszünk fel. 24 palack előjegyzésekor 1 palack Kopar 2017 Magnumot adunk ajándékba.

Bacsó András – Oremus Birtok, Tolcsva
2020 február 11, kedd

Én voltam a kapocs

Alkonyi László, Kaláka Pince – Tállya
2020 február 10, hétfő

Tokaj mély, ősi és barbár erejű táj

Márkus Mónika, Bodrogkisfalud
2020 február 6, csütörtök

Teremtek és életet adok

Szepsy, Mád
2020 február 5, szerda

X-faktor

Bárdos Sarolta – Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
2020 február 4, kedd

Ha Ausztriában lennénk…

Sauska, Tokaj
2020 január 30, csütörtök

A Medve és a bárányok

Demeter Zoltán, Tokaj
2020 január 29, szerda

Kis különbségek

Kikelet Pince, Tarcal
2020 január 27, hétfő

Minden erős nő mögött áll egy érzékeny férfi

Mit művelsz? Hegyalja 2020 – Podcast és magazin
2020 január 24, péntek

2011 óta készítettünk évjáratkörképet Tokajról azzal a szándékkal, hogy a bemutassuk az adott év legérdekesebbnek tartott borait, borászatait. Szép rendben: borászról egy rövid portré, kép, borok felsorolása, leírás, árak. Jó kis rendszer, hatékony, viszont nem alkalmas arra, hogy a számos történetet, amivel találkozunk, jóízűen elmeséljük. Ezért a mostani, Tokajról szóló kiadványunk egy-egy részletre jobban fókuszál, nem borokról, hanem emberekről szól.

Tokaj 2018 Évjáratbemutató kóstolók
2020 január 17, péntek

2011 óta készítünk évjáratkörképet Tokajról. Az olvasnivaló mellé idén is meghívtuk borászainkat Budapestre, és megkértük őket, mutassanak be néhány bort a 2018-as évjáratból: szárazat, édeset és pezsgőt egyaránt. Találkozzunk mindkét estén a Lánchíd utca borboltunkban!

Újra irány Champagne!
2020 január 15, szerda

A tavalyi nagysikerű, teltházas bortúra után idén áprilisban is megszervezzük a Yes Travel utazási irodával együttműködve ezt a tanulmányi kirándulást Champagne-ba, egy olyan borvidékre, amely minden szempontból rendhagyó.

Interjú Pierre Casenave-vel (Veuve Clicquot)
2019 december 4, szerda

November végén Pierre Casenave, a Veuve Clicquot borásza volt vendégünk a Borsuliban. Ha már itt volt, készítettünk is vele egy villáminterjút.

Alma a fájától
2019 november 29, péntek

Pincelátogatásaink során nem ritka jelenség, hogy a borász mellett csillogó szemű fiatalembereket látunk serénykedni, akik kezdetben még csak messziről figyelve, idővel pedig egyre intenzívebben vesznek részt a párbeszédekben. Közülük sokan a szemünk előtt nőttek fel, és lettek évről évre a borászat meghatározó szereplői. Most mind az apákat, mind borász lányaikat és fiaikat arra kértünk, idézzék fel azokat az élményeket, amiket az első saját boruk készítésekor tapasztaltak. Különböző borászok, más-más korok és vidékek, de a közös mindegyik borban (és utódban) az, hogy az elejétől fogva nagyon büszkék rájuk.

Billecart-Salmon – 200
2019 november 29, péntek

A 200 éves történet Nicolas François Billecart és Elisabeth Salmon házasságkötésével kezdődött 1818-ban. Egyik félnek szőlőültetvényei, a másiknak pincéje volt, és ez tökéletes alapokat adott egy közös pezsgőház megszületéséhez. A Billecart-Salmon azon kevés nagy champagne házak közé tartozik, ami presztízsét megtartva, sőt a történelem során folyamatosan növelve máig családi kézben tudott maradni. Jelenleg saját név alatt évi kétmillió palackot készít 260 hektárnyi szőlőterületről. A 200 éves múltat, hírnevet és csillogást nem adják ingyen, nem egy magától értetődő természetes állapot. Mégis mi kell ahhoz, hogy egy borászat két évszázadon keresztül színpadon maradhasson?

Páratlan évjárat – Györgykovács Imre 2017
2019 november 12, kedd

„Végül is, a borok azok tetszenek 2017-ben. 40 éve van saját szőlőm, azt figyeltem meg, hogy a páratlan évek általában jobbak. Technikus ember vagyok, nem tudós, szóval lehet, hogy tévedek, de valahogy jobbak. 2017 pedig tényleg páratlan év...

Burgundia 2016
2019 november 4, hétfő

Amikor az erinnüszök kaparintották meg a metszőollót

Magyar pezsgőkörkép
2019 november 4, hétfő

Kárásztelek, Kreinbacher, Légli, Sauska Tokaj, Tokaj Nobilis

Amikor vakon kóstoljuk a hagyományos pezsgőket, a kóstoló végén kiderül, hogy a legkedvesebbek mindig kristálytiszta, jól szervezett és tervezett, jól felszerelt pincékben születnek. Kicsiben, nagyban, de mindig profiban. A pezsgőkészítésbe valahogy nem fér bele az esetlegesség. Ezt igazolja évek óta öt magyar pezsgőkészítő borászat is, akiket a szüret közepén látogattunk meg.

Szepsy 2017
2019 október 31, csütörtök

Hosszú várakozás után végre megérkezett a boltokba az utolsó 17-es Szepsy dűlős bor is. A választék teljes, így minden fontos információt összegyűjtöttünk róluk egy helyre. Mindent, amit az évjáratról, dűlőkről és a borokról tudni érdemes.

Grower champagne
2019 október 21, hétfő

A grower champagne jellemzően pár hektáros családi birtokok pezsgője. Kisebb mennyiségben, saját területről, saját művelésű szőlőből készül. A fogalom rövid és egyértelmű, viszont a jelenség, ami kialakult körülötte, jóval összetettebb és az utóbbi két évtizedben nagyban meghatározta a régiót.

A muzslai artizán – Bott Frigyes
2019 október 1, kedd

Augusztus utolsó hétfőjén szemerkélő esős út vezetett minket Dunaradványba. Bott Frigyesék Duna-parti házához kaptunk ugyanis meghívást, ahol kivételesen nemcsak néhány kollégánkkal, hanem több, mint száz borkedvelővel együtt kóstoltuk a friss évjárat borait. Ahogy a vizes padok száradtak, az emberek úgy vonultak ki a fedett terasz alól a csendes Duna felé. És beszélgetni kezdtünk. Írókat, kereskedőket, sommelierket kérdeztünk a Garam-menti borokhoz és azok készítőjéhez köthető élményeikről.

A tőkementő terroirvadász – Telmo Rodríguez
2019 október 1, kedd

A Baszkföldről származó Rodríguez család 1967-ben vásárolta meg a Remelluri birtokot, amely Rioja legősibb borászata: a főépületet Jeromos-rendi szerzetesek építették a 14. században, az első írásos bizonyíték borkészítésről 1596-ból származik. Telmo Rodríguez bordeaux-i tanulmányai után visszatért a családi birtokra, ám alig néhány évvel később hátat fordított a kényelmes karriernek, hogy gyökeresen más felfogás szerint dolgozzon. Az új koncepció a múlt feltárása és az ültetvénykövületek megmentése volt. Így lett belőle „vándorborász”, egyben „régész” és „falukutató”, aki keresztbe-kasul járja Spanyolországot, hogy kiváló adottságú, de elhanyagolt ültetvényeket és elfeledett borászati hagyományokat fedezzen fel...

Harmadik ötéves terv – Káli Kövek
2019 szeptember 17, kedd

Nem vagyunk

olyan ünneplős emberek, de tíz év talán már elég nagy idő ahhoz, hogy megálljunk egy pillanatra és végig gondoljuk, honnan indultunk, hová jutottunk és ami a legfontosabb: hová tartunk ezután.

Az elejétől a határokat feszegettük, mostanra elértük a képességeink felső határát. Már, ami a kis pincénk kapacitását illeti. Mennyiségben már biztosan nem tudunk növekedni, minőségben még biztos, hogy igen.

Kristály dinamó – Riesling 2018
2019 szeptember 2, hétfő

Miért a riesling?

Minden fajta közül a riesling formálhat leginkább jogot arra, hogy finomnak nevezzük. Illatban egzotikus gyümölcskoktél, kóstolva tüzijáték. Sziporkázó, csapongó, színpompás bor. 

Szelíd forradalmárok
2019 augusztus 2, péntek

Proseccóban csendes forradalom zajlik. Változtatásra látszólag nincs semmi ok. Noha Olaszország legnagyobb borvidéke egymagában több bort termel, mint Magyarország, a világ szomjával így is alig tud lépést tartani: nehezen hihető, de egy évtized alatt ezer százalékkal nőtt az eladott palackok száma. Akadnak azonban, akik nem érzik jól magukat a száguldó szekéren, akik az anyagi sikernél többre vágynak. Ezek a keresők és kísérletezők a minőség forradalmárai.

3 borász beszélget – Bolyki, Böjt, ifj. Lőrincz
2019 július 4, csütörtök

Hatalmas tufa falak, cirkuszi kocsi iroda, a FesztEger zenei fesztivál emlékei és három borász a fűben. Így indult a beszélgetésünk Bolyki Jánossal, Böjt Gergővel és ifj. Lőrincz Györggyel a Bolyki-völgyben.

Idén nyáron is gin tonic-ot iszunk
2019 július 4, csütörtök

Nyári grillezések, estébe nyúló borozások alkalmával mindig eljön az a pont, amikor valaki hátra dőlve a kerti székben kimondja az elkerülhetetlen mondatot: úgy innék egy jó gin tonic-ot. 

Jó lesz! – 4 tökös fogást főztünk Bede Annával
2019 július 4, csütörtök

Javában tart a nyár, a piacok pultjai pedig roskadoznak a zsenge tökféléktől. Vidéki és budapesti bisztrók étlapjain is egyre többet találkozunk a szezonját kezdő sok színű és formájú kúszónövénnyel. Ha minket valami érdekel, és az történetesen zöldség, akkor Bede Annát keressük. Annával egészen könnyű összefutni Budapesten, egyfolytában a piacok között gurul vászonszatyraival, két keréken, hol matek tanárként, hol a Vegasztrománia blog írójaként. Most belvárosi konyhájában látogattuk meg egy ebédre, ő pedig négy tökös fogáson keresztül bemutatta nekünk a nyári zöldségkörképet.

Rózsaszín impresszionisták
2019 július 4, csütörtök

A rozé a sejtetés művészete, minden megvan benne, de nem teljes valójában, csak árnyként vagy tükröződésként. Ahogy Paul Verlaine Költészettanában kitessékelt mindent a versből, ami súlyos, konkrét vagy nyilvánvaló, ahogy a vásznaikat a szabadban felállító impresszionistákat a formánál jobban érdekelte a változás, a fény vonulása, a félárnyék színének megragadása, úgy a rozé is a futó benyomások, a finom utalások, a súlytalan lebegés műfaja. A rozé siklik, nem lehet benne erőlködés, szárnycsapkodás, a légáramlatokra bízza magát és a szél hullámain szörföl.

Sauska Cuvée 7 2016 előjegyzés
2019 június 17, hétfő

A klasszikus képlet maradt 2016-ban is: a villányi Cuvée 7 cabernet sauvignon alapú (65%), míg a siklósi Cuvée 7 merlot (80%) alapú házasítás.

Előjegyezhető: június 17 - július 15.

Jet Lag
2019 június 4, kedd

Konyári Pincészet - Balatonboglár

 

Fura egy tavaszunk van. Az év elején szárazságról beszéltek a borászok, a szőlő egy hónappal előrébb tart, mondták, július elején indul a szüret. Most meg esik. Esik és hideg van. Lelassult a szőlő és több ideje van a borásznak beszélgetni, hiszen lehetetlen kijutni a szőlősorok közé. Pedig Konyár Dani ott érzi magát a legjobban, ha éppen nem világot lát.

Kötöttfogásból szabad élet
2019 június 4, kedd

Kékajtó Pince - Kőröshegy

 

Mindenki elképzel magának valami ideális tevékenységet, amivel úgy érzi kiteljesedhet, boldog lehet benne. Aztán van, aki meg is valósítja. Ez jutott eszünkbe, amikor Németh Miklóssal és feleségével, Gyöngyivel találkoztunk egy gyönyörűen esős májusi napon.

SBL
2019 május 19, vasárnap

– Van még bármilyen esbéell? – hangzott el szokásosan, bennfentes szakzsargonnal a legtöbb rendezvény végén, amikor a pult belső oldalán állva néztük a távozó vendégsereget. SBL, vagyis sauvignon blanc. Lényegtelen, hogy épp a budai várból indultak meg lefelé, vagy a Millenáris parkot hagyták el szétszóródva, beletörődve, hogy a mai nap véget ért.

Dog Point
2019 május 15, szerda

Kicsivel több, mint fél éve látogatott meg minket Budapesten a Dog Point képviseletében Murray Cook és Matthew Sutherland. Ők ketten felelnek a borászati döntésekért, profik a szakmájukban, de nincsenek nagyotmondó kijelentések. Higgadtan válaszolnak bármilyen kérdésre, és nem szégyellik, ha valamilyen témában még az utat keresik. 

Szüret a Matuánál
2019 május 15, szerda

Kolléganőnk, Szuhai Zsófi két hónapot töltött nemrég Új-Zélandon, ahol, amerre a szem ellát, sauvignon blanc dűlők festik zöldre a tájat.

Montes
2019 május 15, szerda

Imádjuk Montesék sauvignon blanc-jait, de ebben az esetben ennél többről van szó: a Viña Montes csapata letért a járt útról. Olyan termőhelyet kerestek, ahol feszegethetik a maguk és a fajta határait.

 

.

 Üdítően vidám ital egy különleges birtokról
2019 május 15, szerda

Egy kiállításon háromszor sétáltunk el a dél-afrikai borok standja mellett, mire végül megkóstoltuk a sauvignon blanc pezsgőt. Aztán még egyszer. És még egyszer. Később utánajártunk, és megtudtunk néhány érdekességet a birtok múltjáról, így még egy okot tudunk, amiért rajonghatunk érte.

Az afrikai vadkutyák és a sauvignon blanc
2019 május 15, szerda

Sokféle dél-afrikai chenin blanc és pinotage bort megkóstoltunk, kutattunk, válogattunk. Az egyik kedvencünk a Jeremy Borg és párja által alapított Painted Wolf pince lett. Boraik mellett a gondolkodásuk, felelősségvállalásuk is megfogott minket. A The Den Pinotage után csak egy lépés volt belehabarodni a 2018-as sauvignon blanc-ba. Jeremy-t a fajtáról faggattuk és egy picit a világ egyik legveszélyeztetettebb ragadozójáról is beszélgettünk: az afrikai vadkutyáról, amely nem tévesztendő össze a foltos hiénával, és amelynek megmentése évtizedek óta szívügye.

Pascal Jolivet
2019 május 15, szerda

Nehéz lenne felidézni, pontosan mikor is történt, hogy barátaink a Billecart-Salmon champagne-házból felhívtak minket: van ez a Monsieur Jolivet barátjuk, akivel időnként leugranak Marseilles-be hallevesezni és segíteni kéne neki, hogy a Forma-1 VIP páholyába eljussanak a borai. Szó szót követett, tett tettet, és már itt is volt néhány karton Loire-menti sauvignon blanc, meg egy mosolygós, nagyhajú francia fickó. És ha már itt voltak a borok, naná, hogy megkóstoltuk őket. Pascal a bohém életérzés és az egyedülálló francia sauvignon blanc utazó nagykövete, akinek sokat köszönhet a Loire menti borvidék. Meg persze mi is, akik a borát isszuk

Sauvignon blanc Zöldországban
2019 május 15, szerda

Szeretjük ezt a sokszínű, illatos, zamatos, olykor meglepő, néha meghökkentő, máskor elegáns, de sohasem unalmas fajtát. Így amikor arról beszélgettünk, hogy egy egész kiadványt szentelünk neki egyértelmű volt, hogy Szlovénia és Ausztria déli fele nem kihagyható célpont a vad fehér fajta kapcsán. 

Vad fajta, vadélesztő
2019 május 15, szerda

Mérész Sándor, az Etyeki Kúriánál régóta készít fajtajelleges, élénk ízű és makulátlan borokat. A szőlőben akár négyzetméterenként váltakozó, (az adott mésztartalomhoz illeszkedő) klónok és alanyfajták, a pincében steril környezet és a legmodernebb eszközök. Az évjáratok alatt kimunkált, stabil stílusban készített borok mellett, a kísérleti tételeknek is maradt hely az etyeki pincében. Ezek a borok ’Mérész Sándor Projekt’ gyűjtőnév alatt kerülnek palackba. Az egyik ilyen „projektbor” pont egy sauvignon blanc volt 2018-ban.

