Bortársaság szubjektív - kollégáink a kivételes borokról

Kollégáinkkal összeraktunk őszre két kivételes válogatást. Azután megkérdeztük tőlük, melyik bort miért szeretik. Így lett ez a történet duplán szubjektív, teli élményekkel és emlékekkel. Csak tapasztalatok és impressziók.


SÁMSON GERGELY – HEGYVIDÉK

Sámson GergőSzívesen írok a két Sauska cuvée-ről, egyrészt mert pécsiként közel áll a szívemhez Villány, másrészt meg amúgy is szeretem a pince borait. Többször meglátogattam a borászatot, ahol tisztaságot, és tudatosságot, ugyanakkor kísérletező szellemet és nyitottságot találtam. A számos cuvée-k közül a 11-es is már rendkívül szépen megkomponált, komoly "nagy bor", míg a 7-esek esszenciálisan adják vissza azt, amit Villány tud. Korábbi tapasztalataim alapján a villányi körzetből származó 7-eseket egy lehengerlőbb, "klasszikus" villányi stílus kedvelőinek ajánlanám, míg a siklósi 7-eseket azoknak, akik érzékenyebbek a nemzetközi trendekre. Az újabb évjáratokat elegánsabb fahordó-használat és visszafogottabb alkohol jellemzi.

 

Sauska Cuvée 11 2011

Gránátba hajló szélű mély rubinvörös. Intenzív illat érett fekete bogyós gyümölcsökkel, marcipánnal, szantállal, borssal és egy csipetnyi fekete földdel. Közepesen nagy test. A finom savak nem engedik, hogy az alapanyag érettsége lekvárosba csapjon át. Ugyanaz a fűszeresség folytatódik ízében, mint illatában. Kakaóporos tanninok, határozott, de jól integrált tölgyfa, meggy. Hosszú, étcsokoládés lecsengés.

 

Sauska Cuvée 7 Siklós 2011

Rubin, szinte fekete maggal. Illatban koncentrált feketeribizli, feketeszeder sütivel és punccsal. Meggyes-mákos rétes, marcipán, kandírozott narancshéj. Ahogy nyílik a pohárban, mindig újabb rétegek jönnek. Nagyon száraz, férfias karakter, határozott tanninokkal, likőrösséggel, amit bors és eukaliptusz ellensúlyoz könnyed hűvösséggel. Lenyelve dzsúzos, kimondottan jóleső a korty. Nagyon hosszú lecsengés.

 

KURUNCZI ANIKÓ – BATTHYÁNY UTCA 

Kurunczi AnikóBott Frigyes Pinot Noir 2013

Csodaszép csomagolás mögé rejtett pinot noir gyöngyszem Muzsláról. Illata lehengerlő: szamóca, piros ribizli és szegfűszeg. Sokrétű, komplex ízben társul a szilva, rengeteg húsos piros bogyós és némi fahéj. Csak szeretni lehet. Széles spektrum, elegancia és végtelen utóíz.

 

Moric Blaufränkisch 2011

Egyszerre koncentrált és friss tónusú. Illatában a virágok, meggy és áfonya meghatározóak. Élénk, dinamikus korty, játékos savak. Ízét ropogós cseresznye és málna vezeti, szerecsendióval zár. Kiegyensúlyozott, feszes kékfrankos. Nagy borral van dolgunk Burgenlandból, ahol már egészen máshol tartanak a kékfrankossal. 

 

RIPKA GERGELY – ÁRKÁD 

Ripka GergőKonyári Loliense 2011

Voltunk nyáron fönn a Kishegyen Daniéknál. Tiszta Toszkána! Ott termett most is a cabernet sauvignon (40%), merlot (30%) és cabernet franc (30%), amely ezt az immár klasszikus dél-balatoni birtokbort adja. A „vörös Loli”. Régóta itt van velünk, s közben fontos önálló, megbízható márka lett.

Meghatározó a megjelenése: mély és sötét. Leginkább édes fűszeres, gyümölcsös bor, kávébabbal. Hagyjuk levegőzni! Sokat simultak alkotói egy év alatt, nemes bordói hangulat, elegáns a fa, ahogy mindig Konyáriéknál. Érése most is izgalmas lesz. A pince 11-es vörösei ragyogóak mind.

 

Kiss Gábor Enigma 2012

Tiszta merlot. Inkább primer gyümölcsségről szól, sokkalta több piros bogyós gyümölccsel a Code-hoz képest. Nem meglepő, a merlot bizony ilyen. Hosszabb, szélesebb, vastagabb és magasabb. Kifinomult, intelligens, komolyabb bornak tűnt, noha édeskésebb, kitárulkozóbb is. Ha a cabernet volt az Óvilág, ez inkább direkt, újvilági élmény hatását kelti. Korábban nem így volt, de most valamiért az Enigmát szerettem jobban…

 


ROZSNYAI RÉKA – BATTHYÁNY 

Rozsnyai RékaÉppen a napokban jártunk a csapattal Heimannéknál. Nem csak a borok, a hely és a három Heimann is lenyűgöztek minket. Szóval friss az élmény.

 

Heimann Bikavér 2012

Pohárban élénk fűszeres, borsos jegyekkel indít, majd szépen kibontakoznak a piros bogyós gyümölcsök, kávé, csokoládé is. Ízben hozza az illatban érzetteket, a fűszer és a gyümölcsök vetekednek egymással. Elsőre a tannin picit erősnek hat, egy kis levegőztetés után szépen belesimul. Ászokhordóban erjedt és érett kékfrankos, cabernet franc, merlot, kadarka és sagrantino, hosszú lecsengésű, komplex házasítása. Érlelésre alkalmas. 2012-ben csak 5500 palack készült belőle, mert a kadarka aránya kevesebb volt az évjárat miatt.

