2 burgundiai pince 1 kézből

A Domaine de Bellene és a Maison Roche de Bellene

Évek óta szerettük volna bemutatni ennek a két burgundiai pincének a borait. Mindkettő az egyik legismertebb burgundiai négociant*, Nicolas Potel borászata, de míg a Domaine de Bellene 18 hektáron gazdálkodik, részben saját, részben bérelt területen, addig a Maison Roche de Bellene-ben a borok vásárolt szőlőből, illetve mustból készülnek. (A vállalkozás harmadik ága a legkiválóbb burgundi borászatok idősebb minitételeit értékesítő Collection Bellenum.) A két pincétől most öt bor került a kínálatunkba.

Beleszületett a borászatba

Nicolas Potel apjára, Gérard Potel-ra ma Burgundia borászai a minőségi forradalom megalapozójaként tekintenek. A közösen megálmodott kereskedőházat apja korai halála miatt a fiatalabb Potelnek egyedül kellett útjára indítania, de a családot övező tiszteletnek köszönhetően kezdettől olyan kaliberű borászok szőlőjével dolgozhatott, mint Roumier, Lafon vagy Jean-Marc Boillot. A siker nem maradt el, ám a gyors növekedés és a recesszió miatt 2002-ben mégis kénytelen volt eladni a céget, ami 2005-ben Domaine de Bellene néven indult újra.

 

Hagyományos burgundiai szellemben

Nicolas Potel hagyományos burgundiai szellemben dolgozik: az elsődleges cél az egyes területek karakterének minél tisztább kifejezése. Organikusan, fenntartható módon gazdálkodnak, és ezt a vásárolt szőlő esetében is megkövetelik. Még az alapborok is legalább 40 éves tőkék gyümölcséből készülnek. A területek nagy részében a szőlő még a klónszelekció időszakát megelőző telepítés. 2009 óta lóval szántanak, hogy elkerüljék a talaj tömörítését, és kedvező körülményeket teremtsenek a virágzó mikrobiológiai élethez. Kosaras préssel dolgoznak, a szőlőt lábbal tapossák, enzimeket, fajélesztőt, borászati segédanyagokat nem használnak. Kerüli a hangsúlyos hordóhatást, borait az elegancia, a tiszta, erőteljes zamatok és a hosszú érlelhetőség jellemzi.

 

*négociant: A szótári jelentés alapján egyszerűen borkereskedő, ám ez a burgundiai gyakorlatban teljes értékű borászati tevékenységgel is társulhat, mint Nicolas Potel esetében is.