„Nem vagyunk mi mogorvák, csak ilyen fura srácok elsőre”
2019 május 15, szerda

Az elmúlt hetekben sokat jártuk az országot, kóstoltunk sok-sok sauvignon blanc-t és Emmer Szabolcsék vad, csalános, vibráló bora nagyon megtetszett. Dunaszentmiklóson járunk a Gerecse északi határán, a Kősziklás-dűlőben. Gyönyörű fekvésű, 400 fős kis falu, tele borospincékkel, szokatlan módon inkább a Dunára, azaz északra és nyugatra néző hűvös, erdővel ölelt, mészköves területekkel. No meg kőkemény, dolgos svábokkal. 

Mosolyogva fordulsz vissza
2019 május 15, szerda

A tiszta lapnak is megvannak az előnyei – Krisztiánék  ezzel érkeztek Hegyaljára  a kilencvenes években. Nem érezték „zsigerből “ a muskotályt, furmintot, hárslevelűt, nem volt nemespenész lepte palack vagy vezérelv nagypapától. Szabadság volt. A világ egyik legkülönlegesebb borvidékén, teljes nyitottsággal álltak a fajták és a borok elé. 

Köderesztő ravazdiak, kishókos écsiek, kefekötő nyúliak
2019 május 15, szerda

Azt már tudjuk, hogy vannak elkötelezett borászok. De amikor felhívtuk Liptai Zsoltot Pannonhalmán, hogy beszélgetnénk vele a Főapátság sauvignon blanc-járól, és azt mondta, hogy egy hétig Champagne-ban kóstol, akkor azért kicsit elgurult a gyógyszerünk. „De semmi baj, beszéljetek a Hangyál Balázzsal, amíg én hazaérek, az ő sauvignon-ja legalább olyan jó, mint a miénk.” 

Sauvignon blanc - Természete a ragyogás
2019 május 15, szerda

A sauvignon blanc egy fénylő univerzum. Talán a legerősebb fényű mind között. Természete a ragyogás, és ezt semmilyen módon nem lehet elfedni. De a ragyogásnak is vannak fokozatai.

Irány Champagne!
2019 április 24, szerda

25 éve járjuk a világot, mert saját szemünkkel akarjuk látni a tájat, a szőlőt, megismerni a gazdát, a borászatokat. Ezúttal a megszokottól eltérő módon indulunk el. A Yes Travel utazási irodával együttműködve szervezünk ezt a tanulmányi kirándulást Champagne-ba, egy olyan borvidékre, amely minden szempontból rendhagyó.

Az aszú komolyzene, a szamorodni amerikai blues
2019 április 4, csütörtök

Lassan tizenegy éve dolgozunk együtt Balassa István gitáros, szőlész, borász, fotós polihisztorral. Hihetnénk, hogy ennyi idő alatt tudunk róla valamit, hiszen annyit beszélgettünk már.

Deutz - A barátságos elegancia
2019 április 4, csütörtök

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni a Deutz-ház mottóját, amely közel kétszáz éves történelme során jellemezte, akkor nagyon egyszerűen azt mondhatnánk: rendkívüli borokat készíteni a legjobb dűlőkről, a legjobb szőlőből. Otthonuk és a birtok szíve Ay faluban, az egyik legnagyobb presztízsű grand cru termőterületen, Épernay-től 3 km-re található, a Marne folyó és a Reims-hegység között. 

Robert Gilvesy és Ruppert Márton
2019 április 4, csütörtök

Alig nyolc éve, hogy Ruppert Marci az egyetemi faliújságon talált, tört magyarsággal megírt „álláshirdetés” alapján megkereste Robert Gilvesy-t, aki akkor indította új borászatát a Szent György- hegyen. Első közös szüretük óta nagyot nőttek, mostanra ketten együtt, két hegy-két féle talaján, közel 25 hektár szőlőt művelnek.

„Indítom a bort. Vétel.”
2019 március 11, hétfő

Ráday utcai boltunk törzsközönségének nem kell bemutatnunk Szuhai Zsófit. Kolléganőnk most néhány hónapra Új-Zélandra költözött. Egyik kedvenc helyi borászatunknál, a Matuánál a következő hetekben kezdődik a szüret, Zsófi itt fog dolgozni és persze tanulni is. Nekünk pedig megígérte, hogy beszámol az élményeiről. 

Burgundia 2015 – Tökéletes pillanat a beavatáshoz
2019 március 1, péntek

A pinot noirra gyakran mondják, hogy hisztis fajta. Semmi sem elég jó neki. Amikor a szüret tökéletes, akkor a burgundiai borászok kezdenek el azon aggódni, hogy a pincében ezt a szőlőt már csak elrontani lehet. Minden évben elővesszük a burgundikat, és kíváncsian várjuk, mit mesél az aktuális évjárat...

Villa Tolnay – Nem burgundi, hanem burgundisch
2019 március 1, péntek

Philipp Oser svájci tulajdonos több mint tíz évvel ezelőtt kezdte építeni a Villa Tolnay borászatot. A Csobánc lábánál most modern pincével bővül a birtok, emellett megújul az arculat, és új házasítások is születnek. Szürke februári időben jártunk náluk, de így is egyértelmű: itt már minden a tavaszról és az újításokról szól.

Ciao Chianti!
2019 február 22, péntek

Nemrég a világhírű Castello di Monsanto három nagyszerű Chiantijával bővítettük kínálatunkat, ezért úgy döntöttünk, egy kicsit többet is mesélünk erről a borról.

Castello di Monsanto
2019 február 1, péntek

A jó bor film, nem fotó

A Castello di Monsanto egy történelmi borvidék történelmet író pincéje. Ikonikus borukkal, az Il Poggióval ők voltak az elsők, akik kompromisszumok nélkül mutatták meg a termőhely szellemét és a sangiovese karakterét.

Linzer-Orosz Borászat, Sopron
2019 február 1, péntek

Fertőrákoson járunk, Luka Enikő és Ráspi falujában. Az asztal mellett, a napon hófehér szőrű, barna-kék szemű macska hunyorog. A Professzor. A gyönyörűen felújított TSZ kocsma kályhájában ropog a tűz, az asztalnál pedig három poncichter osztja meg velünk Sopron mesébe illő borászlegendáit. Orosz Csaba és Péter testvérek és szakállasok, Linzer Samu barátjuk pedig folyamatosan mosolyog és ontja a történeteket. Bort is kóstolunk. Zweigeltet és kékfrankost, ahogy errefelé illik.

25 évesek lettünk
2018 december 7, péntek

Két nagyon jó borral ünneplünk.

Armagnac Castarède
2018 november 30, péntek

Az armagnac a dél-franciaországi Armagnac régióban, fehérbor egyszeri desztillálásával, hordós érleléssel készített brandy. Az Armagnac Castarède pedig az egyik legrégebbi birtok, a legmagasabban jegyezett armagnacokkal.

Az erdélyi srác, aki világbajnok pezsgőt készít
2018 november 30, péntek

Négy óra utazás és fél óra várakozás után – egy tehéncsordának kellett megadnunk az itt kötelező elsőbbséget – befordulunk, megérkezünk a szilágysági dombok között megbúvó Kárásztelekre. Apró magyar falu Románia nyugati végében, a Partiumban, a határtól alig egy órára. Új autó érkezett, megnézik az emberek...

Dél-amerikai melasz, Oremus hordó, Agárdi rum
2018 november 30, péntek

Az Agárdi Pálinkafőzdében a szívügy továbbra is a pálinka, de kiruccanásként készült már whisky, most pedig tovább bővült a választék ginnel és rummal.

Kivételes borok, kivételes történetek
2018 november 30, péntek

Olyan borokat mutatnak be borászaink, amelyekkel az elmúlt időszakban a legtöbbet foglalkoztak. Hogyan csiszolták, miért különlegesek ezek a borok és miért fontosak nekik?

Kortárs Burgundia - négy nagy pinot
2018 november 30, péntek

Jó pár éve annak, hogy burgundi pinot-kkal foglalkozunk. Titokzatos, törékeny, izgalmas és sokszínű fajta. Folyamatosan tanulunk róla és Burgundiáról. Rendszeresen elővesszük a korábbi évjáratokat, kóstolunk és figyeljük, hogyan alakulnak a borok az évek múlásával. Legutóbb igazán jó érzéssel álltunk fel az asztaltól. Négy nagy burgundit ajánlunk most örömmel.

Mastrojanni, Montalcino – Naggyá tették a sangiovesét
2018 november 30, péntek

Elegáns, emlékezetesen nagy borok a sangiovese fajtából, és egy borászat, amely naggyá tette a helyi fajtát: Mastrojanni.

Mit iszik a sommelier?
2018 november 30, péntek

Barátaink, kollégáink, partnereink. Legalább annyit kóstolnak, mint mi, és legalább annyit beszélnek (ha nem többet) borokról, mint mi. Fogtunk egy-egy palackot, leültünk velük beszélgetni és csak annyit kértünk, mondják el, ami eszükbe jut a borról.

Porrá őrölt, árnyékolt zöld tea - a matcha
2018 november 30, péntek

Egészséges, szemet gyönyörködtető, az elkészítése pedig olyan nyugodt, meditatív állapotot hoz, amellyel kizökkenhetünk a mindennapok rohanásából. Akinek szokásává válik a matcha fogyasztás, nemcsak egészségesebb, de kiegyensúlyozottabb is lesz.

Palackba zárt életöröm Franciaországból
2018 november 15, csütörtök

Itt a beaujolais nouveau!

 

November 15. – a dátum, amit idén nagyon vártunk, mert azt jelenti, hogy megérkeztek a Beaujolais borok. A francia újbor üzenete ennyi: igyunk finom bort, együtt, itt és most!

Bordeaux most
2018 október 30, kedd

Korábban, amikor Bordeaux-ról beszéltünk, testes borokat, földes, füstös jegyeket, erőteljes tanninokat és hosszú, akár 15 éven át tartó érlelhetőséget emlegettünk. És néha a brettet. Volt egy stílus, amit megtanultuk elfogadni: a kissé arisztokratikus és nem mindig könnyen értelmezhető, nagy borok világa. Bordeaux változik. Az új évjáratok könnyedebb, kevésbé tanninos, korábban fogyasztható borokat adtak.

Régi csibészek –Liptai, Rakaczki, Mérész
2018 október 30, kedd

Amikor úgy döntöttünk, folytatjuk a „Három borász” sorozatunkat, még nem sejtettük, mekkora fába vágjuk a fejszénket. Rakaczki Gábor (Sauska), Mérész Sándor (Etyeki Kúria) és Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pince) külön-külön is kitöltik a rendelkezésükre álló teret, de együtt robbanékony elegyet alkotnak.

Tokaj 2017 – A hetedik
2018 október 16, kedd

Hetedszer megyünk Tokajba az évjáratkörképünk miatt. Mesebeli szám. Hét év alatt sok minden megváltozott.

Sauska – Tokaj
2018 október 16, kedd

„Össze kell barátkozni a területtel, hogy megtudd, mire képes.”

Kikelet Pince – Tarcal
2018 október 16, kedd

„Hozzánk ne gyertek öltönyben!”

Tokaj Nobilis – Bodrogkeresztúr
2018 október 16, kedd

„Én vagyok az a hegyen, aki megtartja a fáit.”

Montium – Legyesbénye
2018 október 16, kedd

Mesehősök a Kozérból

Bardon – Erdőbénye
2018 október 16, kedd

„Papírforma évjárat.”

Oremus Pince – Tolcsva
2018 október 16, kedd

„2017 a gazdagság évjárata volt édes és száraz borban egyaránt.”

Tállya Wines - Tállya
2018 október 16, kedd

Visszaadni Tállya szépségét és gazdagságát

Szepsy István – Mád
2018 október 16, kedd

„Szőlőanyagból és zeolitból vagyok.”

Demeter Zoltán  – Tokaj
2018 október 16, kedd

„Ötven felett az ember már a tényleges mozdulatokat értékeli és nem a mondatokat.”

TR Művek - Tállya
2018 október 16, kedd

„Ez az évjárat vállasabb borokat adott, mint 2016.”

Kaláka pince – Tállya
2018 október 16, kedd

„A klasszifikáció inkább kulturális, mint tudományos eredmény.”

Gizella Pince – Tokaj
2018 október 16, kedd

 „Legyen hamar fogyasztható, viszont jó sokáig.”

Balassa István – Tokaj
2018 október 16, kedd

 „Hét szamorodnim lesz 17-ből. Ilyet még úgysem csinált senki.”

Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye
2018 október 16, kedd

„Lehetnék akár suszter is. A lényeg, hogy jól csináljam.”

Látjuk a buborékot az alagút végén
2018 október 16, kedd

Amikor elkezdtük az évjáratkörképet, csak a száraz borokat kóstoltuk. Azután újra örömmel csodálkoztunk rá Tokaj csodájára, az édes borokra. Most pedig itt az első évjáratkörképünk, amikor a pezsgők már önállóan is megjelennek a csendes borok mellett. Lehet, hogy látjuk a buborékot az alagút végén?

Csilla hazatért és mindent felbolygatott
2018 október 1, hétfő

Sebestyén Csillánál és Csabánál jártunk Szekszárdon, a korai szüret közepén. Az Iván-völgyben kezdtünk, majd jött a Porkoláb és a Görögszó. Olyan kincsek, amelyek mellett könnyen elszalad az, aki csak az autópályáról legyint, hogy ez a Szekszárd nem egy szép város, itt meg sem állunk. Pedig Szekszárdon meg kell állni.

Michael Wenzel – A türelmes megfigyelő
2018 október 1, hétfő

A Wenzel pincét először Bott Frigyesék ajánlották nekünk. A borok meggyőzőek voltak, a mögöttük lévő történet még inkább. Tavasszal jártunk Burgenlandban, ahol a ruszti főutca 29-es házszáma alatt finom borokat kóstoltunk, és jót beszélgettünk a borásszal, Michael Wenzellel. Michael kiegyensúlyozott jellem, természetes borait végletesen logikus hozzáállás mellett készíti. Már akkor kiderült, ő magát inkább türelmes megfigyelőnek, mint szőlésznek vagy borásznak tartja. Ősszel a szüreti csúcsban sikerült őt telefonon elérnünk, és pont addig tudtunk beszélgetni, amíg a prés dolgozott.

Egy hét kékfrankos – Szüret Weningeréknél
2018 szeptember 25, kedd

Ahogyan Franz Weninger közelíti meg a szőlész-borász mesterséget, azt sokan szeretnék, de csak kevesen tudják utánacsinálni. Amikor a Szünet magazin kapcsán jártunk nála, megjegyeztem: “Mindig jó itt lenni. Egyszer szívesen dolgoznék nálad.” Jött a válasz: „Hát gyere szüretelni, egy vagy két hétre. Jól fogunk szórakozni.” Nem viccelt.

A törökszőlő
2018 augusztus 31, péntek

„Volt már fekete budai (hiszen a Tabántól Érdig ez fedte a Budai-hegyek lankáit), törökszőlő, fekete cigány és kadárka, hogy csak a legnépszerűbb hazai neveit említsük. Mi mégis csak úgy ismerjük: a kadarka. Nem egyszerű fajta. Akad borász, aki csak legyint, ha szóba kerül, és a szintén nagy „kuruc” csókaszőlő mellett említi, de szerencsére nem ritka az, aki beleáll, és a legjobb években nagy bort készít ebből a fajtából.

Kiss Gáborral az év 364 napjáról
2018 augusztus 31, péntek

„Egy alap vörösbor legyen gazdag, zamatos, lendületes. Nem hiszek a könnyű bisztróborokban” – vág rögtön a téma közepébe Kiss Gábor vehemensen. – A Rouge 364-ről is beszélgettünk.

Szabó Gyula, a köveskáli négociant
2018 augusztus 31, péntek

Hétfő délután van. Két ex-kendómester, Szabó Gyula és jóbarátja András a budapesti életet falusi borászkodásra, a bambuszkardot pingpongütőre cserélte, és minden hétfő délután Köveskálon játszanak. A meccs után beszélgetünk faluborokról, barátságokról és szőlőkről. Gyula Budapestről költözött családjával a Káli-medencébe: mandulával kezdte, a nagyszülőktől örökölt 40 éves köveskáli olaszrizlinggel folytatta...

