Bakó Ambrus - Már csak egy bor maradt

Bakó Ambrus Bakó Ambrus Bakó Ambrus Bakó Ambrus

Olaszrizlinget kóstoltunk, a Rózától. Illetve tulajdonképpen az Ambrustól. Kíváncsiak voltunk, hogy változtak egy év alatt a badacsonyi biológus borai. Aztán kiderült, már csak egy borából maradt a polcon.Bakó Ambrussal két éve dolgozunk. Öröm, hogy ilyen gyorsan elfogynak borai. Részben Ambrus igényességének, részben a borvidékben rejlő lehetőségnek bizonyítékát látjuk ebben a sikeres kezdetben. Mivel legközelebb tavasz végén–nyár elején találkozhatunk rizlingjeivel és kéknyelűjével, szeretnénk időben jelezni: már csak egy tételből, a 2011-es „A Rózától” olaszból maradt néhány palackkal a világon.


Olaszrizling„A Rózától” 2011
Az alig egyhatod hektáros apró tábla Szegedy Rózáék* egykori háza mellett terem. Meredek, köves terület ez, amely negyven év pihenés után gazdagon ontaná a termést, ha Ambrus – aki évek óta gondozza ezt a parcellát – nem korlátozná azt hektáronként ötven mázsa alá. Kézzel, későn, de nem túl magas mustfokkal szüretelve, természetesen szűrve került az erjesztésre és érlelésre használt hordóba. A saját élesztőjével, rendkívül lassan, spontán erjesztett tételben leheletnyi (5 gramm) természetes cukor is maradt. Áradó gyümölcsösség, gazdag, tömény, intenzív rizlingkarakter, badacsonyi sósság. Érett, nagy bor.


*Szegedy Rózáról

Ambrus bora Kisfaludy Sándor költőnk szerelmének egykori házáról kapta nevét, amely mellett a szőlő terem. Az eredetileg apácának készülő, hárfához, tánchoz, szőlőhöz értő lány és a költő élete több szálon is Badacsonyhoz kötődik. Szerelmük egy itteni szüreten kapott lángra, s bár Róza csak második alkalommal mondott igent a csatába menekülő szerelmes költőnek, 32 éven át éltek boldog házasságban Sümegen és a badacsonyi bazalthegy oldalában, ahol maguk is szőlőt műveltek, bort készítettek. A legenda szerint az egykori szerelmesek a házhoz közeli erdő szélén álló vulkáni tömbön, a Rózsakövön üldögélve nézték a balatoni naplementét. Így Róza nevét nem csak a bor és a versek, de az itteni táj is megőrizte.


Ambrusról írták


Kovács András István
„A bor elfogyott, már csak a jegyzetek maradtak.” ›››
/Mandiner/


alföldi merlot
„És könnyebben elhiszem, hogy Bakó Ambrus a Badacsony jövője. Akkor is, ha tőkétlen.” ›››
/Gault & Millau/


alföldi merlot
„Bakó for president” ›››
/A művelt alkoholista/