Az Oremus Mandolás

Bacsó András, az Oremus borászának gondolatai a három évjárat borairól:

  

" A Mandolás 2011

2011 páratlan évjárat a száraz Furmint vonatkozásában. Korai szőlőfakadás, arányos eloszlásban kielégítő csapadék és egész nyáron teljes napsugárzásban fürdött a szőlő Tokajban. Mandolás Furmintunkhoz ép, egészséges, aranylóan sárga szőlőfürtöket szedtünk már szeptember elejétől. Könnyen ülepedett a must, majd zempléni tölgyfából készült hordóban erjedt borrá. Már a kisfahordós érlelés során érezhető volt az alakuló csoda, szép, kedves, hízelgő, harmonikus Mandolás. 
A bor 2012 augusztusában került palackba és néhány hónapos palackos érlelés után kész arra, hogy kóstoljuk. Illatban fehér virágok árnyalt illata, friss, finom gyümölcsösség a furmint eleganciájával. Ízben sokoldalú, kerek, egy sajátos báj, kedvesség, amely arra késztet, hogy kora ifjúságától kezdve rendszeresen élvezzük szépségét. 

 

2006 – Nagy száraz és kitűnő édes borok

A hideg telet viszonylag korai rügyfakadás követte. A nyári időjárás ideális, van csapadék de arányos eloszlásban, a meleg is mérsékelt, a szőlő szépen díszlik. Szeptemberben is folytatódik az enyhe, de inkább száraz idő, így a hónap végén elkezdtük szüretelni a Mandolás alapját adó fürtöket, kitűnő sav, jó ízű, érett, egészséges szőlő. Elegancia, összetett ízek 
a borban.

Október folyamán, ahogy egyre hosszabbak a ködös reggelek, elindult a lassú töppedés. Október közepétől –több hullámban- rendkívül gazdag, tökéletesnek mondható aszúszemeket szedtünk. A nagy cukorkoncentráció mellett az üde savak garantálják a borok harmonikusságát. Nagyon komplex évjárat.

 

A 2003-as évjárat

2003-ban a kora tavaszi felmelegedés, a forró nyár, a kevés csapadék rendkívül korai érést eredményezett. Így a szüretet 
a száraz borunk esetében szeptember végén elkezdtük és 10 napon keresztül kizárólagosan kézi szürettel válogattuk a legjobb fürtöket. Száraz furmint borunkhoz ép, egészséges, aranylóan sárga szőlőfürtöket szedünk, amikor a termés teljesen érett és a napnak kitett fürtrészek túlérésbe kerülnek."

Borászat

Az Oremus 1993-ban, azaz éppen húsz éve alakult, pont, mint a Bortársaság. Aki ettől a dátumtól visszaszámol még százkilencven évet, az megkapja a Szirmay-féle dűlőbesorolás idejét (1803), ami azért fontos, mert e régi és tudományos klasszifikáció szerint az Oremus pince összes területe első osztályú besorolást élvez.

Dűlő
Az Oremus borászat 13 történelmi dűlővel bír, közülük minden bizonnyal legismertebb a Mandulás (szigorúan u-val). Nevét onnan kapta, hogy a köves, száraz, igen meleg területen, a szőlőn kívül egyedül a mandulafa érzi igazán jól magát. A sors fintora tán, hogy a Mandulásban ma már nincs mandulafa (a dűlő rekultiválásakor ideszánt mandulacsemeték nagy valószínűséggel helyi kiskertekben végezték), ellenben vannak hűvös éjszakák, és van jó sok furmint. Ebből a párosításból pazar száraz bor készül, és része lesz annak a birtokbornak, amit ma Oremus Mandolás (szigorúan o-val) néven ismerünk.

Bor
A Mandolás nem dűlőszelektált tétel, viszont 100% furmint. A különböző területeken szüretelt szőlőket erjesztés és érlelés után házasítják össze, figyelembe véve a különböző karakterjegyeket.

Borkészítés
Az első évjárat 1997-ben készült, anno még reduktív technológiával és ezzel együtt könnyed, friss stílusban. 2000-ben használtak először tölgyfahordós erjesztést és érlelést, ami azóta is védjegye, stílusa lett a márkának. A hordóhasználat fontos eleme a bornak, amely nagyrészt gönci (136 l) és szerednyei (220 l) hordókat jelent, ám egyre többször kapnak szerepet a nagyobb méretű, 350 literes hordók is. A hordós érlelés jellege, hossza mindig leköveti az évjárat jellegét, de
a zempléni tölgyek és kádárok mindig maradnak. Az Oremus pince minden évjáratból el-eltesz bizonyos mennyiséget, amelyet későbbi kóstolásokra, saját okulásra, tapasztalatszerzésre szánnak. Ennek köszönhetően történt az is, hogy nemrég egymás mellett kóstoltunk három különböző évjáratú Mandolást, és kiderült, hogy egyik jobb, mint a másik. Szerencsére van is belőlük annyi, hogy most egymás mellett mindhármat be tudjuk mutatni.