Armagnac Castarède

Az armagnac a dél-franciaországi Armagnac régióban, fehérbor egyszeri desztillálásával, hordós érleléssel készített brandy. Az Armagnac Castarède pedig az egyik legrégebbi birtok, a legmagasabban jegyezett armagnacokkal.

A birtok

Az 1832 óta, hat generáció óta tartó történelmével a legpatinásabb armagnac-ház. Szőlőik a 16. században épült és családi kézben lévő Chateau de Maniban kertjében találhatók, mintegy 20 hektáron. Másik pincéjük a Lot-et Garonne régióban, a Baise-folyó mellett fekszik. Az elmúlt 25 évben Florence Castarède vezeti a birtokot, aki a szőlőtől kezdve a palackozáson át a disztribúcióig mindenben részt vállal. Amikor átvette a családi vállalkozást, Nagy-Britanniában, az USA-ban és Franciaországon belül értékesítették a palackokat, napjainkban már 55 országba szállítanak.

 

Az alapbor

Az armagnachoz használt alapbor ugni-blanc (más néven saint-emilion), colombard, folle blanch, illetve baco szőlőfajtákból készülhet. A megfelelő alapbor aromás, friss, magas savtartalmú és alacsony alkoholtartalmú. Armagnac típusú, folyamatos lepárlású rézüstökben desztillálják, majd francia hordóba teszik. A végeredmény gyümölcsös és friss, ugyanakkor rétegzett és gazdag ízű brandy.

 

VSOP, XO és évjáratos tételek

A VSOP (Very Special Old Pale) blend a szabályozások szerint minimum 4 évet kell, hogy hordóban töltsön, a Castaréde VSOP-ja viszont legalább 6-8 évet érlelődik, mielőtt piacra kerül. Illatában gyümölcsösség, meglepő frissesség és pici fűszeresség, ízében jóleső diós és mézes jegyek viszik a kortyot.

Az XO-t a minimális 10 éves érlelési szabályozással ellentétben 20 évig tartják a hordóban. Mély borostyán színű, komplex brandy. A friss gyümölcsösséget érett, aszalt gyümölcsök és a hordófűszerek váltják. Szilva, dió, fahéj, rendkívül hosszú lecsengés, nagy test.

Az évjáratos tételek minden kategóriában különlegességnek számítanak, nincs ez másként az armagnacok tekintetében sem. A 1997-es armagnacjuk, még a kiváló XO-nál is nagyobb komplexitást és korához képest meglepő gyümölcsséget mutat.