Bott Frigyes - a történet folytatódik
2018 augusztus 6, hétfő

Az új fejezet, a 2017-es évjárat borai sorra érkeznek, nagy részük már a polcokon. Az évjárathatás teszi, hogy az egyes fejezetek más-más stílusban íródnak, viszont a borok mindig ugyan arról mesélnek. Ez pedig a Garam-mente. 

Bor, az aljával – a col fondo történet
2018 augusztus 2, csütörtök

Évtizedekkel ezelőtt, ha betévedtünk volna egy észak-olaszországi nyüzsgő falusi étterembe és proseccot rendeltünk volna, jó eséllyel a helyi vendéglátós – egészséges és jókedvű hibridje a sommelier-nek és étterem-tulajdonosnak – egy col fondot szolgált volna fel nekünk. Régen a col fondot egyszerűen prosecconak hívták. Akkor hogy is van ez?

Provence-i rozé: a szomjoltás legszebb formája
2018 augusztus 2, csütörtök

A provence-i rozé a finom árnyalatok bora. Ami a színt illeti, a lehető leghalványabb árnyalaté. Törékeny természetéből fakadóan nem bírja el a hosszas hordóban érlelést, mindig csontszáraz. A provence-i rozé simogat, csúszik, oltja a szomjat, nincsenek élei, nincsenek sarkai...

Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Nem pince, szőlőbirtok
2018 július 12, csütörtök

Ez a történet a szőlőről szól. A szőlőről és egy nagypapáról, akinek a kislányának levegőváltozásra volt szüksége. Szőlőről – kéknyelűről és hárslevelűről – meg bazaltról, homokkőről, fenyőkről, Egy édesanyáról, Beáról, egy lányról, Dóráról és egy kislányról, Lujzáról.

Válibor, Badacsonyörs – Borok, saját örömre
2018 július 12, csütörtök

Váli Péter mindig is rokonszenves volt nekünk, de valahogy nem kerültünk a közelébe. Idén, – hogy balatonfüredi boltunkban erősítsünk a helyi választékon – becsöngettünk Péterhez és vettünk tőle néhány bort. Aztán meglátogattuk, hogy egy kicsit részletesebben is meséljen a birtokról és a borászatról.

Savanyú, sós, gyümölcsös: sörök nyárra
2018 június 29, péntek

Elmentünk a Főzdeparkba, hogy pontos képet kapjunk arról, mit iszunk idén nyáron. Figyeltünk, tanultunk, belestünk a sörfőzés folyamatába, kóstoltunk és közben jókat beszélgettünk.

Decanter – arany, ezüst, platina
2018 június 14, csütörtök

Aki követi a boros blogokat, oldalakat, az elmúlt napokban többször találkozhatott a Decanter 2018 díjazottakról szóló hírekkel. De mi is az a DWWA, hogyan kóstolnak, és mit jelentenek a pontszámok a Decanter World Wine Awards-on? Ennek jártunk utána.

St. Andrea kis tételek
2018 június 14, csütörtök

„Az a nagy bor, amiben sok az élmény, finom és gyorsan megiszod”

Különleges sort kóstoltunk Egerben a St. Andrea Pincénél. Tényleg nagy borokat, amelyek némelyike bizony csak egy-egy 500 literes hordóval készült el: „az egész világon összesen ennyi van”, ahogy Gyuri fogalmaz. Egy kicsi azért a Bortársasághoz is került belőle.

Zardetto – Amikor Prosecco komolyan veszi magát
2018 június 1, péntek

Magasabb boros körökben a prosecco az egyik kedvenc pofozógép. Rendszeresen Champagne-hoz hasonlítják, és aztán jön az elmarasztalás: olcsó, komolytalan, gyümölcsös, sekélyes. Pedig valójában a buborékok meglétén kívül semmi nem indokolja, hogy a proseccót champagne-okhoz hasonlítsuk...

Laposa Birtok  – Apukánk világa
2018 június 1, péntek

Május közepe van. Süt a nap. Fent ülünk a badacsonyi Öreghegy oldalában, alattunk a Zsófi és Bence által csak Isten meredekjének nevezett dűlő. Harsogó zöld minden, az öregtőkés olaszrizling csaknem három héttel előrébb tart, mint ilyentájt szokás. Forró bazalt, kék Balaton, magas élet. Péntek délelőtt van, a Laposa borteraszon teltház, mozdulni is alig lehet...

Skizo – Sike Balázs
2018 május 16, szerda

Badacsonytördemic a legismertebb tanúhegy árnyékban elterülő mesebeli falu. A kanyargós főutca jobb partját – nézőpont kérdése – színesíti Sike Balázs és Velényi Réka borozója. Felettünk a Badacsony, lábunknál Fikusz, a kutya. Itt ültünk le beszélgetni.

A Loire visszavág – Tőzsdeelnök metszőollóval
2018 május 3, csütörtök

Az utóbbi 50 évben a francia bor dicsőségét három nagy kihívás érte. Az első 1976-ban, amikor Párizsban a kaliforniai cabernet-k egy vakteszten legyőzték bordeaux-i vetélytársaikat. A második nagy kihívást az ausztrál chardonnay-k intézték a burgundi fehérekkel szemben. A harmadik kihívás a Loire-völgyi sauvignon blanc-t érte Új-Zéland részéről. Arra ugyan kevés esély látszik, hogy a franciák meg tudják ismételni az új-zélandiak sikerét, egy dolgot azonban biztosan állíthatunk: a sauvignon blanc globális virágkorát éli.

Füligér – Miklós Csaba borász, Mórról
2018 május 3, csütörtök

Tizenöt éve éppen ezekben a napokban telefonált Ipacs Géza grafikusművész barátunk Egerből. Menjünk ki Veronába, a Vinitaly-ra, kóstoljunk, nézzünk meg pár címkét, inspirálódjunk. Jönne egy egri virágkereskedő barátja is, nagyon nagy arc, Móron van egy pici pincéje...

A túlélés bajnokai – Az öreg tőkék
2018 április 5, csütörtök

Boros címkéken gyakran találkozhatunk az „öreg tőkék”, a „vieilles vignes”, az „alte reben” vagy a „viñas viejas” felirattal. A borászok részéről érthető a szándék: a kor rangot ad, tiszteletet parancsol. De van-e racionális oka az öreg tőkék tiszteletének?

„Nem szólunk bele, nem nyúlunk bele”
2018 április 5, csütörtök

Dr. Illyés Miklós bioművelésű kistermelői borai

 

Szekszárdon ültünk egy barátunknál. 2015 szeptembere volt, zuhogott az eső, állt a szüret. A borász azt mondta: „Na, a Doki idén sem fog szüretelni… Milyen Doki? – kérdeztük. Hát az Illyés doki a Porkoláb-völgyben...

„A St. Andrea legjobb bora – ez legyen a bikavér.”
2018 március 6, kedd

Áldás – Hangács – Merengő – Nagy-Eged-hegy bikavérek

Dog Point – A legzöldebb új-zélandi borászat
2018 március 6, kedd

Azon el lehetne vitatkozni, hogy a világ akkor is ismerné-e az új-zélandi borokat, ha nincs a Cloudy Bay, de az egészen biztos, hogy ha nincs Cloudy Bay, akkor Dog Point sincs...

Még két pont Tokajnak
2018 február 6, kedd

Két bomba hírrel indul az év két tokaji bor kapcsán, ráadásul mindkettő egy borászhoz, Szilágyi Lászlóhoz, a Gizella Pince tulajdonosához köthető. Lacinak nemcsak a borait forgalmazzuk, de a barátunk is, mégis mindig meg tud lepni minket...

Tiszta sor – Böjt Gergővel beszélgettünk
2018 február 6, kedd

Ha nem tudnánk, hova tartunk, sosem találnánk ki, hogy az ostorosi utca sok kis egyforma családi pincéjéből melyik a Böjt Pincészet. Talán csak abból, hogy Böjtéknél semmilyen felirat, nyíl vagy ütött-kopott tábla nem jelzi a borászatot...

Nekünk ettől is ünnep
2017 december 1, péntek

Idén is megkérdeztünk tizennégy kedves borászt, hogy mi az a bor, pezsgő vagy párlat, amit ők szívesen bontanak az ünnepek alatt. Nem toplista ez, sokkal inkább arról szól, hogy kihez melyik fajta, mely borvidék, melyik stílus és kolléga áll a legközelebb. Idén talán a legizgalmasabb az volt, hogy meglepően sokan választottak pezsgőt.

2 burgundiai pince 1 kézből
2017 december 1, péntek

A Domaine de Bellene és a Maison Roche de Bellene

Évek óta szerettük volna bemutatni ennek a két burgundiai pincének a borait. Mindkettő az egyik legismertebb burgundiai négociant*, Nicolas Potel borászata, de míg a Domaine de Bellene 18 hektáron gazdálkodik, részben saját, részben bérelt területen, addig a Maison Roche de Bellene-ben a borok vásárolt szőlőből, illetve mustból készülnek. (A vállalkozás harmadik ága a legkiválóbb burgundi borászatok idősebb minitételeit értékesítő Collection Bellenum.) A két pincétől most öt bor került a kínálatunkba.

Édes Tokaj!
2017 december 1, péntek

Találkozhatnánk gyakrabban is…

 

Kezdhetnénk képzeletbeli levelünket az aszúnak vagy az édes szamorodninak…

Karibi hangulat, télen is
2017 december 1, péntek

Az első rum valamikor a 17. században készült a Karib-szigeteken, világhódító útjára Jamaica 1655-ös elfoglalása után indult, amikor a Királyi Haditengerészet megtette a tengerészek italává. Az 1970-es évekig megmaradt különleges juttatás nagyban hozzájárult gyors elterjedéséhez. Az angol kolóniákon ez odáig fajult, hogy fogyasztása az amerikai függetlenségi háború idején elérte az évi 14 liter/főt, beleértve a nőket és a gyerekeket is.

Vintage pezsgők és új degorzsálás
2017 december 1, péntek

Kreinbacher, Sauska, Veuve Clicquot…

 

Az utóbbi években nem csak egyre több pezsgő fogy nálunk, de a külföldiek mellett egyre több nagyon jó magyar pezsgő is kerül a választékunkba....

Francia komédia, frissen palackozva
2017 november 16, csütörtök

November harmadik csütörtökén újra Beaujolais Nouveau

Délvidék II.
2017 november 2, csütörtök

Nemzetközi, balkáni és magyar. A Zvonko Bogdan pincészet a Vajdaságból

Csak néhány kilométerre vagyunk a magyar határtól, mégis egy másik világba csöppenünk, más az ízlés és más a hangulat. Szabadkán a kávézók és az éttermek kedden kora délután is tele vannak beszélgető és cigarettázó emberekkel. 

Hárman, három üveg borral – Spontán…
2017 november 2, csütörtök

…leültünk beszélgetni a Lánchíd utca emeletén. Három borász, ifj. Heimann Zoltán, Németh Attila Gábor és Tálos Attila, három üveg borral. Na jó, eredetileg hattal, de a végére három maradt és be is esteledett.

Sör tokaji hordókból
2017 november 2, csütörtök

Az „első magyar interdiszciplináris hordóérlelési kooperáció”

Balassa István és Szilágyi László az a két tokaji borász, akik szabadidejüket évek óta nemcsak bor, hanem sör mellett üldögélve is töltik. Idén Németh Antal, a Monyó Sörfőzde főzőmestere szerteágazó hordóérlelési kísérleteiben épp odáig jutott, hogy egyiptomi ihletésű Anubis nevű bragottjához keresett aszús hordót...

Tokaj 2016 Évjáratkörkép
2017 október 12, csütörtök

Tokaj nem csak mint borvidék különleges, de a szívünkben is különleges helye van. Kicsit talán elfogultak is vagyunk vele kapcsolatban… idén már hatodszor töltöttünk ott néhány napot, de akad köztünk, aki gyerekkora óta jár oda. 

Balassa István – Tokaj
2017 október 12, csütörtök

„A kimagasló minőséget akarjuk nyakon csípni”

Bardon – Erdőbénye
2017 október 12, csütörtök

„Egész fürtös préselés, a kocsány nem gond…”

Demeter Zoltán  – Tokaj
2017 október 12, csütörtök

„Az új cél a harmadik pohár”

Gizella Pince – Tokaj
2017 október 12, csütörtök

„Berendezkedtem Tarcalon, de úgy gondoltam, hogy Mádon jó volna szerezni egy területet…”

Homonna Szőlőbirtok – Erdőbénye
2017 október 12, csütörtök

„Gyakran álmodom tőkékkel”

Kaláka pince – Tállya
2017 október 12, csütörtök

„Az évjárat hosszabb életű, tartalmasabb borokat adott, mint 2015”

Kikelet Pince – Tarcal
2017 október 12, csütörtök

„A hárs csodálatosan egészíti ki a furmintot”

Montium – Legyesbénye
2017 október 12, csütörtök

„Megszigorodtunk… csak a jó eredmény számít”

Oremus Pince – Tolcsva
2017 október 12, csütörtök

„15 év furmint klónszelekció”

Sauska – Tokaj
2017 október 12, csütörtök

„Csak a természettel harmóniában fejleszthetjük a birtokot”

Szepsy István – Mád
2017 október 12, csütörtök

„A furmint… mind szárazban, mind édesben főszerepet játszik”

Tokaj Nobilis – Bodrogkeresztúr
2017 október 12, csütörtök

„Ha csak a borokat nézem, jó év volt… megkockáztatom, jobb, mint 2015”

Kóstoltuk, szerettük
2017 október 12, csütörtök

Barta Péter és Szűcs Ferenc – Tállya, TR Művek – Tállya

Délvidék I.
2017 október 4, szerda

A messzi dél borászai: Sagmeister Ernő és Maurer Oszkár

A vadregényesen hangzó Délvidék borairól szóló írásunk első részében a Szerémség két borászát, legközelebb pedig egy dél-csongrádi borászatot mutatunk be.

Kreinbacherék, csendesen
2017 október 4, szerda

Minden az időről szól

Ma a Kreinbacher név hallatán a tradicionális módon készült pezsgők jutnak először eszünkbe, pedig 2003-ban minden a borral kezdődött, és mind a mai napig több bort palackoznak, és adnak el, mint pezsgőt...

Szüret van. – 9 bor 6 lépésben
2017 szeptember 19, kedd

Évről évre hasonló időpontban, hasonló módon történik, gondolhatnánk. Pedig ahány borász, annyi egyedi módszer, ötlet és néha némi különcség kapcsolódik a szürethez. Most ezekre koncentrálva haladunk végig a szüret legfontosabb lépésein, kilenc olyan izgalmas bort megmutatva, amelyeknél a szüreti tevékenységek egyik-másik lépése kicsit (vagy nagyon) eltér a megszokottól.

Fehérben ötös, vörösben négyes – Burgundia 2014
2017 szeptember 14, csütörtök

2014 kiemelkedő évjárat. Az aromák, ízek intenzívek, a színek élénkek, a kontúrok élesek, a borokban megvan az a frissesség és könnyedség, amiért a burgundikat annyira szeretjük. Hab a tortán, hogy már fiatalon is nagy élményt nyújtanak. 

A Káli Kövek három új falubora
2017 augusztus 2, szerda

„A szőlő olyan, mint egy névjegy, sokat elárul az emberről”

Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza a környéken abszolút úttörő módon, de (Tokajt leszámítva) az országban is az elsők között kezdett el néhány éve falubort készíteni. Idén már hat ilyen bor is van, ebből három falu három új bora készült most el. Az új borok kapcsán beszélgettünk Gyulával a köveskáli bázison és a monostorapáti Öreghegy-dűlőben.

Az új dűlős sauvignon blanc Légli Ottótól
2017 augusztus 2, szerda

 „…Ahogy apám szokta mondani: Van, aki drámát és van, aki kritikát ír”
A szőlőskislaki János-hegy-dűlőbe Légli Ottó új sauvignon blanc-ja miatt mentünk, de olyan szép a hegy, hogy legszívesebben vissza sem jöttünk volna.

Pongracz Brut Rosé - Magyar grófról elnevezett rozé pezsgő Dél-Afrikából
2017 július 28, péntek

Az arisztokrata származású Pongrácz Dezső egész kalandos élete Rejtő regénybe kívánkozik, bár a csúcsa kétségtelenül az, hogy  - hálából a dél-afrikai borászatra gyakorolt hatásáért – pezsgőházat neveztek el róla

Nyáron könnyű - Borok 11 %-os alkoholfok alatt
2017 július 18, kedd

A borboltban – főleg tavasztól őszig – a TOP 3 kérdés egyike: tudnátok nekem valamit ajánlani, aminek alacsony az alkoholja? Szerencsére tudunk. De mikor alacsony egy könnyű, nyári fehérbor alkoholfoka?

