A rizling vagy riesling

A múlt hónapban kezdtük Dr. Bürklin-Wolf belépő Rieslingjével. Most itt a folytatás a legjobb területek nagy ismeretlenjével. Nagy, mert sokak szerint a burgundi chardonnay egyetlen riválisa a legnagyobb fehérbor címért, és nyerésre áll. Ismeretlen annak ellenére, hogy itthon is akad bőven rajnai. Mert hiába ismerjük jól a hazai rajnaikat, aki életében először kóstol komolyabb német rieslinget, valószínűleg azt fogja mondani, hogy ez két különböző fajta. Ahogyan a tokaji aszúkat az aromák gazdagsága mellett a magas sav- és cukortartalom összjátéka teszi egyedülállóan naggyá, úgy a német rieslingek gyümölcsösségét is ez a szép feszültség alapozza meg. Amikor először kóstolunk „echte” rieslinget, olyan, mintha konzervzene után a nagybőgő húrjai a fotelünk mellett rezdülnének meg. A magas savak bántóak lehetnének, ám némi maradék cukor mellett egyensúlyt teremtő balanszként hatnak. A hosszú tanulási folyamat eredményeként ma már kétségtelenül gyönyörű száraz rieslingek készülnek. De ha belevágunk a rieslingezésbe, ne ijedjünk meg egy csipetnyi maradék cukortól.

DR. BÜRKLIN-WOLF

Németország legnagyobb magánkézben lévő borászata. Igazán elismertté 1875 körül vált, amikor Albert Bürklin feleségül vette a wachenheimi Luise Wolfot. Pfalz legértékesebb dűlőiben vannak szőlőik, és elsősorban a száraz rieslingjeikről híresek. Bettina Bürklin von Gurdaze nevéhez két radikális döntés is fűződik: burgundiai mintára bevezette a dűlők osztályozását (legjobb boraik G.C. (grand cru) és P.C. (premier cru) jelzést kapnak), és a művelést előbb organikusra, majd biodinamikusra állította át.

  

DR. VON BASSERMANNJORDAN

A borászat lassan alapításának 300. évfordulóját ünnepli. Dr. Ludwig Bassermann-Jordan kulcsszerepet játszott az első német bortörvény kidolgozásában. A 49 hektáros birtok termelésének

85 százaléka riesling. A szőlők több mint harmada kiemelkedő minőségű dűlőkben található. 2007-ben és 2010-ben is az Auf der Mauer Riesling QbA Trockent választották meg az „Év Rieslingjének”.

 

PFALZ – A LEGNAGYOBB NÉMET BORVIDÉK

Termőterület tekintetében majdnem ötször akkora, mint Tokaj-Hegyalja. Elzásztól 80 kilométerre, északra fekszik, nyugatról a Haardt-hegység határolja, keletről a Rajna. A német borvidékek között a naposabb és szárazabbak közé tartozik. Bár a riesling termőterülete a legnagyobb, a kép nagyon vegyes: 45 fehér- és 22 kékszőlőfajta engedélyezett, a vörösborok aránya ma már eléri a 40 százalékot. Pfalz népszerű kirándulóhely, és hosszú időn át olcsó, szerény minőségű borokkal szolgálták ki a turistákat. Az erősen gépesített, iparszerű bortermelésből a 80-as, 90-es években kezdtek kitörni, és mára sokan Pfalzot tartják Németország legizgalmasabb borvidékének. A három történelmi birtok, amely Pfalz hírnevét megalapozta: Dr. Bürklin-Wolf, Dr. Bassermann-Jordan és Reichsrat von Buhl. A két legnevesebb borfalu a legtöbbre tartott dűlőkkel: Forst (Jesuitengarten, Kirchenstück, Ungeheuer) és Deidesheim (Hohenmorgen, Langenmorgen, Kalkofen).