2009

Ez történt velünk 2009-ben:

✒ Beiktatják az USA negyvennegyedik, egyben első afroamerikai elnökét, Barack Hussein Obamát.

✒ Köveskálról Szabó Gyulától már nem csak mandula, bor is érkezik a raktárba Káli Kövek néven.

✒ Debreceni boltunkban nagy az öröm, a város csapata a BL 32-es csoportjába kerül.

✒ A moziban az Avatar kék emberei mellett az erős akcentussal beszélő Brad Pitt és a Gran Torino mogorva Clint Eastwoodja kápráztat minket.

✒ A 2007-es Magyalos Kadarka örökre belevésődik a tudatunkba.

✒ Hey! I’m in love – énekli Emiliana Torrini a Jungle Drum-ban, a Depeche Mode pedig a Wrong című

dalával tér vissza a köztudatba.

✒ A zene szerelmesei viszont két ikonnal, Michael Jacksonnal és Cseh Tamással lesznek  kevesebbek.

✒ Telmo Rodriguez és Alvaro Palacios boraival új borvidékeket fedezünk fel Spanyolországban.

✒ Megszűnik a 75 wattnál nagyobb égők gyártása az EU -ban.

 

Ez történt a szőlőben 2009-ben:

A 2009-es év nagyon jól kezdődött. A földben elegendő volt a víz, a tavaszi rügyfakadásnak is tökéletes idő kedvezett, ám a zsendülés a június-júliusi esők és jegek miatt nagyon lassan indult el. A szerencsés fordulatot augusztus hozta meg: az akkor beköszöntő meleg hosszan, október végéig

eltartott. Így az elhúzódó, többlépcsős szüret végére gyönyörű érettségben, magas mustfokkal, de feszes savszerkezettel került a szőlő a présbe, s bár az újborok csak egészen későn, novemberben érkeztek meg a polcra, a mostani szeptember végéhez képest, felejthetetlen borok teszik emlékezetessé ezt az évet.

 

Lőrincz Gyurit 2009. szeptember 24-én kérdeztük, mikor kezdi a kadarkáját szedni.

✒ „Most – volt a válasz – a Magyalosban. Ha szerencsénk van, olyan szép lesz, mint a 2007-es év volt.” Szerencsénk volt: 2009-ben olyan borok születtek, mint a Merengő, a Hangács Bikavér vagy a Valóban Méltó pinot noir, amelyekre évekig emlékezni fogunk.

 

✒ „A nyári zsendülés elhúzódott, szerencsére idén nyáron kevesebb jeget kaptunk, szép hosszú őszünk, gyönyörű szüretünk van – mesélte október elején Heimann Ági – Szekszárdon a legjobb fekvésekben még sokhelyütt fenn van a szőlő. Ideális az idő, kivárunk ameddig a mustfokok megengedik.”

 

✒ „A csúcs nálam 2007-ben volt – mondta október elején Günzer Zoltán Villányban – ha ilyen marad az idő legalább ilyen szüretünk lesz. Már most 23 fokos a syrah mustom.”

 

Egy szekszárdi borász foglalta össze a legjobban a 2009-es évjáratot, amikor 2010 márciusában, térdig érő hóban próbáltunk feljutni Heimannék pincéjébe:

✒ „Még egy ilyen szép év 2007 után, mint a 9-es és mindenhol csak csúcsborok készülnek. Jó lenne már valami hitványabb idő, hogy meg kelljen dolgozni a jó borért.” 2010. elején még nem sejtettük, mennyire igaza lesz.