Beaujolais Nouveau - Arrivé le 21 Novembre!

Idén négy Nouveau érkezik a Burgundia déli részén fekvő Beaujolais-ból. Eddig minden évben egy villages primeur-t rendeltünk a patinás Louis Jadot háztól, kerülve a vidék nagyüzemeit. Most Burgundi barátainkat kérdeztünk meg, ők kiket ajánlanának Beaujolais-ból. ez alapján néhányszáz palack erejéig a már ismert Jadot Primeur mellé három helyi, kis borászattól hoztunk újbort.

Beaujolais Beaujolais Beaujolais

Hogyan készül a Beaujolais Nouveau?

A Burgundia dupláját kitevő borvidék termésének csaknem egyharmada újborként, azaz Nouveau-ként kerül forgalomba. A szeptemberben erre a célra szüretelt, érett szőlőt rendkívül óvatosan szállítják, nehogy a gamay vékony héja megrepedjen.

A bőtermő, vékonyhéjú, alacsony tannintartalmú gamay-ből szénsavas macerációval, gyors erjesztés után kerülnek palackba az újborok.

 

Mi az a szénsavas maceráció?

A szén-dioxiddal feltöltött tartályban a sértetlen bogyókon belül indul be az erjedés a levegőtől teljesen elzárt szemekben, hogy azután a vékony szőlőhéjon át kirobbanjanak a gyümölcsízek, amelyek a nouveau-ság garanciái.

 

Miért éppen november harmadik csütörtöke?

„Le Beaujolais est Arrivé!” kiáltották egykor az egymással versengő gazdák a francia bisztrókban, mígnem 1941-ben egy helyi rendelet véget vetett ennek a küzdelemnek, november 15-ét jelölve meg a francia újbor napjának. A világ felgyorsulásával mind több helyen jelent meg a Nouveau, így a ’70-es években már világméretben kellett szabályozni azt a napot, amely előtt nem kerülhet boltba a primőr: ez lett november harmadik csütörtöke. A 75 millió palack a világ 120 országában karácsonyig, de legkésőbb a következő húsvétig a pohárban végzi, átadva helyét a borvidék Village és Cru kategóriájú borainak, amelyekből decemberben mutatunk majd be néhányat.