Gourmet-sarok – Nyári kiadás
2017 július 18, kedd

Nem kérdés, hogy továbbra is borokkal foglalkozunk a legszívesebben, de azért – különösen nyáron – szívesen teszünk egy nagyobb kitekintést – legyen szó grillezésről, salátázásról vagy piknikről. Persze a sörökről sem feledkeztünk meg...

„Minimalizálni mindent, ami uniformizál
2017 július 18, kedd

Amikor megérkeztünk a Garam völgyébe, éppen zsurlófűből és csalánból készült tea rotyogott a szőlőtőkék mellett egy hatalmas kondérban. Hetente 300-400 liternyit permeteznek belőle, a csalán és a zsurló mellé ánizs, üröm és fűzfavessző is kerül bele. A szőlősorok között különböző fűszer- és gyógynövények nőnek, barátságos nyugalom és derű árad a muzslai öreghegyen fekvő szőlőskertből – pont, mint a gazdájából, Bott Frigyesből.

Dűlőmesék - Minden dűlő mögött van egy történet
2017 július 11, kedd

Sok szempontból beszéltünk már a borokról. De nemrég hallottunk egy jó történetet a Babszökő dűlő eredetéről, és eszünkbe jutott, hogy a dűlők felől még nem közelítettünk. Azt eddig is tudtuk, hogy minden sikeres bor és borász mögött áll egy (de inkább több) dűlő. Aztán ahogy elkezdtünk dűlőirányból közelíteni, arra is rájöttünk, hogy minden dűlő mögött van egy történet...

Bor saját kézből
2017 július 11, kedd

Bort készítünk – sajátot, kedves, őszinte partnerségben Kiss Gábor villányi borászunkkal. Első közös borunk megszületésének minden szakmai lépésében szorosan együtt gondolkodunk, döntünk és dolgozunk Gáborral. A terület, vagy a borstílus kiválasztása éppoly fontos számunkra, mint a kemény fizikai munka kint a szőlőben, vagy később bent a feldolgozóban. A metszéstől a préselésig minden fázisban ott vagyunk/leszünk, ettől lesz ez a bor „nagyon saját”. A látottakat megfigyeljük, megtanuljuk, tudósítjuk. Mindig azt, ami éppen aktuális.

Kóstoló Proseccóban - Bortolomiol, Sorelle-Bronca és Valdellövo
2017 július 11, kedd

„Elmentünk Proseccóba!” – mondtuk tévesen, amikor elindultunk megnézni, kik, hol és hogyan készítik Olaszország és a világ legnépszerűbb tank eljárással készülő borát. Proseccóban voltaképpen nem voltunk...

„ A kovásznak rengeteg feladata van”
2017 július 11, kedd

Vajda József (Pékműhely)

A kenyér és a bor párosítása elég közhelyesen hangzik, de mit tegyünk, ha egyszer nagyon szeretjük a kenyeret is. A Borsuliban a bor mellé frissen sütve kínáljuk a kóstolókra érkezőknek, figyeljük, hol nyílnak új pékségek, ahol igazán finom pékárut kaphatunk és azt is tudjuk, hogy a jó kenyér titka a kovász. Na de mi a jó kovász titka…?

Porto tónico - Portugál válasz a gin-tonikra
2017 július 11, kedd

Sámson Gergő pécsi kollégánk, aki a porto tónico-ról egyenesen Portóból tudósított, nem csak visszatérő látogató a városban, de egy ideig ott is élt. Az egyetem alatt - meteorológus hallgatóként - megtetszett neki a portugál nyelv (a már beszélt német, olasz és angol mellett) így került ki Erasmus ösztöndíjjal Portugáliába 2009 augusztusában.

Tervezz nekünk egyedi palacktáskát
2017 július 3, hétfő

1993-as alapításunk óta sok minden változott, de a lényeg ma is ugyanaz: jó borok, hiteles borászok és hozzáértő kollégák boltjainkban. 21 üzletben rengeteg borral és borásszal dolgozunk nap, mint nap, klubtagsági rendszerünknek köszönhetően pedig nagyon sok visszatérő vásárlónk van, akik rendszeresen, alkalmanként egyszerre több palack bort visznek haza – jelenleg leginkább papírtáskában.

Káli Balázs új borcímkéi és a titokzatos tervezők története
2017 június 29, csütörtök

Káli Balázs borait a múlt évben választottuk be a kínálatunkba. Tavasszal címketerv-pályázatot indítottunk, hogy megújítsuk a borok arculatát, melynek korábbi címkéit Nemes Péter grafikus tervezte. Péter úgy döntött, indul a pályázaton, de álnéven - pontosabban hat(!) különböző álnéven. Ezekből négy bekerült az ötös döntőbe, melynek fődíját Péterfi Liza nyerte. Pontosabban Nemes Péter, de az egyik fiktív pályázati nevén.

Olaszrizling II. – A kísérleti, az ösztönbor és a papok jussa
2017 június 23, péntek

Júniusban öt Balaton-felvidéki borásszal beszélgettünk az olaszrizlingről. Akkor azzal búcsúztunk, hogy folytatjuk, olyan sok jó rizlinget szeretnénk még megmutatni az országból és a határokon túlról is. Most néhány különleges borról mesélünk...

Az olaszrizling – Segít megőrizni az optimizmust
2017 június 8, csütörtök

Két éve vettük észre először, hogy más szemmel nézünk az olaszrizlingre. Mint egy régi, hűséges barátra, akit évek óta ismerünk, akiben bízunk, akire mindig számíthatunk – és akiről egyszer csak kiderül, hogy mégsem ismerjük annyira. Okoz egy-két nagy meglepetést, mondjuk ír egy sikeres regényt, ami ráadásul jó is. De annyira, hogy talán az irodalmi Nobel-díj is benne van.

A hetedik hetes
2017 június 8, csütörtök

Sauskáék két zászlóshajó borának ’13-as évjárata tavaly ősszel érkezett hozzánk először: a borászattal közös kóstolók és egy rendkívül sikeres elővásárlási időszak után október közepétől még néhány hónap palackos érlelés következett. A hetesek a Gourmet Fesztiválon debütáltak, most pedig visszatérnek polcainkra. A borok még szebbek, akkori jegyzeteink viszont újrakóstolás után is megállják a helyüket. A borász, Markó Ildikó szavaival: „2013 részletgazdag és harmonikus, tele egyéniséggel.”

Itt a nyár: még több gin és két tonik
2017 június 8, csütörtök

A gin rendkívül sokszínű: alappárlata minden esetben vodka, a készítés során felhasznált fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök száma viszont kimeríthetetlen. A fogyasztása pedig már tényleg csak rajtunk múlik: tisztán, fűszerekkel, gyümölcsökkel, koktélokban… a legnépszerűbb persze a gin-tonik. 

Valami pezseg a Szilágyságban
2017 május 24, szerda

Hét évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy 2017-ben ennyi pezsgőt fogunk inni. Azóta évről évre mind gyakrabban választjuk minden alkalomra, de egy sima hétköznapon is. Ezért még jobban örülünk annak, hogy egy izgalmas új szereplőt mutathatunk be a hazai pezsgőpiacon: CARASSIA néven ma egyszerre három hagyományos eljárással készült pezsgő is debütál nálunk a szilágysági Kárásztelek Pezsgőpincészettől. 

Sauvignonok Chilétől Dél-Afrikáig
2017 május 4, csütörtök

 Újdonságok, klasszikusok és egy pezsgő

A sauvignon blanc boros körökben olyan, mint az első tavaszi napsugár. Feltölt, energizál, és az utolsó őszi estékig függővé tesz. A világ egyik legkönnyebben felismerhető fajtája a tapasztalatlan kóstolónak azonnali extázis, rutinosabbaknak kötelező betevő a melegebb napokon. Talán nem véletlen, hogy évek óta ezek a legnépszerűbb borok a kínálatunkban.

A francia meló  – Beköltöztem Pascal Jolivet-hez
2017 május 4, csütörtök

Wágner Ádám évek óta kollégánk a Lánchíd utcai boltban. Tavaly hónapokon át élt és dolgozott a Pascal Jolivet-nél, a Loire-völgy egyik legismertebb borászatánál, ahonnan mi is lassan egy évtizede hozunk borokat. Ádám Facebookon vette észre a hirdetést, amelyben a szüreti időszakra kerestek munkatársakat. Többfordulós interjú után választották ki a világ minden tájáról jelentkezők közül. Most az ő beszámolóján keresztül mutatjuk be a régiót, a pincészetet és borait.

Pannonhalma 2016-os borai és ami a borokon túl van
2017 április 21, péntek

„Ezer éve itt vagyunk, hosszú távra tervezünk”

Pannonhalmával régi és különleges kapcsolat fűz össze minket. Szinte a kezdetektől együtt dolgozunk – ha nem is az apátsági élet kezdetétől, de a pincészet első néhány évétől. Ott voltunk az első borok palackba kerülésénél, együtt találtuk ki egy-egy bor elnevezését, terveztünk címkét...

Borászat két személyre – Györgykovácsék
2017 április 3, hétfő

Mi jól ismerjük az utat, de aki először jár itt, hiába keresné a „Györgykovács” táblát, ők ugyanis nem szeretik, ha munka közben zavarják őket. A megérkezésünk utáni első percek is Imre szabadkozásával telnek: pár hete Csorba Gábor kollégánk arra járva telefonált, hogy beköszönne, de Imréék éppen fejtettek, olyankor meg nem jó, ha látogatók ténferegnek az ember körül. A munkában nincs kecmec.

Dél-Afrika – Óvilág az Újvilágban
2017 április 3, hétfő

Boros pohárral a kézben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az Óvilág-Újvilág felosztás nem Robert Parker, hanem Amerigo Vespucci fejéből pattant ki, és ahogyan mi használjuk, az igencsak eltérő az eredeti értelmezéstől.

Moulin de Gassac 3 bor Franciaország hátsó kertjéből
2017 március 20, hétfő

Még két bor Languedocból 

Habár folyamatosan keresünk új, izgalmas borokat, fel nem térképezett borvidékeket és eredeti fazonokat, akik mellesleg jó bort is készítenek, Franciaországban eddig ritkán léptünk túl a Beaujolais-Burgundia-Bordeaux-Provence tengelyen...

Infografika 2017
2017 március 10, péntek

Idén is összegyűjtöttük az elmúlt év legizgalmasabb adatait – számoltunk, terveztünk és rajzoltunk, most pedig megosztjuk mindenkivel: szőlőfajtáktól borvidékeken át a nagy csavarzár-dilemmáig: nálunk így nézett ki 2016, számokban.

Van Hegyed? – Skizo Hegyeink 2015
2017 március 6, hétfő

„A Balaton-felvidéken, de az országban majd mindenütt (ahol a szőlő hagyományosan dombon-hegyen terem) a szőlőterület szinonimája a Hegy. A hegybíró igazából a szőlőért felel, aki kimegy a hegyre, vagy a hegybe, az a szőlőbe megy...

„Úton lenni boldogság” – Konyári „Kerouac”Dániel
2017 március 1, szerda

Kegyetlen hosszúnak tűnik a február. És akkor egy nap lemegyünk Lellére, ahol 16 fok van. Pesten hó, itt hóvirág. A teraszon beszélgetünk Konyári Danival kékfrankosról, utazásról, családról. Nincsenek nagy sztorik vagy túlgondolt ideológiák. Csak kékfrankosok, malbec, syrah és Páva.

A teljes sztori – Saját bor, saját kézből
2017 március 1, szerda

Saját borunk elkészítésénél a kezdetektől együtt gondolkoztunk és dolgoztunk Kiss Gáborral Villányban, és hónapról hónapra beszámoltunk munkánkról. Megtapasztaltuk, hogy hiába a jó szándék és igyekezet, egy bor megalkotásában a természet diktál...

Hat domboldal, hat dűlő
2017 február 13, hétfő

„A mi történetünk főhőse hat domboldal, hat dűlő, amelyek mindegyike olaszrizlinget terem és mind önálló egyéniség. Ők hatan egy hét kilométeres körben fickándoznak a napfényben, négyen Balatonszőlősön (Gella, Öreghegy, Száka, Sóskút), ketten pedig Csopakon (Sáfránykert, Lőcze), egymás közvetlen szomszédságában. Meseszerű, ami itt történik velem: a világ egyik legjobb termőhelyén találtam magam és csak azzal foglalkozom, amit szeretek. Az 'olvasásához' kellemes szórakozást kívánok!” – Figula Mihály, borász

Valami más
2017 február 1, szerda

Rendhagyó, különös, eltérő

A borkészítésben rengeteg a lehetőség. Fajták, borvidékek, évjáratok, eljárások: ez utóbbi a borász által leginkább befolyásolható. Legyen szó merész házasításokról, egész fürtös préselésről, fehérszőlő héjon erjesztéséről vagy érleléséről, hordó helyett amforákban...

Weningeréknél
2017 február 1, szerda

„Nem hiszek az erőben”

A Balf felé vezető hosszú úton volt időnk beszélgetni: vitáztunk a biodinamikáról, holdfázisokról, természetes borokról. Hamar kiderült, hogy ez is egy olyan téma, mint a foci: mindenkinek van véleménye. Aztán Balfon és Horitschonban estébe nyúlóan beszélgettünk és kóstoltunk Petrával és Franz-cal arról, többgenerációs borászcsaládként hogyan élik meg mindezt.

Nekünk ettől is ünnep
2016 december 5, hétfő

Évről-évre megkérdezzük kollégáinkat, ők milyen bort isznak szívesen az ünnepek alatt. Idén picit csavartunk ezen és borászoknak tettünk fel három kérdést: milyen bornak örülnének karácsonykor, miért és mikor bontanák fel? Barátság, szeretet, személyes történetek: választásuknál legtöbbször a borász személye döntött.

Decemberben pedig becsomagolunk belőlük egy-egy palackot, és átadjuk nekik – nekünk ettől is ünnep.

Süllő, bejgli, libamáj
2016 december 5, hétfő

Vannak biztos pontok minden ünnepi asztalon: bor, hal, hús, sütemények... Borokról sokat tudunk mesélni, ezúttal viszont megkérdeztük három barátunkat, ők hogy látják, mi változott az elmúlt 10-15 év alatt, mik az új kedvencek, nagy klasszikusok: Niszkács Anna a Gerbeaud, Nusszer István a halas, Károly József pedig a hentes szemszögéből mesélt nekünk az ünnepekről.

Robert Gilvesy-nél a Szent György-hegyen
2016 november 3, csütörtök

Amikor felértünk a hegy szoknyájára a Gilvesy pincéhez, csak mosolyogtunk Robert ötletén: szaladjunk fel a hegytetőre, piknikezzünk ott, csodálatos ilyenkor. Ott majd megkóstoljuk a ’15-ös Mogyorós sauvignont és a Tarányi rajnait – mondta.

Halmaz, részhalmaz
2016 november 3, csütörtök

Malbec, egy bordeaux-i borász Argentínában, Bordeaux

Bestillo – Boldog. Kő. Vár.
2016 október 4, kedd

Móni, Gábor, Klári és Zsolt. Két házaspár, négy jóbarát. Hárman Boldogkőváraljáról, Klári a Balaton partjáról. Mindig együtt a suliban, hétvégén a festői szépségű várban.

Hárman, Szekszárdiak – A Kadarka, az SXRD és a Barbár
2016 október 4, kedd

Fura egy évünk van, az az igazság. Az elmúlt hetek kellemes ősz eleji melegei után éppen leesett 35 mm váratlan eső Szekszárdon. Járjuk a kadarkasorokat Heimannékkal, és ők azon vitatkoznak, hogy melyik klónt mikor szedje a csapat. Ági és a két Zoli vitatkoznak. Hangosan. Megyünk a sárban, kóstoljuk a bogyókat. Végül az ifjabb Zoli dönt: „holnap kezdjük a 111-es és 131-es klónokkal.” A döntést mindenki elfogadta, és leülünk a teraszra kóstolni. Zoli még hívja az embereket, közben Ági kezdi a történetet.

Kadarka – Csupa izgalom és kihívás
2016 október 4, kedd

A Balkánról, rácok (azaz szerbek) közvetítésével terjedt el Magyarországon, nem is kicsit. A filoxéra megjelenése előtt a budai vár körül szőlők sora futott, talán még a Lánchíd utcai bolt helyén is kadarka termett...

Tokaj 2015 Évjáratkörkép
2016 október 4, kedd

„Nem tudok más mozdonyt elképzelni ennek a szerelvénynek az élén, mint Tokajt. Csak így tudunk visszakerülni a világtérképre.”

