Az irsai meg a többiek - Illatos fehérek, nyárestékre

Vannak fehérborok, amiket órákig lehet kóstolni, boncolgatni, mert mindig új ízeket és illatokat mutatnak, komplexek, súlyuk van. És vannak olyanok, amikről nem is akarunk beszélgetni, egyszerűen jól esik meginni őket, és ha a kóstolás órákban mérhető, már biztos nem az első palacknál járunk. Könnyűek, frissek, vidámak, és annyira markánsan gyümölcsösek és virágosak, hogy még azok is találnak benne egy-egy illatot, akik szerint az egész borkóstolás, úgy ahogy van kacsa. 

Ezen kívül is van még egy csomó jele, hogy illatos van az üvegben.
Például a fajta, ami leggyakrabban sárgamuskotály, tramini, irsai olivér, zenit vagy cserszegi fűszeres. Kivétel persze van, de jellemzően acéltartályban, élesztővel beoltva készítik őket. Szinte csak elrontani lehet - mondaná egy sokat látott borász, annyira gyorsan és irányítottan készülnek, de azért a szőlőn sok múlik. Mivel egytől-egyig korán érő fajták, fontos, hogy tökéletes érettségben szüreteljék őket, különben oda a frissesség. Pont a gyorsaság és az egyszerű technológia miatt az illatos fehérborok sosem drágábbak 1-2 ezer forintnál és már ritka, hogy ne csavarzáras palackba töltenék őket – ami egyáltalán nem ördögi, a bor így tovább friss marad és a dugóhibák is elkerülhetők.

Illatost választani biztos pont, akár egy étteremben ülve vagy egy nyáresti sütögetés alkalmával. Mert friss és üdítő, mert alacsony az alkoholtartalma, jók a savai, csupa gyümölcs és szinte mindenki szereti.

Úgyhogy mi is összeültünk, megkóstoltunk több tucatot a Csendes Társban és kiválasztottuk a nekünk legjobban tetsző tizenegyet, olyanokat, amiket mi is szívesen iszunk majd a meleg nyárestéken a teraszon:

 
Tramini

Név: a dél-tiroli Traminról
Változatok: fűszeres tramini (pl. Pannonhalma), piros tramini (pl. Badacsony)
Szőlő: kicsi pirosas bogyó, szabálytalan fürt
Bor: Aranysárga, alacsony savú, olajosabb. Rózsavíz, szappan, fűszerek, törökméz, gyömbér.

 

 


Sárgamuskotály

Név: muscat lunel = muscat blanc
Szőlő: kicsi bogyó, nagy, tömött fürt, lédús, aszúsodásra hajlamos
Bor: jó savú, friss szőlő zamat, édes érzet

 

 

Irsai Olivér

Név: Valós személy volt. Irsai József fiáról nevezte el Kocsis Pál, nemesítő.
Eredet: 1930-ban a pozsonyi fehér és a csabagyöngye keresztezésével
Szőlő: kicsi bogyó, közepes, laza fürt
Bor: zöldes-sárgás szín, muskotályos zamat, lágy savak, viszonylag gyors öregedés

 

 

Zenit
Eredet: Király Ferenc nemesített ezerjó és bouvier keresztezésével.
Szőlő: bőtermő, laza fürt, feketén pontozott bogyó
Bor: fűszerek, fehér gyümölcsök, borsmenta

 

 

Illatos cuvée-k

Gyakran több illatos fajtát vagy illatosokat más karakterű borokkal házasítanak, hogy frissebbek, ropogósabbak legyenek. Négy, amit kár lenne kihagyni:

 

 

A friss illatosokon kívül néhány olyan bort is megkóstoltunk, amik kívül esnek a könnyű, gyümölcsös kategórián, de nem akartunk elmenni mellettük szó nélkül. Három izgalmas, összetett és ásványos tramini, az ország határokon éppen túlnyúló három szegletéből: