Bakonyi Péter - „Szeretjük a menetszelet”

„Repül felettünk az idő. Vagy mi repülünk alatta? Erőket vontunk össze. Az énektanár és a himpell… vagyis vincellér. Josef Kerl Weisenburgból és Bakonyi Péter Nagyatádról. Pincénk van immáron Villányban, és korszerűnek mondható feldolgozónk is lett. Ott. Traktorunk fülke nélkül. Mert szeretjük a menetszelet, meg aztán amúgy sem kell fülke, ha sütőporral fújsz. Több már a szőlőnk is. Öreg tőkék is vannak bőven. Köszönik szépen, jól vannak. Zweigelt, oportó, és egyéb apróságok. Összejön úgy 4 ha-ra való a cabernet franccal együtt.”

Miért hívtad romborászatnak, amikor beléptünk?
Pesten annyi a romkocsma, a miénk most még kicsit romborászat itt Villány szívében, ebben a régi sváb parasztházban.

 

Biztos mindenki megkérdezte már, de hogy kerül a helikopter a kapszulára? Rácz Mikiről tudjuk, hogy harci helikopterre vágyott sokáig. Neked
miért akadt be ez a masina?
Abszurd és szürreális élményeim egy szőlőhegyi útszolgalmi per kapcsán inspiráltak arra, hogy gyermekded módon rajzolt helikoptert tegyek pár száz palack nem forgalomba szánt borom címkéjére, ahonnan integetek azoknak, akik úgy drukkoltak: előbb lesz helikoptered, mint utad. A dolog kiszivárgott és már nem tudom lemosni magamról a repülő objektumokat, pedig már talicska is lehetne a logóm.

 

Mi a legfontosabb?
A jó bor. Zömmel organikusan művelem a szőlőt, igyekszem a természet adta egyensúlyokat is fenntartani az ültetvényekben. Mellette vásárolok szőlőt és termeltetek is, abból nem bio minősítésűt, nem organikust, csak nagyon jót. Beoltva erjesztek, tartályban, hordóban vegyesen, kicsiben, de nagy koncentráltsággal csinálok mindent. Kistermelők vagyunk, nem a méret, hanem a minőség növekedésére hajtunk.