– Demeter Zoltán, borász

Demeter Zoltán - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Egyet le kell szögezni: a bor nem magától készül el”

Sauska - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Élvezzük, hogy elidőzhetünk a részleteken” – Rakaczki Gábor

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2016 október 4, kedd

„A 2015-ös boraim állnak, mint a cövek” – Homonna Attila

Bardon - Erdőbénye
2016 október 4, kedd

„Ha dolgozom, csak a fehéreken jár az eszem” – Molnár Ádám

Balassa István - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Egyedül 2013 volt még ennél is jobb”

Gizella Pince - Tokaj
2016 október 4, kedd

„Mindent fel kellett tenni egy lapra, mert 2014-ben elszálltunk” – Szilágyi László

Kikelet Pince - Tarcal
2016 október 4, kedd

„A szőlő velünk volt” – Berecz Stéphanie és Zsolt

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2016 október 4, kedd

„2015 nekem a bioművelésről szólt” – Bárdos Sarolta

Szepsy István - Mád
2016 október 4, kedd

„Meg kell nyerni a bajnokságokat”

Tállyabor - Tállya
2016 október 4, kedd

„Nem a könnyebb utat keressük” – Hudák István

Oremus - Tolcsva
2016 október 4, kedd

„Borkészítés hordó nélkül? Nem tudom elképzelni” – Bacsó András

Gróf Degenfeld - Tarcal
2016 október 4, kedd

„Ha kell, inkább kevesebb legyen, de az nagyon jó” – Zsurki Sándor

Samuel Tinon - Olaszliszka
2016 október 4, kedd

„Minden az időzítésen múlt”

Kaláka Pince - Tállya
2016 október 4, kedd

„A kulcsszó a természetesség” – Alkonyi László


 

Tokaj 2015 Évjáratkörkép - Felfedezés
2016 október 4, kedd

Egy évjáratkörkép sosem lenne teljes, ha minden évben csak ugyanoda térnénk vissza. Évről évre igyekszünk teret adni feltörekvő, kis borászatoknak, bár még nem tudjuk, meddig lesz elég helyünk a tokaji polcokon. 2015 kapcsán tucatnál is több pince borait kóstoltuk, és látszik, hogy Tokaj megállíthatatlanul termeli a tehetségeket...

Helyi Hősök
2016 szeptember 6, kedd

Ha valaki néhány évtizede betért egy kocsmába, vendéglőbe, és rendelt egy pohár ezerjót, nagy valószínűséggel kapott is. A hetvenes években ugyanis még simán befért a három legelterjedtebb fajta közé Magyarországon. Akkor, amikor mondjuk a cserszegi fűszeresről még alig hallott valaki az országban. Ha még többet ugrunk vissza az időben, akkor pedig egészen furcsa fajtákkal találjuk magunkat szembe. Mondjuk a csókaszőlővel, amely gyakorlatilag egyeduralkodó vörös volt hazánkban. Vajon mi van velük ma?

Narancsbor - Egy bor, ami sosem látott narancsot
2016 augusztus 3, szerda

Őszinték leszünk: nem értjük ezt az egész narancsbor történetet. Kóstoltuk itthon, Ausztriában és Németországban számtalanszor, amforából, betontojásból, hordóból és tartályból. Izgalmas tanulmány a borászoknak, út a megismeréshez, a hagyományos héjon- vagy egész fürtben erjesztés irányainak felfedezéséhez. Az eredmény azonban gyakrabban érdekes és ritkábban igazán élvezetes...

Kárásztelek – gyöngyöző borok Erdélyből
2016 július 19, kedd

Négy vállalkozó kedvű, erdélyi kötődésű barát és pannonhalmi öregdiák, akik Gál Tibor és néhány üveg jóféle kárászteleki szilvapálinka társaságában, a kétezres évek elején döntöttek úgy, hogy a partiumi Szilágyságban, feltámasztják a bor- és pezsgőkészítés hagyományát.  Elsőre két gyöngyözőbort mutatunk tőlük, amik itthon kevésbé ismert, különleges és természetes eljárással készülnek.

Dűlőtúra
2016 július 5, kedd

Nem biztos, hogy van ilyen szó, de annyira tudományosan hangzik, hogy már bornévként is megjelent nálunk. Igazából csak arról van szó, hogy nagyon szeretünk lejárni azokhoz a borászokhoz, akikkel együtt dolgozunk. Sok-sok kilométer van mögöttünk, autóban, néha pickupok platóján, traktorutánfutón...

Olaj – finomítás
2016 július 5, kedd

Szüret, érlelés, kóstolás, cuvée, borsos vagy éppen citrusos alaphangok, terroir, vagy éppen világversenyen elért pontok... nem is lehet kérdés, hogy borokról van szó. Pedig nem: érkezett hozzánk pár extra minőségű olívaolaj Spanyolország és Portugália felől, ezeket kóstoltuk, Tóth Gusztávval, az igazioliva.hu tulajdonosával. És igen, az olívaolajak világa sokban közös a borokéval. Mondhatni párhuzamosak az univerzumok.

Sörök kisüzemben
2016 július 5, kedd

Eleinte csak nyárra, év végére tartottunk a boltokban 2-3 féle sört, de tavaly év végén belehúztunk: 13 különböző sör került a polcokra. Tavaszra mind elfogyott és azóta napi kérdéssé vált: „mikor lesz már megint sörötök?” Egyértelmű volt, hogy az idei nyárra is legalább ennyivel készülünk, de év közben és a kóstolókon annyi izgalmas, jó sört találtunk, hogy végül a duplája lett: 26. Már majdnem nagyüzem, kisüzemi sörökkel.

Tuti tipp: Gin és tonik
2016 június 28, kedd

Gint ajánlani nyáron olyan, mint biztosra fogadni a lovin. A gin, főleg tonikkal az egyik legkedveltebb hűsítő nyári ital: igazi párakapu-érzet a torokban. Ahogy beleástuk magunkat a témába, úgy jöttünk rá arra, mennyire keveset is tudunk a ginek igazi világáról, hogy mennyivel több is ez az ital egy biztos lóversenyes tippnél. 

„Koncentráljunk kevesebbre, de azt csináljuk jól!”
2016 június 2, csütörtök

Borászati filozófia Alsó-Ausztriából

Az osztrák zöldveltelini Közép-Európa legnagyobb sikertörténete. A fagyálló botránnyal pokolra szállt osztrák borágazat másfél évtized alatt újra programozta magát, és az ezredfordulóra a zöldveltelini meghódította New York, London és Hong-Kong legjobb éttermeit. A 2000-es években pedig világdivat lett a Gru-Vee. Akiknek a riesling túlmozgásos volt, a chardonnay túl vajas, a pinot grigio túl kommersz, most megtalálták kedvenc fajtájukat: a zöldveltelini tetszetős, simulékony, jól iható, de nem közönséges. Ráadásul, egy gasztronómiai svájci bicska, ami a fúziós konyha ételeihez is jól párosítható.

Ruppert Pince – A nyúlon túl
2016 június 2, csütörtök

Újratervezés. Ez az első ami eszünkbe jut, amikor a diósviszlói hegytetőn állunk a mosolygó Kata, Ákos és Andris, meg az új szerzemény, a GAZ mellett. Lehet, hogy tudat alatt azért is, mert sokszor hallottuk a GPS-től ezt a szót, mire eljutottunk a villányi borvidék legnyugatibb csücskére, de sokkal inkább azért, mert – bár évek óta dolgozunk Ákosékkal – mintha egy új borászatban járnánk.

Ez a mi örökségünk - Roland Velich interjú
2016 május 3, kedd

Április elején az egyik legnevesebb osztrák borász, Roland Velich volt a vendégünk a Borsuliban. Két Borász a házban kóstoló között mesélt múltról és jelenről, a Moric születéséről és a kékfrankosról. Interjú.

Bori és Emil – Késa Birtok
2016 május 3, kedd

 Ezzel az első hallásra szokatlan névvel állt elő Konyári János kisebbik lánya. A most születő apró, családi pince Boriék kislányáról és Szent István feleségéről, Gizelláról kapta a nevét: Késa a régi, becézett alak. 

Kaláka Pince – Alkonyi László
2016 május 3, kedd

„A borban fontosabb az öröm, mint a nagyság keresése”
 

Káli Balázs – Szentbékkálla
2016 május 3, kedd

Patent. Ezzel a szóval jövünk ki a pincéből. Kicsi, mégis minden elfér benne. A szűkösségből is előnyt kovácsol a tudatosság. A borok is nagyon rendben vannak...

Erős egyéniség
2016 május 3, kedd

Minden évben eljön a május, és mi ilyenkor ugyanazzal a dilemmával küzdünk: írjunk-e megint sauvignon blanc-ról, vagy ne? 

Barackvirág és borotvaél – riesling
2016 április 5, kedd

Borászok előszeretettel hangoztatják, hogy a szőlőnek szenvednie kell ahhoz, hogy jó bort adjon. Mások viszont azt mondják, hogy a szőlő szenvedése éppen úgy nem használ a bornak, mint ahogyan a borászé sem használna. Szepsy Istvánnak van erre egy találó megállapítása, ami az egész kérdést finoman helyére teszi: „a küzdelem nemesít, a szenvedés azonban megnyomorít”.

Baden
2016 április 5, kedd

"Meleg és napos klíma" – olvasható sok helyen és erre bizony Németország esetében felkapja az ember a fejét...

Mosel
2016 április 5, kedd

Rieslingtermelés szempontjából Mosel a legfontosabb régiók közé tartozik (teljes nevén Mosel-Saar-Ruwer) az élesen kanyargó Mosel folyó mentén. 

Pfalz
2016 április 5, kedd

Az egyik legszebb német borvidék, a pásztori idill minden kellékével...

Rheingau
2016 április 5, kedd

Bár méretét tekintve a kisebb német termőterületek közé tartozik, Mosel mellett világszerte a legismertebb német borvidék. 

Infografika 2016
2016 március 2, szerda

Borok, borvidékek, trendek.

Hogyan változtak az arányok 5 év alatt?

Burgundia negyedszer – A 2013-as évjárat megérkezett
2016 március 1, kedd

Ez a negyedik Burgundia évjáratkörképünk.
Bár az évjárat már-már elátkozott volt, idén is összeültünk megkóstolni őket, és most sem csalódtunk. 

Az előző részek tartalmából
2016 március 1, kedd

2009 - bársonyos teltség, csábító érettség

2010 - tiszta ízek, élénk színek, koncentráció és tartós szerkezet

2011 - virágos, gyümölcsös, friss és könnyed

Mi jár a fejedben?
2016 március 1, kedd

Az év első hónapjait mindig tervezéssel töltjük: melyik borokat, borvidékeket, fajtákat járjunk körül még jobban, mi történjen a borboltjainkban, milyen nekünk és a vásárlóinknak is izgalmas témákra fókuszáljunk. A témák közül egy különösen foglalkoztat minket: hogy készül a bor, a metszéstől a palackozásig. A borászaink is ugyanígy terveznek, bár náluk a következő év már egy kicsit korábban, rögtön a szüret után kezdődik.

Kreuzberg Pinot Noir 2014
2016 március 1, kedd

Német pinot = Spätburgunder

A Nagyon sorozat folytatódik
2016 március 1, kedd

Nagyon BIO, muskotály és rizling

20 év
2015 december 22, kedd

Ennyi ideje dolgozik együtt a Heimann Család és a Bortársaság.

Tokaj 2014 Évjáratkörkép
2015 december 2, szerda

Elindultunk. Megint. Bár tudtuk, hogy kevés bor készült az évjáratból – sőt, van olyan borászunk, aki nem készített – úgy éreztük, Tokaj megérdemli, hogy egy ilyen viszontagságos évjárat boraiért is útra keljünk. 2014 nehéz évjáratként marad meg az emlékezetünkben, viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem jelent automatikusan rossz bort. A szőlésznek, borásznak kihívás, nekünk időnként rácsodálkozás.

Szepsy István - Mád
2015 december 2, szerda

„A fejlődéshez közeg kell, meg falak, amik láttak már hasonlót”

Sauska - Tokaj
2015 december 2, szerda

„Könnyebb évjárat, részletgazdag borok”

Gizella Pince - Tokaj
2015 december 2, szerda

„Lazább, mint a korábbi években”

Oremus - Tolcsva
2015 december 2, szerda

„Nem tudnék lemondani a fahordóról”

Samuel Tinon - Olaszliszka
2015 december 2, szerda

„Január elsején, öt órakor jött az ötlet”

Tállyabor - Tállya
2015 december 2, szerda

„Tállyának több érlelés kell”

Kikelet Pince - Tarcal
2015 december 2, szerda

„Újra látom mosolyogni Zsoltot”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2015 december 2, szerda

„El lehetett csípni az érett savakat”

Bardon - Erdőbénye
2015 december 2, szerda

„Az édes borokban is a frissesség a cél”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2015 december 2, szerda

„A hársnak nagyon örültem”

Gróf Degenfeld - Tarcal
2015 december 2, szerda

„Az eleganciához kell egy kis maradék cukor”

Demeter Zoltán - Tokaj
2015 december 2, szerda

„A legfontosabb mérce a második pohár”

Több sör
2015 december 2, szerda

Akkor most pofázunk vagy kártyázunk? – érkezik a válasz a székely viccben, amiben a ridegpásztorok hetek óta néma csendben kártyáznak és az egyikük véletlenül megszólal...

Újra itt a Beaujolais!
2015 november 19, csütörtök

Ahogy a világ minden pontjára, borboltjainkba is csütörtökön érkeznek  a legnépszerűbb, francia újborok, limitált mennyiségben. Bevalljuk, mi nem tudtuk kivárni, és megkóstoltuk mind a négyet:  azaz Louis Jadot, Pierre-Marie Chermette valamint két, nálunk most debütáló  ökológiai szemléletű (Terroirs-Originels) borász,
Jean-Michel Dupre és Lucien Lardy Beaujolais Nouveau-ját.

November - Új borok
2015 november 4, szerda

Mindig rengeteg újdonsággal érkezik a november, és most nem csak az újborokra gondolunk. Már évek óta ebben a hónapban érkezik meg a legtöbb újdonság, sok hordóban érlelt, teltebb fehér- és vörösbor. Szinte csak kapkodjuk a fejünket, annyi az új bor, de szerettük volna rendszerezni őket. Úgyhogy a legemlékezetesebbeket kiemeltük közülük.

Újborok 2015
2015 november 4, szerda

Épp most értünk haza egy izgalmas, háromnapos kirándulásról. Tizennégy borászunknál jártunk, és főleg a 2014-es borokról érdeklődtünk. „esős, küzdelmes év volt – mondták –, de sok jó bor született. Viszont itt vannak a kierjedt ’15-ösök. Na, azok óriásiak!” Tartályból kóstoltuk őket Etyeken, Villányban, Szekszárdon és Pannonhalmán. Egyetértünk, izgalmas lesz a november.

Hordó - Folytatás // Vörösborok
2015 október 1, csütörtök

Amikor a múlt hónapban elkezdtünk foglalkozni a hordókkal és a hordós fehérekkel, már tudtuk, hogy ez a történet többrészes lesz. Nem csak azért, mert rengeteg információt kaptunk a kádároktól, hanem mert mégiscsak egy komoly, telt vörösbor, ami először eszünkbe jut a hordók kapcsán.

Böjt - Új a Bortársaságnál
2015 október 1, csütörtök

Már többször találkoztunk Böjt-borokkal. Aztán nemrég a Rózsakertből, Zsombor kollégánk szólt: kóstoljunk meg néhányat közülük együtt, érdemes. Ez adta az utolsó lökést. Egyszerű képlet: egy finom, gyümölcsös Egri Csillag, egy jóízű Bikavér és Boglárka meg Gergő. Akik nagyon jó fejek.

Minden borász névjegye: A hordó
2015 szeptember 2, szerda

A ’90-es években barrique lázban égett a világ. Vagány dolog volt társaságban felismerni a borban a hordót, a pörkölést, ami az összes többi ízt elnyomta. Ma az ellenkezője a divat: a bor legyen gyümölcsös, friss, és hordót csak a pince másik feléből lásson. Pedig már a kádárszakma is ott tart, hogy a többszáz féle hordóval olyan hatást tudnak elérni, ami nemhogy elfedi, sokkal inkább kiemeli és gazdagítja a bort.

Bor, étterem, recept - 10+1 séf könnyű, nyári receptje salátával, 12 jó borhoz
2015 július 8, szerda

Összeválogattunk tizenkét olyan bort, amit szívesen kóstolunk újra meg újra, és amiből gyakran viszünk haza vagy a barátainkhoz is egy-egy palackkal. Aztán jött az ötlet, hogy jó lenne egy passzoló receptet találni hozzájuk, de valami egészen könnyűt és egyszerűt, amit nyáron akár a kertben is el lehet készíteni.

