Sauska Cuvée 7 2016 előjegyzés

Mikor?

2019. június 17-től július 15-ig

Forgalomba kerülés?

Várhatóan 2019. október 1.

Hogyan?

Kizárólag bontatlan 6-os dobozokban, fajtánként hatosával, valamint vegyes kartonban (3 Villány + 3 Siklós) a Bortársaság borboltjaiban és itt, a weboldalon.

Mennyiért?

Palackja az előjegyzés ideje alatt: 6 000 Ft, azaz 36 000 Ft

6 palack Cuvée 7 2016 előjegyzésekor 1 palack Sauska Brut pezsgőt adunk ajándékba.

A Cuvée 7-esek várható polci ára forgalomba kerüléskor: 8 750 Ft.

  

FONTOS!

A 2019. július 15-éig az interneten és borboltjainkban előjegyzett és kifizetett tételt 2019. október 1-jétől, előzetes időpont-egyeztetés után szállítjuk házhoz. Az előlegszámlán a teljes előjegyzési összeg szerepel. 

Fiatal tehetségek a válogatottban

A klasszikus képlet maradt 2016-ban is: a villányi Cuvée 7 cabernet sauvignon alapú (65%), míg a siklósi Cuvée 7 merlot (80%) alapú házasítás.

Valamennyi szőlő a borászat saját területeiről származik, az Ördögárok, Kopár és Konkoly (Villány), valamint Makár, Zuhánya és Csukma (Siklós) dűlőkről.

Új belépőnk, a déli tájolású Csukma csodálatos terület a Rózsa-bánya felett, a siklósi várat is lehet látni innen. Az első pillanattól organikus művelésű. Rendkívül vékony termőrétegbe, szinte a márványkőzetbe telepítettünk. A hegy tetején, ásónyomnyi talaj alatt kellett feltörnünk a kőpadot, hogy a tőkéket el tudjuk ültetni.

Nagyon izgalmasan árnyalja a két új hetest, hogy mindkét házasításba a kiegyensúlyozott, fejlett ültetvények termése mellett fiatal, elsőszüretes szőlő is került. Siklósról a 13 éves Makár termése találkozott a zsenge Zuhánya szőlőjével és a Csukma szűztermésével. Villányban a komoly bicepsszel bíró szőlők mellé a Kopár újoncai is beálltak.

 

Vinification integrale, a nyugalom borászata

Az új Cuvée 7 alapborok egy részét az úgynevezett vinification integrale módszerrel erjesztettük. Lényege, hogy beérkezett szőlőt, bogyózás és válogatás után közvetlenül speciális hordókba töltjük. Erre a feladatra kizárólag új hordót használunk, a finom tannin extrakciót forgatással maximalizáljuk.

Hat esztendeje kezdtünk ezzel foglalkozni és 2016-ra sikerült úgy szintet lépnünk, hogy már a területeket is egyenként rendeltük hozzá a feladathoz: elsőszámú szüreti szempont a tökéletes fenolos érettség volt, mert tudtuk, hosszabb, intenzívebb extrakcióra készülünk. Ezek a borok lettek az igazi fűszerek a házasítás során.

Az alapgondolat, hogy a hordóba kerülés után bízzuk a borra a fejlődést és kizárólag a hordó mozgatásával segítsük az érési folyamatokat, rendkívül közel áll hozzánk.

Úgy látjuk, ez a módszer vezet ahhoz az aromagazdag, tiszta gyümölcsösséghez, amit számunkra egy modern villányi bornak mutatnia kell, ez fejezi ki legtisztábban a szeretettel gondozott szőlő és a villányi dűlők szépségét és potenciálját.

A hordós erjesztés ilyen szintű alkalmazása mérföldkő számunkra, amely nemcsak nagy mértékben járul hozzá 2016-os évjárat könnyed elegenciájához, de komolyan befolyásolja a két Cuvée 7 életgörbéjét, érlelési potenciálját is.

 

Mi történt a szőlőben 2016-ban?

A szokatlanul meleg április korai rügyfakadást hozott, május végi virágzással. A meleg és az eső hiánya miatt a virágzás gyorsan és jó kötődéssel ment végbe. A nyár igen hűvös és esős első két hónapja aztán fordulatot hozott, gyakori heves záporok formájában. A csapadéknak többnyire örülünk, de ez most olyan mennyiség volt, hogy a víz már nem tudott arányosan hasznosulni.

Mindennek következményeként erős hajtásnövekedés indult meg, és a július végi zsendülés állapotában az utóbbi évek egyik legmagasabb termésmennyiségével nézhettünk szembe. A zöldmunkák sorát így a fürtzóna mikroklímájának lelevelezéssel történő módosításával és a fürtválogatással történő terméskorrekcióval egészítettük ki.

Jól léptünk és szerencsénk is volt: a hűvös augusztusban lassult a bogyónövekedés, ami kedvezett az aromaanyagok megőrzésének.

Augusztus végén indult a szüret, a meleg szeptemberi hónap kompenzálta a hűvös nyári időszakot, az egészséges lomb kiváló körülményeket biztosított a késői szüretelésű vörösborfajtáknak is.

Sugárzó napfényben élveztük a szüretet. Dacára annak, hogy az utóbbi évek legcsapadékosabb évjárata volt 2016, aromaanyagokban és érett, kerek tanninokban gazdag szőlőt szüretelhettünk.

 

Egy terület, egy gazda

Erre az évre érett be két évvel korábban elindított programunk, melynek lényege, hogy a állandó szőlőmunkás csapatunkból minden területnek saját gazdája van. 2016-ra kiugróan látszott a minőségi különbség az ültetvényekben: egységes lett a metszés és a válogatás, ami a zöldmunkák során mutatkozott legszebben. Lehetővé vált, hogy egyenként alkalmazkodjunk minden egyes tőke kondicíójához, a tőkékhez igazítsuk a rügyszámokat, gyönyörű, kiegyensúlyozott szőlővel vártuk a szüretet.
Modern időjárásjelző rendszert építettünk ki, így a kollégák már otthonról ellenőrizhették a csapadék mennyiségét. Szuperül teljesített a vízgyűjtő rendszerünk Siklóson, a növényvédelmet az ültetvény szomszédságában lévő csapadékgyűjtő tóból oldottuk meg. Csökkentettük a felhasznált víz mennyiségét, és lényegesen kevesebb üzemanyagot használtunk fel a szezonban.