 

Heimann Barbár 2011

Pohárba kiöntve élénk illatkavalkád fogad: földes jegyek, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszer, kávé, szép fa. Feszes, fiatalos, vibráló az előző évekhez képest lágyabb, kerek és selymes. Enyhe földes aromák is megjelennek a gyümölcsök mellett. Fajtánként, új és használt kis- és nagyhordóban erjedt és érett. Már most komplex nagybor, hosszú lecsengéssel. Az összetétele talán a kékfrankos miatt rendhagyó: cabernet franc, merlot, tannat és kékfrankos házasításából született.

 


BORSI DETTI – BUDAGYÖNGYE

Borsi BernadettPannonhalmi Infusio 2012

Sok külföldi vásárlóval találkozom, akik mindig tipikus fajtákat keresnek. Ahogy ők mondják "straight Cabernet". Valamiért a házasításokat nem szívesen veszik le a polcról, én mégis gyakran próbát teszek velük a Pannonhalmi Apátság csúcsborával. Megéri. Ráadásul személyes kötődésem is van a borászathoz, mert Liptai Zsolt mellett a volt csoporttársam dolgozik ott, mint borász. Mindig kapok tőle hordómintákat és valahol kivételesnek érezem, magam, mert elsőként kóstolhatom a tételeket.

Az Infusio számomra, egy telt sötét színnel és mégis selymes karakterű bor. Az illatában dohány, keserű csokoládé és mindent beborító fekete ribizli. Ízében telt, nem húzó tannin. 70% cabernet franc és 30% merlot. Nekem 10-ből 11. 

 

St. Andrea Hangács Bikavér 2011

Nemrég a St. Andrea pincészetnél járt a csapat. Nagyon jól éreztem magam és megtanultam, hogy Lőrincz György borásznál 3 dolog fontos, Család, Isten, Almasav. Nem volt számomra tiszta, mi az, hogy bikavér addig, amíg el nem kezdtük kóstolni ezt a bort. Kékfrankos gerincre épül, de van benne merlot, cabernet franc és pinot noir is. Színében gyönyörű sötét magjához szép lilás szél társul. Illatában, csillagánizs, kevés föld, feketeszeder és szilva. Ízében szomjoltó fanyarság mellett lédús erdei gyümölcsök és keserű csokoládé. Nekem ma ez a bikavér. 

 NYERGES MÁRTON – BUDAGYÖNGYE

Nyerges MártonWeninger Frettner 2011 Cabernet Franc 

"Szőlőskertem legjobb gyümölcse, és ujjam lenyomata. "

Kíváncsivá tesz minden egyes Weninger bor, pláne az, amelyiket Franci így ki is emel. Amit úgyis tudok, osztrák precizitás, a minimális borászati beavatkozás, az izgalmas területek, tökéletesre törekvő gyümölcs minőség, organikus szemlélet.

De mi lesz a poharamban?

Működik-e, érteni fogom-e, mit is jelentenek ezek borral- borban kifejezve? Vagy csak jól csengő szavak, klisék? Nagyon sötét szín, lilás-bordó, bíbor, szinte fekete maggal, talán ilyen, amikor azt mondják, sűrű színű bor. Párat tekerek a poháron: nagyon gazdag illatok, a cseresznye, fekete ribizlitől indulva virágok, kis sósságon át a földes erdei gombásság. Meglepetés. Gömbölyű, szinte édesbe hajlóan gyümölcsös a korty. Minimális cseresség, de a bor súlya az egész szájat betölti. Lehelet ásvány a finom érett gyümölcsösség mellett, elegáns fája inkább csak sejlik, mint érződik. Kis menta, és a gyümölcsök hatalmas gazdagsága, ami számomra sosem válik lekvárossá.

Hosszan kóstolom, aztán csak jólesően iszom még egy pohárral. Hallatlan jól esik, nagyon finom bor, valahogy más, mint a többi. És tényleg: magyarázkodás nélkül érződik benne: természetközeli, elementáris. Két barátommal majd két órát beszélgettünk utána arról, hogy mi is az a biodinamizmus, természetesség, a kézműves filozófia, miközben az utolsó csepp Frettnert háromfelé töltöttük...

 

Alvaro Palacios Pétalos 2012

- Szeretnék valami különlegesebb szőlőből készült bort kipróbálni. Mit tudsz ajánlani?

- Lehet spanyol? A Wine Spectator 92 pontra értékelte. Itthon nem nagyon tudok olyanról aki menciát telepített volna nagyobb területen. Viszont Bierzoban ez a fő vörös fajta, és igen komoly borokat készítenek belőle. Mint például ez: Petalos, Alvaro Palaciostól.

- A címke klassz. Finom, ötletes és elegáns… Szóval emiatt szívesen választanám, de jó is?

- Kibontod, 10-20 percet hagyod szellőzni, egy nagyobb pohárba kiöntöd, és egyértelműen elsodor magával.

Finoman erősödő gyümölcsös jegyek, érett de nem lekváros, elegáns. De milyen is lehetne egy bor, mely 60 éves tőkékről született? Szájban erőteljes, mindenhol finoman húz a tannin, kis vanília, és a gyümölcsök. Jó savak, lendületes korty, lecsengésében érződik még a tannin, és az édes gyümölcs. Ha elfeledkezel róla, pár év múlva elővéve is komoly élmény lesz.

- Szóval Bierzo, Palacios és Mencia, idős tőkékről?

- Ennyi!