A rizling vagy riesling
2015 július 8, szerda

A múlt hónapban kezdtük Dr. Bürklin-Wolf belépő Rieslingjével. Most itt a folytatás a legjobb területek nagy ismeretlenjével. Nagy, mert sokak szerint a burgundi chardonnay egyetlen riválisa a legnagyobb fehérbor címért, és nyerésre áll...

 Nyár van és bor és hekk - Címkék után halak, Tóth Andrejtől
2015 július 8, szerda

Jó pár éve, hogy Andrejjel találkoztunk. Egy címkét rajzolt nekünk a Gellavilla 2006-os Málnásához, ahogy azóta két nyári gyöngyöző rozénkhoz (a Nagyon nyár és a Nagyon pezseg) és Márkvárt János klassz kékfrankos-merlot házasításához, az Ezerötöshöz is...

Az irsai meg a többiek - Illatos fehérek, nyárestékre
2015 június 3, szerda

Vannak fehérborok, amiket órákig lehet kóstolni, boncolgatni, mert mindig új ízeket és illatokat mutatnak, komplexek, súlyuk van. És vannak olyanok, amikről nem is akarunk beszélgetni, egyszerűen jól esik meginni őket, és ha a kóstolás órákban mérhető, már biztos nem az első palacknál járunk. Könnyűek, frissek, vidámak, és annyira markánsan gyümölcsösek és virágosak, hogy még azok is találnak benne egy-egy illatot, akik szerint az egész borkóstolás, úgy ahogy van kacsa.

A Bussay Lányok - Tovább, Csörnyeföldön
2015 június 3, szerda

Volt egy tartalmas kedd délutáni kóstolónk. És amikor Bussayék Esküvéje után a traminire is sor került, már csak egyetlen kérdésünk volt - mikor megyünk László feleségéhez és lányaihoz. Csütörtökön már ott voltunk: Tormafölde, Szentmargitfalva, Kányavár, Csörnyeföld. Ilyen mesebeli neveket adnak arrafelé a falvaknak.

Földalatti ellenállás - Három sör a meleg napokra
2015 június 3, szerda

Csapatunk sörért (is) rajongó földalatti ellenállásának tagjai az elmúlt években félévente egyszer sub rosa összeülünk a Lánchíd utcai bolt emeleti irodájában. Egymást félszavakból is értjük és titkos,  sörös kifejezésekkel kommunikálunk...

Sauska Cuvée 7 2012 - Siklósi elegancia és villányi érő
2015 május 6, szerda

A 2012-es évjárat kapcsán a Sauska Pince csapatával együtt idéztük fel a hetes cuvée történetét a villányi teraszon, verőfényes tavaszi napsütésben. Az első 7-esek 2006-ból két év elteltével kerültek palackba. Koncentrált, fajsúlyos „bordóik” voltak egyrészt az évjárat miatt, másrészt mert minden hordó új volt még akkoriban a pincében. A stílus azóta tovább csiszolódott.

Ünnepelni mindig van miért
2015 május 6, szerda

Ifjabb Lőrincz Györggyel beszélgettünk a St. Andrea Borbárban, az eredeti szépségében megújult Eiffel Palace aljában. Borünnep volt a téma, mert ünnepelni mindig van miért. Most azért, mert megérkezett a Boldogságos 2013-as, a Merengő 2011-es és megszületett „Gyurma” első saját bora, a Kedves, amelyet kizárólag egy gourmet válogatásban, Borünnep néven kínál a két Lőrincz György.

Május, Sauvignon blanc
2015 május 6, szerda

Májusban sauvignon blanc-ról mesélni klisé. (Persze, mi is minden évben megtesszük.) ...

Légli Ottó - 20 év
2015 május 6, szerda

20 éve került a Bortársaság kínálatába az első Légli Ottó által készített bor, mégpedig a ’94-es Pinot Blanc. Ennek örömére borozgattunk Ottóval és Bogival a borászat két most megjelenő tételét kóstolgatva.

Ásványos, minerális, sós - Egy kis fűszer a borhoz
2015 május 6, szerda

Naponta használjuk, nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára és a konyhában, mégis keveset tudunk róla. Amikor először eszünkbe jutott, hogy utánajárjunk és írjunk a sókról, féltünk, hogy nincs benne ennyi. Aztán rájöttünk, hogy ez a téma is olyan sokrétű és kimeríthetetlen, mintha borról írnánk.

Bor + Berlin = BorStore Berlin
2015 május 6, szerda

Egy jelenlegi és egy volt Lánchíd boltos kollégánk, Csorba Gábor és Szedlacskó Máté gondoltak egyet, és nemrég megalapították a Borstore Berlint, egy Németországban működő, magyar borokat forgalmazó startup céget.

Vis Vitalis - Ásványvíz Pannonhalmáról
2015 május 6, szerda

A bencések évszázadok óta isznak egy kút vizéből, amit a helyiek csak Béla Király Kútjaként emlegetnek. A víz gyógyító hatású és kristálytiszta, öt évvel ezelőtt pedig elhatározták, hogy palackozni fogják. Több évtized, mire a beruházás megtérül, de nem ez az elsődleges cél. Ahogy a borászatnál, úgy itt is hosszú távra terveznek.

Két nap Tokajban
2015 április 30, csütörtök

Áprilisi kirándulásunk Tokajban, kollégáinkkal

Bor Vidék Túra
2015 április 25, szombat

Két alkalom, amikor az ember a munkahelyéről beszélget: a rosszabbik autós igazoltatáskor, amikor a rendőr a forgalmit vizsgálja. „Aha, szóval Bortársaság… Fogyasztott alkoholt az elmúlt 24 órában? Nem? Nem baj, azért lenne szíves megfújni ezt a szondát?! …

Sauska Cuvée 11 2012 - Mint egy jó skandináv krimiben
2015 április 8, szerda

2012 izgalmas volt, tele fordulatokkal, mint egy jó skandináv krimiben. A végén aztán nagyon korai és nagyon szép szüretben volt részünk. Akárhová nyúltunk szépen érett, szedhető szőlőt találtunk.”

Latorczai László, borász

Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Györgykovács Imre
2015 április 8, szerda

Egy éve jártunk utoljára Somlón, Györgykovács Imrénél. Amikor most elindultunk, reméltük, hogy Imrénél semmi sem változott. Azt viszont tudtuk, hogy a Kreinbacher birtokon komoly átalakulás és fejlesztés folyt azóta is. A pinceméret, a technológia, a tapasztalatok mások. Mégis mindketten azért dolgoznak, hogy magas minőségű, jól érlelhető borokat készítsenek Somlón.

Somló - Újítás, hagyomány és érlelhető borok - Kreinbacher
2015 április 8, szerda

A Kreinbacher Birtoké a legnagyobb és leglátványosabb beruházás egész Somlón. Az épületek egy lávafolyamot mintázva egységes képet adnak, mégis más-más funkciókkal bírnak. a borok és pezsgők külön helyszíneken születnek. Még Várszegi György, a pincészet borásza is úgy fogalmaz: teljesen át kell állítani az ember agyát. pezsgő vagy bor – választani kell, és az épület ebben is segít!

Nem csak egy pohárral... Bisztróvörösök
2015 március 5, csütörtök

Utána akartunk járni, hogy tényleg van-e olyan csoportja a vörösboroknak, amiket hívhatunk bisztróvörösöknek? Leteszteltünk néhány jóivású vöröset négy olyan bisztróban, ahová mi is szívesen járunk, aztán összejöttünk és megkóstoltunk még két tucatot. 

Burgundia 2012 – a Houdini-évjárat
2015 február 24, kedd

Jó pár éve már annak, hogy burgundi borok kerültek a polcainkra. A pinot nem egyszerű eset – néha egészen zárkózott, titokzatos, törékeny, mégis sokszínű és izgalmas. Mi akkor szerettünk bele, amikor egy kis csapattal nekivágtunk Cote d’Or-nak, még ’11 őszén és megkerestünk néhány borászt...

Tokaj 2013 Évjáratkörkép
2015 február 9, hétfő

Azzal a céllal indítottuk útjára 2012-ben a legelső, 2011-es Tokaj évjáratkörképünket, hogy bemutassuk az újonnan érkező borokat, meséljünk a borászokkal való találkozásainkról, és általános tájékoztatást adjunk a borvidékről. Azóta akárhányszor elmegyünk Tokajba, annyi minden változik, hogy évről-évre szükségét érezzük a frissítésnek...

Oremus - Tolcsva
2015 február 9, hétfő

„Kis mozzanatok változnak, finomodik minden.”

Bardon - Erdőbénye
2015 február 9, hétfő

“Könnyedebb, frissebb borokat készítünk.”

Gizella Pince - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„2013 nagyon lefárasztott.”

Balassa István - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„Bohémabban tervezek. Megnézem a köveket, és tíz perc alatt elképzelem a bort.”

Demeter Zoltán - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„A ’13-as év egy újabb komoly lehetőséget adott a kezünkbe.”

Sauska - Tokaj
2015 február 9, hétfő

„Alacsonyabb alkoholt, játékosabb, könnyedebb, jól iható borokat akartunk.”

Kikelet Pince - Tarcal
2015 február 9, hétfő

„2013 a Kikelet életében nagy váltás volt.”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2015 február 9, hétfő

„Nekünk ez majdnem álomévjárat.”

Szepsy István - Mád
2015 február 9, hétfő

„Teltség és komoly összetétel, magas savak.”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2015 február 9, hétfő

„Bevállaltam a magasabb savakat.”

Az előző részek tartalmából
2015 február 8, vasárnap

A 2011-es és 2012-es évjáratkörkép borai – újrakóstolva

Sauska Rosé Cuvée 2014
2015 február 5, csütörtök

Kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah és pinot noir házasítása. Vidám lazacrózsaszín, illatában szamócával, csipkebogyóval és hibiszkusszal. Kortyában  ismerős, finom nyári bogyósok, a ribizli frissessége és a nyári rét illata.  Jó kortyú bor élénk savakkal, tiszta, egészséges utóízzel.

Sauska Rosé Pezsgő Extra Brut
2014 december 9, kedd

Évjárat nélküli, hagyományosan érlelt rozé pezsgő Tokajból, 63% furmint, 23% chardonnay, 9% hárslevelű és 5% pinot noir házasításából, kilenc hónap seprőn érleléssel. 

Hol boroztunk - 2014
2014 december 3, szerda

Idén is sok kedves borásznál jártunk, és bár minden utazásunkat nem tudjuk elmesélni, a legszebb emlékeket most is megosztanánk.

Gourmet-sarok
2014 december 3, szerda

„Néhány évvel ezelőtt, Péter barátommal Shenzhenben jártunk, ahol He (ejtsd hö) úrral teáztunk. Az első felöntés meghökkentő volt. Nyugalom, intett Péter, igyálmég néhány pohárral, és majd figyeld az összhatást... 

Bukolyi Marcell -
2014 november 19, szerda

Eger egy csendes utcájában két szemtelenül fiatal borászember fogad minket. Helyesebben borászember és borászfeleség: Marcell és Lilla. Egyből megyünk a hegyre, Nagy-Eged, Síkhegy, ilyenek. Már az autóban mesélnek, egymás szavába vágva.

2 x Lőrincz György = St. Andrea - Valóban méltó
2014 november 5, szerda

Lőrincz György. 23 éves. Profi focistának készült. Borász lett és görög katolikus felolvasó. Lőrincz György. 47 éves. Profi vízilabdázónak készült. Borász lett és görög katolikus „hitoktató”. Velük beszélgettünk október végén, szalókon egy üveg örökké és egy üveg valóban méltó mellett borról, Egerről, családról és almasavbontásról.

Kreinbacher - Tradicionális pezsgők, új fejezet Somlón
2014 november 5, szerda

Somló és furmint. Egy világlátott, kozmopolita sváb, aki életet hozott a hegyre. Egy champagne-i pincemester, aki teljesen új terepen próbálta ki tudását, tradicionális, palackban érlelt pezsgők és olyan csapat, akikkel csak nyerni lehet... 

Bortársaság szubjektív - kollégáink a kivételes borokról
2014 október 16, csütörtök

Kollégáinkkal összeraktunk őszre két kivételes válogatást. Azután megkérdeztük tőlük, melyik bort miért szeretik. Így lett ez a történet duplán szubjektív, teli élményekkel és emlékekkel. Csak tapasztalatok és impressziók.

1758 és az Instagram
2014 október 1, szerda

Ifjabb Heimann Zoltán és az újraértelmezett hagyomány 

A Baranya-völgyben állunk ifjabb Heimann Zoltánnal löszös teraszok vörösagyaggal, déli fekvés, szép plató mindenki csak szuperlatívuszokban… és akkor mit mond Zoli, aki nyolc évig járta a világot és  tanult, dolgozott a bor körül? 

Diákszüret Pannonhalmán
2014 október 1, szerda

Kovács Dani! Ne simogasd azt a szőlőt!

A Tavaszóban állunk, Ravazd fölött a hegyen, Liptai Zsolt borásszal és Drozdik Attila szőlész-kémiatanárral. Diákok szüretelnek, lassan, zajosan, de szépen válogatva. Valaki őket is túlharsogja...

Bakonyi Péter - „Szeretjük a menetszelet”
2014 szeptember 3, szerda

„Repül felettünk az idő. Vagy mi repülünk alatta? Erőket vontunk össze. Az énektanár és a himpell… vagyis vincellér. Josef Kerl Weisenburgból és Bakonyi Péter Nagyatádról. Pincénk van immáron Villányban, és korszerűnek mondható feldolgozónk is lett. Ott..."

ifj. Márkvárt János - Az ezeröcsi
2014 szeptember 3, szerda

Az igazság az, hogy Janit tavalyi találkozásunk óta kicsit beskatulyáztuk. Nekünk ő a kadarkáról, a kékfrankosról, a kék ezerötösről szól. Bármikor eszünkbe jut, akárkinek mesélünk róla, Márkvárt Jani az ilyen...

Kiss Gábor - Szőlőben ébredni
2014 szeptember 3, szerda

Mikor szállítottál először bort a Bortársasághoz?
2013-ban. Előtte sokáig kerülgettük egymást. Ti is többször kóstoltátok a boraimat, én pedig rendszeres vásárlótok voltam a Lánchíd utcában. Jó sajtért a szomszédba jártam, nálatok pedig főleg külföldi borokat vettem, sokat, hogy megismerjünk, hogy tanuljunk Rácz Miki barátommal.

Kvassay Levente - A stoplist cseréltem gumicsizmára
2014 szeptember 3, szerda

Kistermelő, kézműves? Minek tartod magad?
Második generációs villányi borász vagyok, 1986-os évjáratból. Kicsi, alig hat és fél hektáros területtel.

Rácz Miklós Tamás - Már van olyan a borban, hogy diósviszlósság
2014 szeptember 3, szerda

Diósviszlón, a villányi borvidék délnyugati végvárában, az Ormánság kapujában többen is készítenek jó bort (többek között Ruppertéknek is a falu fölött fekszik a szőlőjük jó része). Az első, akivel itt találkoztunk Rácz Miklós Tamás volt. Szimpatikus, dolgos srác, jók a borai...

Ruppert Ákos - A bor, a lovak, a család
2014 szeptember 3, szerda

Pécsi sváb család a miénk, s bár édesapám az építőiparban dolgozott, a család története mindig is a földdel, a gazdasággal fonódott össze. Babarcszőlősön először csak nyaraltunk, aztán a hegy, a klíma, a gazdag talaj olyan hatással voltak ránk, hogy belevágtunk a szőlőtelepítésbe...

Az első furmint Léglitől, ami Szigeti
2014 július 31, csütörtök

„Szigeti néven ez a fajta a török idők előtt jelenvolt a borvidéken. Néhány éve a kezembe került egy 1921-es balatonboglári Chateau Simon (Boglári Simon Jakab egykori vaskereskedő bora) Bánomhegyi Furmint címkéje. Ez volt az áttörés: ekkor kezdtem kutatni a fajta múltját Bogláron. Kellett egy jó terület is a furmintnak: a János-hegy fölső vágójában egy erősen erodált területben találtuk ezt meg..."

Nagyon pezseg
2014 július 21, hétfő

Mindig keresünk „Nagyon” borokat. Volt már Nagyon Felnőtt, Nagyon Nyár, Nagyon Irsai – mind-mind olyan, amit öröm volt felfedezni, megtervezni, megvalósítani...

Nyár 2014 – Nekem most a rozé
2014 július 7, hétfő

Rack Péter, Bortársaság – Parlament:

Végre tényleg meleg van! Magamból kiindulva ilyenkor még jobban esik a jégbe hűtött rozé, akár önmagában, akár „spriccernek” (foci-vb mellé, fröccs persze). Ropogós, üde és szomjoltó, és ez így jó...

