Francia komédia, frissen palackozva

A francia borok komédiása – mondhatnánk a Beaujolais Nouveau-ról. A világ leghíresebb újbora több szempontból különleges: egyrészt a bozsolénál jobban egyetlen bor sem tudja kifejezni a francia életörömöt és fineszt, másrészt kevés ital mondhatja el magáról, hogy Amerikától Japánig milliók várják érkezését, minden évben. Bár földrajzilag Beaujolais Burgundia legdélebbi részéhez tartozik, hivatalosan önálló borvidék. Az innen érkező francia újbor a vidámságról, a frissességről, a gyümölcsös karakterről és az „itt és most“-ról szól.

Hogy lett a bozsoléból világszám?

A történet a XX. század elején, Lyon bisztróiból indult, ahol a borászok évről-évre egyre korábban kezdték hatalmas táblákon hirdetni: „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” – azaz a Beaujolais Nouveau megérkezett! Az őrült versengésnek végül az az 1951-es borvidéki rendelet vetett véget, amely november 15-ét szabta meg az újbor legkorábbi forgalomba hozatalának.

A ‘60-as évek elején még alig 1000 hektoliter beaujolais készült, az 1970-es adatok viszont már 100 000 hektoliterről árulkodnak – a vasúthálózat fejlődésével a bor bevette Párizs éttermeit is, majd szép lassan egész Európát. 1985-ben végül egységesen november harmadik csütörtökét választották a Beaujolais Nouveau-k debütálásának napjaként, hogy az ünneplés egy egész hétvégén át folytatódhasson.

Azóta több mint 120 országban várják, hogy éjfél után egy perccel bozsolét bonthassanak.

 

A beaujolais ma ezt jelenti… 

10500 hektár, 12 apelláció (azaz eredetvédett termőterület), 96 falu, kb. 4000 termelő és a mészköves-agyagos, valamint gránitos talajon termő gamay fajta, amelyből többek között a Nouveau is készül. Az újborok a régió termelésének kb. egyharmadát teszik ki – a Beaujolais AOC és Beaujolais Villages területekről kb. 28-30 millió palack bor születik. Arról már kevés szó esik, hogy Haut- Beaujolais – Észak-Beaujolais – 39 falujának ültetvényeiről nemcsak primőrök készülnek, ráadásul az itt születő Villages Nouveau borok több évig is eltarthatóak.

 

Gamay: A pinot noir bőtermő, vékony héjú, korai érésű rokona. Az első gamay szüret 1360 volt a Beaune városához közeli Gamay-ban. Beaujolais-ben többnyire hagyományosan, bakon művelik, Burgundiából szabályosan kiirtották.

 

 

Az évjárat – ilyen a Beaujolais Nouveau 2017-ben

Ahogy Burgundiában, úgy Beaujolais-ben is évek óta menetrendszerű a szélsőséges időjárás. Tavaszi fagyok, nyár eleji szélviharok és hosszú szárazság – ez jutott a borvidéknek 2017-ben. A szüret előtt érkezett csapadék mégis megmentette az évjáratot. Az aszály ellenére a szőlők egészségesek maradtak, az extrém időjárásnak köszönhetően viszont a szokásos mennyiségnek alig felét szüretelték augusztus vége és október eleje között. Mi viszont idén tovább bővítettük választékunkat, így november 16-án – ha jól számoljuk, pont idén 16. alkalommal – már nyolc különböző francia újbort kóstolhatunk, hat termelőtől. Közülük hárman, Lionel Carron, Jean-Baptiste Duperray és a Vignerons de Bel-Air most először szerepelnek nálunk.

 

 

Jean-Baptiste Duperray

1840-ben alapított birtok, amelynek 1983-ban Bertrand Duperray vette át a vezetését. 2013 óta már a következő generációé a főszerep, Jean-Baptiste-tal az élen. Fenntartható  gazdálkodást folytatnak, sok energiát fordítanak az ültetvények átalakítására, a régi parcellák megújítására és a modern, friss telepítésekre.

 

 

Lionel Carron

Lionel Carron-t egy tavaszi borvásáron fedeztük fel. Kilógott a sorból, a kezén még ott voltak a lila foltok annak jeleként, hogy egyenesen a pincéből érkezett. Érdeklődésünkre a pult alól előkapott egy palack nouveau-t az előző évjáratból, és miközben kóstoltuk, elmesélte, hogy a saját kis borászatában a lehető legkevesebb beavatkozással készít borokat.

 

 

Vignerons De Bel-Air

1929-ben, a nagy gazdasági világválság hatására alapított, 250 termelőt összefogó kooperatív, egyben az egyik vezető Beaujolais Cru termelő. Mintegy 700 hektárnyi ültetvényéről készítenek borokat – köztük természetesen Beaujolais Nouveau-t is.

 

 

Pierre-Marie Chermette

A Domaine de Vissoux családi birtokról, azaz Martin és Pierre-Marie-tól már nem először érkezik bozsolé, de a Nouveau mellett már Cru boraikat, és crémant-jukat is megmutattuk. Élenjárók voltak abban, hogy az első cuvée traditionnelle borukat Beaujolais öreg tőkéinek terméséből készítették, chaptalozás – azaz cukor hozzáadása – és fajélesztő nélkül.

 

 

Lucien Lardy

Harmadik-generációs, környezettudatos borász, a 25 független borkészítőt összefogó Terroirs Originels alapító tagja. Fenntartható gazdálkodást, természetes szőlőművelést folytat, legjelentősebb ültetvényei Beaujolais egyik Cru területén, Fleurie-ben találhatók.

 

 

Maison Louis Jadot

Burgundia egyik legmeghatározóbb pincészete, az egyik legnagyobb beaujolais termelő. A Nouveau mellett több Villages bort is készítenek. Primőr boraik hagyományosan, bogyón belüli erjesztéssel (szénsavas maceráció) készülnek.

 

Szénsavas maceráció: A klasszikus beaujolais-készítési eljárás során a szőlőfürtök nagy kádakba kerülnek, a szőlő súlya miatt alul összezúzódnak a szemek és must képződik, ami erjedni kezd. Az erjedés során széndioxid, szénsav képződik, ami az ép szőlőszemeket is elzárja a levegőtől. Közben a bogyókban is elindul az erjedés, így gyorsabban kialakul a bor alkohol- és savszerkezete.