2 x Lőrincz György = St. Andrea - Valóban méltó

Lőrincz György. 23 éves. Profi focistának készült. Borász lett és görög katolikus felolvasó. Lőrincz György. 47 éves. Profi vízilabdázónak készült. Borász lett és görög katolikus „hitoktató”. Velük beszélgettünk október végén, szalókon egy üveg örökké és egy üveg valóban méltó mellett borról, Egerről, családról és almasavbontásról.

St Andrea St Andrea St Andrea St Andrea St Andrea St Andrea

Gyuri, hogy lettél szőlész-borász?

Ifj. Lőrincz György: Izgalmas történet. Gyerekkorom óta profi labdarúgó szerettem volna lenni, ezért már korán, 14 évesen elkerültem itthonról. A középiskolát Debrecenben végeztem és a Lokiban játszottam. Fogorvos, ügyvéd, és közgazdász is akartam lenni, végül Isteni terelgetésre szőlész-borász lettem. Büszke vagyok édesapukámra, és első gyermekként szinte kötelesség továbbvinni a családi vállalkozást. Végül nem is lehetett kérdés, hogy mit választok, csak kellett egy kis noszogatás fentről.

 
Megbántad már?

Ifj. L. Gy.: Nem. Nagyon szeretem. Egyre komolyabb feladatokat kapok édesapukámtól, és már több saját bort is készíthettem.
Lőrincz György: Valójában most már Gyuri több időt tölt a szőlőben a szőlőmunkásainkkal, mint én. Ugyanakkor – hála Istennek – több ismerete is van magáról a szőlőtermesztésről, hiszen többet tanult és tapasztalt már. Persze az együtt dolgozás igen nagy lecke apának és fiának egyaránt, azonban már nagyon vágyom arra, hogy a fiam borát igyam a diófa alatt, miközben én ikonokat festegetek.

 

Mi inspirál leginkább?
Ifj. L. Gy.: Nagyon komoly helyeken gyűjthettem eddig tapasztalatokat. Dolgoztam Tokajban Szepsy Pista bácsival, és a Szent Tamás birtokon Ifj. Szepsy István és Balassa István mellett. Nagyon nagy élmény volt! Négy hétre bekapcsolódhattam az osztrák Sepp Moser biobirtok munkálataiba is, legutóbb Új-Zélandon a Saint Clair birtokon szüreteltem. Most szeretnék a szerintem az egyik legjobb magyar borásztól is tanulni itt, a St. Andreánál. Az inspirál, hogy édesapukámmal közösen tudjunk olyan méltó borokat készíteni, amelyek az Egri borvidék, a magyar bor és a Jóisten dicsőségére válnak.

Új-Zélandon mit lehet tanulni?
Ifj. L. Gy.: Tudatosság, tisztaság és precizitás. A szőlőtől a pohárig minden részletre odafigyelnek. Mi is igyekszünk a tehetségünkhöz mérten a legkiválóbb minőség elérése és megőrzése érdekében mindent megtenni. Még jobb minőségű parafa dugókat használunk, fahordóink nagy részét újra cseréltük, új, jól szellőző pinceágakat vágtunk és hamarosan új, saját palackkal jelenünk meg a polcokon.
L. Gy.: Minél többrétű ismeretet szerzünk a bor világából az elismert borászoktól, annál „erősebbek” leszünk. Sok a kérdés a mi birtokunkon is, most már ketten igyekszünk a tapasztalatokat értékelni. Fontos, hogy megtaláljuk minden szőlőfajtához a hozzá vezető utat… Megértsük, hogyan kell reagálni a szőlő jelzéseire.

 

Az új hordók?

Ifj. L. Gy.: Idén 500 literes hordókat vásároltunk Kalina Gábortól és a Kádár Kft.-től. Medium és heavy pörkölés mind, könnyű égetésűbe mostan már semmi nem kerül, mert ott erősebbek lennének az elsődleges tölgyjegyek, ugyanakkor ezt az idei évjárat sem indokolta. Az egri, „makrancosabb” borokhoz szerintünk nagyon jól áll a hordó édeskés jegye a háttérben.

 

Neked most az Örökké?
L. Gy.: Nekem nagyon tetszik! Egri Grand Superior bor. Mély karakterű, zamatos, élő, feszes, és nagyonnagyon összetett. Izgalmas gyümölcsök és finom ásványok. Szép a megjelenése, finom a hordója, az 1-2 gramm cukra és a ’12-re jellemző meleg ízei a szép lendületű savval rendkívül elegánssá teszik.

 

És a Valóban Méltó 2011-ből?
Ifj. L. Gy.: A Kis-Eged-hegy palás, meszes, tufás, részben agyagos talajáról jött és ez az összetettsége borban is megmutatkozik. Mindössze kéthordónyit préseltünk belőle. Fűszeres illatú, földes,gyümölcsös, elegáns.