Nyár 2014 – Bisztró vörösök
2014 július 7, hétfő

Németh Áron, Tábor borozó:

Májusban Tábort vertünk a Millenárison. A Budai Zöldben a Hello Wood csapatával felépítettük első borozónkat, ahol egész nyáron megtalálhatók vagyunk a kézműves sörös kisbusz, az olasz tésztás gourmet buszétterem és a többiek társaságában...

Nyár 2014 – Bor, Balaton, Levendula
2014 július 7, hétfő

Gyana Dani, Balatonfüred:

A nyárnak három igazán fontos kelléke van: egy fürdőnadrág, a Balaton és a jó balatoni bor. Ma már nem csak a sült keszeget, a vízibiciklizést, a strandolást és a felhőtlen szórakozást jelenti a tó, hanem egyik legizgalmasabb borvidékünket is...

Nyár 2014 – Kis tételek
2014 július 7, hétfő

Kelemen András, Rózsakert:

A borisszák számára kétségtelenül a legizgalmasabb a kis tételek világa. Mennyiségben jelentéktelen, de minőségében és egyediségében kiemelkedő borok ezek, köztük az úgynevezett kézműves borászatokkal, kistermelői tételekkel, vagy éppen nagyobb pincék limitált sorozataival...

Nyár 2014 – Gyöngyözik, habzik, pezseg
2014 július 7, hétfő

Kristóf Brigitta és Gavallér János, Debrecen:

Fülledt esték, grill party a teraszon, édes semmittevés a vízparton. Egyszóval nyár. Ha nem esik jól tisztán, de unalmas a fröccs, akkor jöhet egy jó habzóbor...

Nyár 2014 – Kivételes borok
2014 július 7, hétfő

Csorba Gábor, Lánchíd:

Sokat kóstolunk. Hetente harminc tétel felett garantáltan, de néha összejön a száz is. Mindig mást, mindig újat, általában jót, de olyan is van, hogy nagyon nem. Kóstolunk, értékelünk, megbeszélünk, minden bornak elég időt hagyva...

Nyár 2014 - A grafikus szemével
2014 július 7, hétfő

Tóth Kriszta, grafikus:

Mitől néz ki jól egy bor? Van, hogy a nagyon tudatos tervezői munkától, és van, hogy egy spontán ötlettől. Van, hogy valami azért tetszik, mert olyan letisztult, néha meg, mert összetett, és el lehet veszni benne.

Nyár 2014 – Sauvignon Blanc – Bodzától bármeddig
2014 július 7, hétfő

Reszler Csaba, Árkád:

Olykor magával ragadó és intenzív tud lenni, mint egy trópusi gyümölcskoktél vagy a chilei fociválogatott, máskor pedig finoman mutatkozik meg: ásványok és zöldfűszerek kíséretében francia eleganciával körítve.

Nyár 2014 – Spontán borok
2014 július 7, hétfő

Ripka Gergely, Árkád:

A spontán erjesztett borokat azért szeretjük, mert van bennük valami ősi természetesség, valami hagyományos. Régen nyilván nem volt fajélesztő és hűthető acéltartály, mégis örömmel boroztak az emberek. 

Nyár 2014 – Borra sör
2014 július 7, hétfő

Kálmán Gábor, MOM Park, Hegyvidék:

Untig emlegetett igazság, hogy az elmúlt pár évben lezajlott a sörforradalom. Ha így van (márpedig így van), akkor most készüljünk a sörkonszolidációra...

Érik a paradicsom
2014 július 7, hétfő

Magyarországon 1649-ben ismertük meg. Akkor a paradicsom almájának nevezték és főként dísz- majd gyógynövényként ismerték az újvilági pomodorót, azaz olasz nevén aranyalmát. Spanyol elnevezése a tomate eredeti szülőföldjéről, Mexikóból származik, az azték xitomati szóból ered. Nemcsak fajtája, felhasználási módja is számtalan: ahol megterem, a legtöbb nemzeti ételben megtaláljuk.

Gourmet-sarok
2014 július 7, hétfő

Bár továbbra is maradunk a bornál – ahhoz értünk igazán – hónapról hónapra szeretnénk egy-egy finomságot is bemutatni.

Telmo Rodriguez
2014 július 7, hétfő

Megérkeztek Telmo Rodriguez legfrissebb természetes borai Spanyolország újrafelfedezett borvidékeiről, a nagyüzemek által messze elkerült, nehezen művelhető területekről. Organikusan, többnyire gyalogtőkén nevelt helyi szőlőfajták, beavatkozás nélküli borkészítés, spontán erjesztés, modern felfogásban de a helyi hagyományoknak megfelelően, természetesen készülő borok. 

Az első hét Bakó Ambrus 14 kis tételéből
2014 június 3, kedd

"2013 kiváló év volt fehérborban, de rendkívül szélsőséges: a hideg, hosszú és csapadékos tavasz miatt az eddigi legkésőbbi rügyfakadással szembesültem április végén. Utána a júliusi kánikula ’12-t idézte. Augusztus 20-án azután nem csak a strandolók, a nap is eltűnt a Balatonról..."

Béla és Bandi
2014 június 3, kedd

Bandi szerint hárman vannak testvérek. Körülbelül egy idősek. Béla, ő és a traktor. Bár az egyik tesót nemsokára lecserélik egy újra, az amerikai John Deere-re. Zöld lesz, mert Bandi szerint a traktor az zöld és amerikai. Pedig igazából négyen vannak: Béla feleségét, Mentovics Évát sokan a gyermekeknek és felnőtteknek írt könyveiből ismerik, de csak azok, akik még nem kóstolták a zsenge zöldborsólevesét.

Moric – határok nélkül
2014 június 3, kedd

Roland Velich-hel találkozni különleges élmény. Szuggesztív és magabiztos, nyugodt és nyitott. Egy minden részletében kidolgozott gondolatrendszer biztonságának és most már gyakorlati sikerének tudatában beszélhet...

Tábor – Borozó a Millenárison
2014 május 20, kedd

Bortársaság BORozóként kezdtük a borfesztiválokon,de szerettünk volna egy helyet, ahol egész nyáron jó bort mérhetünk. Így készült el a Hello Wooddal a Tábor a Millenárison. Faház, egy tucat bor, fröccs és a gyerekeknek szörp, nomeg Áron kollégánk, a Millipop mellett, a budai zöldben, a szőlősoroktól balra. Pokróc, pohár letét ellenében.

Sauvignon Blanc - Ugrás az egresbe
2014 május 6, kedd

A sauvignon blanc névjegye neonzöld, és rezgőre van állítva. Ha a chardonnay a selyemkendős dandy, a sauvignon egy bézbólsapkás deszkás. A fajtacentrikus megközelítés bezzeggyereke, egy úttal a világ egyik legkönnyebben felismerhet ő fajtája: a frissen vágott fű, az egres, a bodza, a ropogós savak, a kirobbanó gyümölcsösség kezdők számára is összetéveszthetetlenné teszi.

Gourmet-sarok
2014 május 5, hétfő

Bár továbbra is maradunk a bornál – ahhoz értünk igazán – hónapról hónapra szeretnénk egy-egy finomságot is bemutatni.

Rozé - A rózsaszín párduc
2014 április 26, szombat

A rozé szezon egyre hosszabb: tíz éve csak nyáron került szóba, ma már sokszor a primőrökkel együtt érkeznek a borok. Rozét iszik mindenki. Tisztán, fröccsnek, gyöngyözőt, habzót, pezsgőt. Alkalomtól függetlenül, szinte bármikor, bármihez bonthatók. A rozé a gyümölcsökről szól: a szamóca, málna, eper, mandarin és társaik a színtől az illaton át az ízig végigkísérik, és ha néha egy csöppet behízelgően édes is melegebb évjáratban, mindig csilingelnek a savai.

Pálffy Szőlőbirtok és pince, Köveskál
2014 április 1, kedd

Megint utaztunk - Köveskálon jártunk korán virágzó mandulafák és a szezon előtt még bezárt balatoni éttermek között. Füred felől jövet baloldalon, a falu utolsó házánál álltunk meg. Kőből rakott fal, a ház melletti dombos-sziklás kaszálón rackák és bárányaik és az errefelé elmaradhatatlan mandula. A házban pedig négy végtelenül kedves, végtelenül nyugodt ember: Pálffy Gyula, a felesége Bea és két borász fiuk, Attila és Gyula. Jó volt megérkezni, nehéz volt hazaindulni Budapestre.

Fuxli a szekszárdi siller
2014 március 25, kedd

A XX. század elején a hazai kékszőlő ültetvények nagy része még kadarka volt. Vékony héjú bogyóiból halványabb bor készült, emiatt egy-két nappal a szüret után gyakran leengedtek némi levet az erjedő mustról, hogy kevesebb lére több áztatnivaló törköly maradjon, s a bor színe mélyebb, sötétebb legyen. Ez a rozénál vörösebb, vörösnél rozésabb alapanyag adta a sillert, a szekszárdi borászok között rókarőt színéről fuxli (rókácska) vagy fixli néven emlegetett bort, amelyet Heimannék ébresztettek fel csipkerózsika álmából.

Borok, borvidékek, trendek 2013
2014 március 18, kedd
Györgykovács Imre
2014 március 4, kedd

Imre boraiban az a jó, hogy 1992 óta ugyanazokról a szépen gondozott mikroparcellákról, ugyanott, ugyanúgy készülnek, nagyjából ugyanazokban a patikatisztaságú, régi hordókban...

Telmo Rodriguez 2012, La liga – Spanyol rangadó
2014 március 4, kedd

Telmo Rodriguez fazon. Egy hosszú hajú, jóképű spanyol, aki már az első találkozásunkkor elvarázsolt minket egyszerű és természetes gondolkodásával, Hozzáállásával helyi fajtákhoz, borhoz, elfeledett borvidékekhez....

Villa Tolnay - Vissza a jövőbe
2014 március 4, kedd

Évekkel ezelőtt az ország talán első borbárjában, az akkori Vörös és Fehérben (ma Klassz) találkoztunk először Philipp Oserrel, aki akkoriban kezdett borászkodni a Csobáncon, a Tolnay Klári egykori villájában kialakított, ma 10 éves pincében...

Burgundia '09, '10 és '11
2014 február 14, péntek

A jó burgundinak nem az a receptje, hogy még több húst, még több sót, még több fűszert teszünk bele. Ráadásul úgy tűnik, hogy a jó burgundik értékeléséhez nem csak jó burgundikra, hanem tapasztalt, higgadt, a finomabb árnyalatokra érzékeny befogadóra is szükség van.

Gyöngyözik, pezseg, habzik
2013 december 20, péntek

Pezsgők a champagne-i méthode traditionnelle kategóriától a vidám habzóborokig

Balassa István - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Mondhatnám, hogy pince, de csak egy esztergályosműhely”

Demeter Zoltán - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Egyszerű a cél: olyan borokat készíteni, melyeket jólesik meginni. Örömködésből.”

Gizella Pince - Tokaj
2013 december 4, szerda

„2012 egyértelmű év volt. Cukor fel, sav le, mi pedig próbáltuk elkapni az egyensúlyt.”

Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye
2013 december 4, szerda

„Alulról súroljuk az alkoholt, felülről a savat”

Kikelet Pince - Tarcal
2013 december 4, szerda

„Tanultunk eddig, tanulunk ezután is. Különben unatkoznánk.”

Oremus - Tolcsva
2013 december 4, szerda

„Tokaj számomra nem szólhat másról, csak a sokszínűségről.”

Sauska - Tokaj
2013 december 4, szerda

„Kevesebb fával, ropogósabbra hangolva”

Szepsy István - Mád
2013 december 4, szerda

„Soha nem az a több, ami most többnek látszik”

Tokaj Nobilis - Bodrogkeresztúr
2013 december 4, szerda

„Az élet szép, a munka sok”

Tokaj 2012 évjáratkörkép
2013 december 4, szerda

Újra Tokajban

Évjáratkörképbe kezdeni csak akkor van értelme, ha folytatjuk is. Persze az is sokat segít, hogy a saját csapatunk és a barátaink visszajelzéseiből is az derült ki, jó úton járunk. Szóval természetes volt, hogy folytatjuk. Mielőtt nekivágtunk Hegyaljának, újra kóstoltuk a még fellelhető 2011-es sort, ez is megerősített abban: Tokaj fontos.

Beaujolais - Amiből kettő van
2013 december 3, kedd

Beaujolais-ból kettő van. Az egyik A híres és kevésbé értékes, a másik az ismeretlen és értékes. A híres a primőr, a Nouveau, avagy Beaujolais Nouveau AOC, amely november 21-én érkezett és mára szinte el is fogyott, a másik a Cru Beaujolais, a vidék össztermésének 2/3-át kitevő hosszan érlelhető nemes. Elsőre nem tudtunk teljes képet adni a borvidékről, így most ajánlások alapján három borásztól felvillantunk néhány szép bort, a teljesség igénye nélkül. jövőre elmegyünk, kóstolunk és behozzuk, ami a legjobban tetszik.

„Csak az élmény teremt hagyományt”
2013 december 3, kedd

Lőrincz Gyuritól tanultuk, használjuk is rendszeresen, hogy csak az élmény teremt hagyományt. Így lett hagyomány, hogy kollégáinkat megkérdezzük a kóstolókon, utazásokon szerzett legnagyobb élményeikről. Ebből osztunk meg idén is tízet.

Beaujolais Nouveau - Arrivé le 21 Novembre!
2013 november 20, szerda

Idén négy Nouveau érkezik a Burgundia déli részén fekvő Beaujolais-ból. Eddig minden évben egy villages primeur-t rendeltünk a patinás Louis Jadot háztól, kerülve a vidék nagyüzemeit. Most Burgundi barátainkat kérdeztünk meg, ők kiket ajánlanának Beaujolais-ból. ez alapján néhányszáz palack erejéig a már ismert Jadot Primeur mellé három helyi, kis borászattól hoztunk újbort.

Sauska - Számos történetünk van
2013 november 5, kedd

Új nagyborászatot indítani Villányban a kétezres évek elején? Őrült ötlet. Főleg, ha a kezdőcsapat jelentős része még csak nem is odavalósi. Markó Ildikó és Latorczai László borászok Budapestről és a Balaton mellől érkeztek, a tulajdonos, Sauska Krisztián pedig – hiába a sombereki gyerekkor, a villányi gyökerek – azért még „amerikaiként” szerepelt a helyi folklórban...

Sauska Cuvée 7 viszi a prímet
2013 november 5, kedd

Megérkezett a  2011-es évjárat

A kivételesen szép 2011-es évjárat két Cuvée 7-esének karakterét két tényező határozza meg: az egymástól markánsan különböző terület és a szőlőfajták aránya, amelyek adott dűlőben a legszebb bort adják. A két bordeaux-i házasítás ebben az évjáratban összetételében is elválik egymástól: Siklóson jobb parti mintára a gyümölcsösebb merlot, Villányban a Gironde bal partjára jellemző, maszkulinabb cabernet sauvignon adják az alapot. 

Burgundia 2011 - Korai öröm
2013 november 5, kedd

A nagy borok nemcsak drágák, de mindig túl korán van meginni őket. A nagyon nagy és nagyon drága borok hazájában, Burgundiában is azzal szokták lelombozni a kuncsaftokat, hogy az éppen aktuális évjáratot legalább egy évtizedre felejtsék el; aki korábban nyúl a dugóhúzóért, az soha nem fogja megtudni, hogy milyen kincset herdált el. De mintha Burgundiában is változnának az idők...

Bestillo Birs Pálinka - Lépésről-lépésre Boldogkőváralján
2013 november 5, kedd

Végy egy mesebeli fekvésű és nevű falut, határában egy mesebeli várral. Végy három gyereket, akik hat évesen már a falu gönci kajszi fái között töltik a nyarat és akikből, amire felnőnek budapesti közgazdász, újzélandi házi cukrász és épületgépész lesz. Adj hozzá egy lányt Almádiból, rengeteg, kézzel szedett, válogatott gyümölcsöt, egy kis szent őrületet, egy csúcsminőségű lepárlót és nagyon-nagyon sok munkát. Aztán várd, hogy pálinka legyen belőle...

Minden héten a kedd
2013 október 22, kedd

Sokszor kérdezik tőlünk barátok, vásárlók, borászok: mi alapján és ki dönti el, hogy milyen borok kerülnek a választékunkba?

