Borászat két személyre – Györgykovácsék

Mi jól ismerjük az utat, de aki először jár itt, hiába keresné a „Györgykovács” táblát, ők ugyanis nem szeretik, ha munka közben zavarják őket. A megérkezésünk utáni első percek is Imre szabadkozásával telnek: pár hete Csorba Gábor kollégánk arra járva telefonált, hogy beköszönne, de Imréék éppen fejtettek, olyankor meg nem jó, ha látogatók ténferegnek az ember körül. A munkában nincs kecmec.

„Főnök van, dolgozó nincs” – összegez Imre. Aztán kiderül, hogy abból is csak olyan jöhetne szóba, akinek minimum ismeri a szüleit, mást nem engedne le a pincébe. Ez egyfajta bizalmi alapkő, a munka törvénykönyve kistermelői felfogásban, Somlóra fogalmazva. Nem lehet elégszer elmondani, hogy az egész pince kétszemélyes. Pont annyi szőlő, amivel ketten elbírnak, pont akkora hordók, amit ketten tisztára tudnak mosni. Na meg persze maximalizmus első vérig: tökéletesen érett, egészséges szőlő, folyamatos jelenlét – és szőlőkóstolás egész addig, amíg a háziorvos el nem kezdi gondterhelten ráncolni a homlokát a megemelkedett vércukorszint miatt. Jóformán név szerint ismerik az érő fürtöket. Késő esti, éjjeli szüret, éjféli kelés, napokig kis szakaszokban alig alvás. A 2015-ös az utolsó „teljes sor” Györgykovácséktól. Egy egészen fantasztikus sor egy Somlón kivételesnek mondható évből. 2016-tól először a hárslevelű, az idei évtől pedig már a furmint is a Kreinbacher csapatának gondozásában készül, Imre felügyeletével. „Ha valakinek, hát csakis nekik lehet átadni” – mondja. Azért ez a két fajta, mert nagyjából egy időben érnek, egyszerre látják el a kis borászatot nem kevés tennivalóval. A hárslevelű esetében ’16-ban végig jelen volt Imre a zöldmunkáknál, a szüretnél, a présnél. A különbség annyi, hogy a fizikai munkát nem ő végezte, valamint a bogyóválogatás nem kézzel, hanem rázópadon, a préselés pedig pneumatikus préssel történt és a hordó Kreinbacheréknél pihen. Az olaszrizling, sárgamuskotály és a tramini továbbra is marad Imre és Gyöngyi gondozásában.

 

1 palack Györgykovács bor útja

 

   1. Kézi szüret, kis láda, sokszoros válogatás tőkénként, fürtönként. Kis kosaras prés, hideg szőlő, Imre egész éjjel, óránként húz rajta egy picit. Spontán erjesztés, hordóban. A kész bor a pincében, hordóban pihen, itt csak derítésen esik át. Imre nem avatkozik be, maximum olajradiátort tesz a hordó mellé és letakarja néhány régi kabáttal, ha megáll az erjedés. Alap, hogy a lehető legkisebb mértékben avatkozik bele a bor életébe.

   2. Gyöngyi és Imre egy tartályba fejtik a bort. Imre a hordónál felügyel, Gyöngyi a slagot tartja a tartálynál.

   3. A tartály átkerül a palackozóba, itt szűrik meg a bort és kerül dugó alá.

   4. A még címkézetlen palackok 12-es álló kartonba kerülnek. A kartonok fehérek, narancssárga Bortársaság logóval. 2007-ben adtuk Imrének. Most is olyan, mint az új. Azért álló kartonok, mert nem szabad a palackokat elfektetni, míg a dugó rendesen fel nem tapad az üvegnyak belső falára.

   5. Ezekben szállítják a bort és hordják le a palackérlelőbe – évszázados pince fél úton, a hegy szoknyáján. Itt elfogadnak segítséget, egy helyi fiataltól. (Szigorú megkötés, csak olyan mehet le a pincébe, akinek Imre ismeri a szüleit.)

   6.Később a palackok visszakerülnek a kartonba, onnan a hegy tövébe, Imréék apró házához. A logisztika itt is átgondolt: a kocsiból Imre feladja a verandára, onnan a konyhába pakolják a kartonokat.

   7. Innen egyenes út vezet a konyhaasztalig, ahol egyesével megkapják a címkéket a palackok. Ez Gyöngyi feladata. Előtte, utána törölgetés.

   8. Jöhet a kapszula lesütése. Imre egy hajszárító alakú kézi eszközzel, magas hőmérsékleten süti rá a palacknyakra a kapszulát. Az aranyszínű kapszulát sokkal tovább kell sütni, mint például a zöldet.

   9. A címkézés és kapszulázás után a palackokat spektrumos minőségellenőrzésnek vetik alá: a lámpa fényében egyesével megnézik, tiszták-e a borok.

   10. Innen kerülnek a fektetett hatos kartonokba, ki a teraszra, be a családi Opelbe. A borok utaznak két kilométert, Imre anyukájához, a vasúton túlra, a nagyszobába. Ablakon be, majd amikor Both Gábor kollégánk értük megy, ablakon ki. És már indulnak is a borok felénk.

 

Biztos, lehetne egyszerűbben, ha egy jó logisztikai menedzser átnézné a folyamatokat. Csak akkor Imréék nem lennének biztosak benne, hogy minden tökéletesen sikerül.

 

Györgykovács Elővásárlás 2015

 

A Györgykovács-borok új, 2015-ös évjárata áprilisban 4-es és 6-os válogatásokban elővásárolható, majd néhány hónapra visszakerülnek raktárunkba érlelésre. A korlátozott palackszám miatt az elővásárlás csak 4 különböző palack (Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini), illetve 6 palack Furmint vagy 6 palack Hárslevelű vásárlására vonatkozik április végéig.

 

OLASZRIZLING 2015

Érett illat, mégis ropogós bort ígér, kis petrolosság mellé csonthéjasok, mogyoró, kevéske tölgy és finom ásványosság. Remek savak, olajos korty, a fahordó észrevétlenül belesimul.

FURMINT 2015

Markáns, gazdagon minerális illat. Az ásványosságot friss, szalmás jegyek, kicsi körte kíséri. Gazdag, energikus korty.

HÁRSLEVELŰ 2015

Az utolsó, teljes mértékben Imre által készített hárslevelű. Virágos, szalmás, ugyanakkor behízelgően mézes illat. Vajas korty, fehér húsú gyümölcsök, a tölgy mellé savak és köves sósság.

TRAMINI 2015

Határozott, de nem túlzó mézesség, klasszikus rózsavizes illat. A tramini szőlőgyümölcs kedves-virágos stílusa végig jelen van, a savak és ásványok miatt így is friss, szomjoltó a korty.