2009
2013 október 4, péntek

Sorra érkeznek a szebbnél szebb ’11-es vörösborok, és mivel 2010-ben itthon jobbára kimaradt ez a kategória, a polcokról lassan eltűnnek az érett 2009-esek. Megkóstoltuk hát a ’9-es hazai vörösöket és kiválasztottuk a legkedvesebbeket. Tizenkettő plusz egy bor a teljesség igénye nélkül. Tizenhárom bizonyíték arra, hogy 2009 tényleg különleges évjárat volt, amikor a kiegyensúlyozott, hosszan érlelhető, gazdag, nagy formátumú borok kerültek palackba. Azoknak, akik szeretnének átfogó képet kapni erről az évről vagy eltennének a 2009-es borokból, két válogatást is összeállítottunk.

Rajnai Rizling 2012
2013 október 4, péntek

Akik azt mondják, hogy vörösben a pinot noir adja a legki finomultabb borokat, azok általában ezt a címet fehérben a rajnai rizlingnek adják. A nagy rizlingek olyanok, mint egy mesterien csiszolt gyémánt: áttetszőek, mégis sziporkázóan színesek.

Kékfrankos - konvertibilis valuta
2013 szeptember 4, szerda

Amikor az egész világ a sokszínűség és az eredetiség lázában ég, akkor hálát adhatunk a sorsnak, hogy kaptunk egy kékszőlőt, ami egyedi, elegáns, hosszan érlelhető bort ad, és gyakorlatilag csak a Kárpátmedencében terem.

Infografika - 2013. januártól júniusig
2013 augusztus 5, hétfő
Czider
2013 augusztus 4, vasárnap

Jött egy adag czider, frissen erjesztve

Bár az almaszezon még csak most kezdődik, sikerült még egy kis adag (600 száraz és 600 félszáraz palack) Czidert készíteni Vértesbogláron. Két vidám almabor a készlet erejéig.

Olaszrizling, a magyar Volkswein
2013 július 18, csütörtök

Ha azt a feladatot kapnánk, hogy három szóban foglaljuk össze a magyar bort, akkor talán a fröccs, bikavér, aszú trió lenne a legokosabb választás. Fajtára lefordítva ez az olaszrizlinget, a kékfrankost és a furmintot jelentené. Az aszú ugye a „királyok bora”, inkább nemzeti büszkeség, mint napi kenyér.

A Balaton. Nyári körkép 27 borásszal
2013 július 5, péntek

Egyrészt nyár, kecskeköröm, garda, lángos, Boglár, tábortűz, kékszalag, éjszakai fürdés, komp, vonatfütty, tüskevár, gyerekkor, aranyhíd, vízi bicikli, „balatoni” hekk, Füred. Másrészt olaszrizling, Köveskál, bazalt, lösz, Béla és Bandi, gyalogtőke, kéknyelű, szóval meghatározó borvidék, ahol több száz kisebb-nagyobb szőlősgazda változatos talajon, változatos minőségben készíti el a legjobb borát.

Balatoni felhívásunkra érkeztek
2013 július 5, péntek

Nyár van. Kiengedtük a szellemet a palackból és a facebookon meghirdettük: szívesen kóstolnánk balatoni borokat. A beérkezett hetven mintából most hatot választottunk ki a nyárra, hogy még színesebb legyen a balatoni kép.

Gilvesy Pincészet Szent György-hegy
2013 július 5, péntek

A 13 hektáros, Szent György-hegyi birtok igazi szerelemgyermek: Robert Gilvesy, Kanadából hazatelepülve 1993-ban, első látásra beleszeretett a romos Eszterházy présház teraszáról nyíló panorámába. Az akkor megálmodott borászat mára vált valósággá, miután a műemlék ház és a modern feldolgozó elkészült a festői hegyoldalban, s az első három bor is palackba került.

Bakó Ambrus - Az Ambrustól
2013 július 5, péntek

„2003 után ez volt a legmelegebb tenyészidőszak, ráadásul a forró ’11 előzte meg, amikor minden vizet elveszített már a talaj, így már kora tavasszal szenvedett a növény. Rendsze-
resen lehetett látni a rajnainkon, hogy az apró hajtások mel-
lett a hajtásnál is nagyobb fürtöt nevelt a szőlő. A száraz-

ságban az olasz- és a rajnai rizling a fürtre, a gyümölcsre koncentrált. A kéknyelűnek bezzeg nem a termés volt az első – magát mentette. Tudunk olyan helyről a hegyen, ahol csak az októberi esők idején hajtott ki...

Káli Kövek – 2012
2013 július 5, péntek

„Budapestről indultam, most Köveskálon borászkodom a nagyszüleim szülőfalujában. Faluborok készülnek itt, a Káli-medence szőlőiből – meséli Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza. Az elmúlt években az időm felét az tette ki, hogy jártam a környező falvakat és szőlőket, kerestem a legszebb fekvéseket, az ígéretes szőlősgazdákat.

Légli Ottó - 24 múlt
2013 július 5, péntek

„Jövőre lesz 25 éves a birtok, de most is van mit ünnepelnünk: a 2012-es évjárat mustja már az új feldolgozóban erjedt ki és az itteni 500 literes hordókban és tartályokban érett borrá. Rajnai- és olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc: a négy legfontosabb fajtám az itteni löszön. Mindig más sorrendben..."

A veltelini Pavarottija
2013 június 19, szerda

Tíz évvel ezelőtt még hírértéke volt annak, hogy Jancis Robinson szerelmet vallott a zöldveltelininek. Ma már ez az egyik legfelkapottabb fajta, a világ minden komoly éttermének borlapján szerepel, és a wachaui szupersztárok csúcsveltelinijeit a pincénél sem adják 50 eurónál olcsóbban.

Etyeki Kúria - Lépésről lépésre
2013 június 4, kedd

„Nagy dolog, ami felépült nálunk, Etyeken. Nemcsak építészetileg, ha nem borászatban, szőlőterületben egyaránt. És az a kulcsa, hogy Sándor és én maximális harmóniában dolgozunk együtt. Megbeszéljük, hogyan változik a piac, mit keresnek a vevők, mit szeretnek, minek örülnek itt helyben, és a kereskedőnknél. Ő szívét – lelkét beleteszi a borokba, én pedig a pincébe. Így, ketten alkotni a legnagyobb ajándék..."

Ifj. Márkvárt János
2013 június 4, kedd

„Szekszárdi vagyok, borász , szőlész, földműves. Élvezhető, jó bort készítek”

Weninger 2011 - A természetes változatosság
2013 június 4, kedd

„Mivel az egyetlen hozzávaló a borainkban a szőlő, logikus, hogy évről-évre változnak a borok, más-más ízük lesz, ami nagyon tanulságos, jó dolog. Én csak a saját szőlőmunkámmal tudok igazodni az időjáráshoz, éghajlathoz, napi hőingadozáshoz, csapadékhoz: már metszéskor megpróbálom megjósolni, hogy milyen lesz az év, és mivel 13 éve gyakorlom ezt, a megérzéseim elég pontosak..."

Az Oremus Mandolás
2013 május 17, péntek

Az Oremus szőlőbirtok szőlőskertjei közül a Mandulás dűlő teljes egészében furmint szőlőfajtával van beültetve. Korábbi évszázadokban nagyon sok mandulafa díszítette ezt a szőlőt, amely fa virágzása a tavasz megérkezését, az újjászületést jelképezi. Ezen mandulafákról kapta a nevét a príma classis-nak minősített szőlődűlő, a Mandulás. A Mandolás a dűlő régi neve, egyben névadója az Oremus száraz borának.

Rácz Miklós Tamás és Kiss Gábor
2013 május 3, péntek

„Mit csinálna a kézműves borász, ha lenne pénze? Fejlesztené a technológiát.”

Így kezdődött a beszélgetés Pécsett, a színház előtt Rácz Miklóssal és Kiss Gáborral, ahol tényleg szépek a lányok a csészényi téren, ahol tényleg ott ül Lovasi András a kávézóban, és ahol hétfőn délután két órakor olyan élet van, mint Barcelona főterén...

Tokaj mindennél jobban tanít a türelemre
2013 május 3, péntek

2011-es évjáratkörképünk lezárásaként Sauska Krisztiánnal és Rakaczki Gábor borásszal beszélgettünk a Sauska - Tokaj száraz borairól.

Montes- és Kaiken-borok az Andok két oldaláról
2013 április 18, csütörtök

Nem tudjuk, Chilében hogy kezdődnek a viccek, de valószínűleg a nagy részük az argentinokról szól. Az argentinok egy része szerint viszont Chile nem ország, csak egy hosszú strand. Két hatalmas ország a Dél Keresztje alatt, a világ harmadik leghosszabb közös határával, amely az Andok 6-7000 méteres gerincén húzódik végig. 

Kadarka 2011
2013 április 3, szerda

Míg az egykori Nagy-Magyarországon a meg termelt szőlőnek több mint felét, sőt a kékszőlőnek kétharmadát kadarkaként ismerték, mai aránya csupán az egy százalékhoz közelít. Hogy miért beszélünk róla mégis? Hajt minket a kíváncsiság, mert az elmúlt években több olyan felvillanásával találkoztunk a fajtának, hogy meg kerülhetetlen tényezőnek látszik a „magyar pinot noir”. Ezért mentünk utána, kóstoltuk meg és kérdeztük néhány borász véleményét.

Burgundia
2013 március 20, szerda

„Burgundia még soha, de soha nem volt ilyen nagy formában, és én azt tanácsolom, hogy addig vegyünk, amíg van belőle.” - Steven Spurrier a 2010-es évjáratról

Konyári - „Megbízom a Szerecsenben”
2013 március 1, péntek

Február elején kóstoltuk Konyáriék új tételeit, a 2012-es évjárat Szerecsenjét, az új Jánoshegyi  Kékfrankost és Syrah-t. János Dél-Afrikában az unokákkal, Dani és két kollégája a borokat deríti a pincében és kemény tél a Kishegyen. Be is akar jönni a kutya, de Dani nem engedi. Komolyság van itt , Balatonlellén minden szempontból.

Somló - Györgykovács Imre 2010 és 2011
2013 március 1, péntek

Pincét képzelt a fotósunk a Somló oldalában. Földalatti labirintust, fölötte présházat, hordós, palackos érlelőt. Helyette Imre van, meg a felesége, Gyöngyike. Meg a hegy. Nagy hegy, a szoknyáján sok-sok egészen kis házikó...

Bakó Ambrus - Már csak egy bor maradt
2013 február 7, csütörtök

Olaszrizlinget kóstoltunk, a Rózától. Illetve tulajdonképpen az Ambrustól. Kíváncsiak voltunk, hogy változtak egy év alatt a badacsonyi biológus borai. Aztán kiderült, már csak egy borából maradt a polcon.

Nekünk ez az év
2012 december 6, csütörtök

Heti rendszerességgel, évente körülbelül 1000-1200 bort kóstol a csapat. Ebből talán már leszűrhető néhány tanulság, stílusok, áramlatok, felbukkanó és eltűnő divathullámok, trendek. Megkérdeztük kollégáinkat, mi volt számukra a legérdekesebb 2012-ben. Hadd osszunk meg néhányat ezek közül, a teljesség igénye nélkül.

Tokaj 2011 évjáratkörkép
2012 november 19, hétfő

Tokajban járt a Bortársaság csapata, mert egyre többször vettük észre, hogy száraz tokajit kóstolunk. E négy nap története az első benyomás arról, hogy milyen hihetetlen változások zajlanak arrafelé. Nemcsak Hegyalja ’11-es száraz borai varázsoltak el minket, hanem vendéglátóink is. A lelkesedésükkel, a megszállottságukkal, alázatukkal.

Tokaji kisfilmek
2012 november 19, hétfő

Az már egyértelmű, hogy a borhoz jobban értünk, mint
a filmezéshez, mégis örömmel mutatjuk meg tokaji kisfilmjeinket, amelyeket a 2011-es évjáratbemutatónk kapcsán készítettünk, és nekünk sok örömet okoztak. 
Jó borok és szeretnivaló borászok. Irány Tokaj!

Balassa István
2012 november 19, hétfő

„Nekem öt hektár a teteje. Van a mennyiségnek és a minőségnek egy metszéspontja, amit egy ember be tud látni. Nálam ez az öt hektár. Egy dűlő adottsága akkor mutatkozik meg leginkább, ha járjuk a határt, együtt élünk a parcellával és a természettel. Évről évre tapasztalunk, tanulunk, fejlődünk..."

Demeter Zoltán
2012 november 19, hétfő

„Talán éppen ez a különleges évjárat kellett ahhoz, hogy
13 év után újra megismerjük egymást a Bortársasággal, amelyben egyértelművé vált, valami történik a világban, amihez alkalmazkodnia kell természetnek, borásznak egyaránt. A seregélyek tudták, mi a dolguk: egy hónappal előbb érkeztek, mi pedig október vége helyett szeptember elején kezdtük a szüretet..."

Gizella Pince
2012 november 19, hétfő

„16 pici szüretben, sok-sok próbálkozással, de mindig tudatosan születtek a 2011-es borok. Ez volt a hetedik szüretünk, a nagymamámról elnevezett kis pincénkben. Különleges élmény volt, egy egész éves tanulás vége, amelyben – szerencsések vagyunk – mindent részlet a kezünk munkája lehetett..."

Homonna Szőlőbirtok
2012 november 19, hétfő

„Egyszerű birtokot viszek 1999 óta – 2 bor/év. Kizárólag kézzel művelt kis parcellákból, extrém alacsony hozam mellett házasítok birtokborokat. 2011-ben annyit kapáltam, mint életemben soha...”

Kikelet Pince
2012 november 19, hétfő

„Tokajban a tanulás útját járjuk. Mivel az édes  boroknak a száraz az alapja, most meg kell ismernünk a jó száraz bor karakterét, az utána következő lépés lesz a dűlős karakter felismerése az édes borokban..."

Oremus
2012 november 19, hétfő

„Az ideális száraz fehérbor elkészítésének lehetősége volt 2011. Olyan egészséges volt a szőlő, hogy mosolygott rád. Ez a tizenharmadik évjárata száraz birtokborunknak, mégis minden évben újat tanulunk a természettől..."

Sauska Tokaj
2012 november 19, hétfő

„Az út, amin 2009-ben elindultunk a száraz házasításokkal, messze izgalmasabb, mint gondoltam és még csak az elején tartunk, a megismerésnél. Sokat kóstolunk, folyamatosan minden egyes tétel szemébe nézünk és sokszor ámulunk el a szépségükön..."

Szepsy István
2012 november 19, hétfő

„20 éve mondom, hogy megállunk a területekkel. Nem tudunk megállni. Most Tállya andezites talaja, 5 első osztályú dűlője izgat. Egykor itt volt a borvidéken a legtöbb szőlő. A feleségem fodrásza már meg is kérdezte, miért is járok sokat arrafelé..."

Tokaj Nobilis
2012 november 19, hétfő

„1999-ben a Degenfeldnél borászkodva gondoltam arra, otthon is ki akarom próbálni magam. A nagyapa családi szőlőjében kezdtük a férjemmel, Péterrel, ma hat hektárt gondozunk. A borkészítés központjában a dűlőink bemutatása áll..."

Bott Frigyes - A 2011-es évjárat
2012 október 3, szerda

Bott Frigyesék a szomszédban laknak. Néha átugrunk hozzájuk. Éppen csak át kell autózni Esztergomnál a túlpartra, a zöld Mária Valéria hídon és az első hegynél jobbra kanyarodni. Aki egyszer megteszi, visszavágyik. Szelíd dombok, őszinte emberek , szép folyók – száraz évben, október közeledtével is „májusi zöld” szőlők – Kivéve a kadarkát, mutatja mosolyogva Frigyes, mert az kócos és rozsdásodik. de ilyen is kell Muzslára.

Losonci és Szecskő - A Pannon tenger kalózai
2012 október 2, kedd

Gyöngyöspatán jártunk, két csillogó szemű jóbarátnál, akik nagyon hasonlóan gondolkodnak borokról, életről, és ami meghatározó számukra, a terroirról. Hisznek egy borvidékbe n, látják annak szépségét és szeretettel viselik annak nehézségét is. Szecskő Tamással és Losonci Bálinttal hétfőn még a legkedvesebb dűlőjükben, a Geregen beszélgettünk, amelynek azután szerdára Borsos lett a neve, ahogy az a régi térképeken szerepelt. Mert alakulóban van a mátraaljai borvidék

Toro - A Spanyol bika
2012 október 2, kedd

Toro, avagy spanyolul a bika. Robosztus, testes vörösborairól híres, egyedi karakterű borvidék északnyugat Spanyolországban, Zamora provinciában. 8000 hektárnyi szőlő, amelynek két harmada a legmagasabb, DO be sorolású területen fekszik, a Duero folyó völgyében.