Bott Frigyes - a történet folytatódik

Elsőként májusban, a fehér világfajták borai érkeztek (Pinot Blanc, Tramini, Zöldveltelini, Sauvignon Blanc). Klasszikus feldolgozás, préselés kizárólag egész fürtben, tudatos, rövid mustülepítés, spontán erjesztés hordóban, majd közel fél év érlelés finomseprőn. Feszes szerkezetű, terroir-borok ezek. A klasszikus fajtaborok mellett natúrborok is érkeztek. Rendhagyó módon készültek, szűretlenül, kevés kén mellett kerültek palackba. Gondos borászkodás, sok kísérlet és merész ötletek eredménye ez a pár kis tétel, melyekről itt adunk hírt először.

A nátronpapír címkés natúr sorozat előfutára 2016-ból, a kézzel bogyózott, majd öt hónapig amforában erjedt, szűretlen RARE olaszrizling volt. Azóta Frigyesék tovább finomították a natúrbor-iskolát, és 2017-ből már több tétel került palackba szűretlenül, formabontó stílusban. A borok jellemzően 3-4 féle iskolázás (amforában erjedt; héjon áztatott; egész fürtben, szénsav macerációval erjedt; egész fürt állapotában préselt klasszikusan erjedt…) házasításából állnak össze. Röviden, ami közös bennük: minimális hozzáadott kén mellett, szűretlenül kerülnek palackba, és a hosszabb héjon áztatás ellenére, nem viselik magukon a narancsborokra jellemző stílusjegyeket. Ezúttal is elsődleges szempont volt, hogy a végeredmény visszaadja a termőhelyet, mellette pedig gördülékeny és jóivású legyen.

 

 

 

„Kezdetben minden bor mögött van egy lelkület, amiből a legtöbbet a szűréssel veszítünk. A natúrbor viszont szűretlen, így többet kapunk az érzelmi töltetből, ami mögötte van. Nagy kihívás olyan bort készíteni, ami úgy mutatja a termőhelyet, hogy közben nem kell szűrni és a végén még elegáns is tud maradni. Most rengeteg energiám megy el ezzel, de élvezem.”Olaszrizling Natúr 2017

A fajta is stimmel, és továbbra is ritkaság számban megy, de már nem a ’RARE’ nevet viseli. Ugyanis másképp készült. Nagyrészt bogyón belül, egész fürtben, kisebb része klasszikus „vörösboros” eljárással, bogyózott formában, taposás mellett erjedt héjon másfél hétig. Az erjedés vége és az almasavbontás már hordóban folyt le, ahol további fél évig érett, kerekedett. Szűretlen, derítetlen formában, kevés hozzáadott kénnel palackozva. Színes egyéniség, gazdag élmény. Hihetetlen mennyiségű íz, tea, narancs, vérnarancs és ropogós savak az összetett szerkezetben. Az olaszrizling ilyen gazdagságra és mélységre is képes.

 

Vinculum 2017

A Vinculum juhfark, Frigyeséknél nem újkeletű dolog. A 2017-es évjárattól a natúr sort erősíti, változatlan beltartalommal, valamivel ködösebb, szűretlen megjelenésben. A bogyózás után, egy hétig ázik héjon, a spontán erjedés itt indul, majd 4 hektós, vékonydongájú hordókban folytatódik, ahol további fél évig érik. Palackozás szűretlen, derítetlen formában, kis mennyiségű kén mellett. Karakán bor, igazi maszkulin a sorban. Ahogy a pohárban nyílik, változik, egyre izgalmasabb jegyek jelennek meg, fűszerek, kapor, virágok és tea. A kortyot a Muzsla ásványossága és a fajta acélos savai tartják feszesen.

 

 

Rosé Natúr 2017

Hedonisztikus, gazdag, üdítő és jóivású. Egy napig héjon áztatott és egész fürtben, bogyón belül erjedt kékfrankos adta az alapját. Hét hónapig érett hordóban, majd szűretlen, derítetlen formában, minimális hozzáadott kén mellett került palackba. Ködös gránátalma szín, a folyamatosan nyíló és változó illatban ibolya, hecsedli és zöldfűszerek. A korty persze kerek, miközben rétegzett és nagyon gördülékeny. Pont annyi savval és jóleső fanyarsággal zár, amitől nehéz letenni a poharat. Egy hordónyi, 522 palack készült belőle.

A 2017-es évjárat további borai:
 
Pinot Blanc 2017

„Nem célunk a fajtajelleg, ezért is jó a pinot blanc. Igazi terroir-tükör, olyan mint a chardonnay.”

Alacsony tőketerhelés, egész fürtös préselés, rövid mustülepítés, spontán erjesztés, majd négy hónap hordós érlelés finomseprőn. Izgalmas illat, gyógynövények, tea és fehér húsú gyümölcsök. Gazdag, jól strukturált szerkezet, öblös korty, hosszú, ásványos lecsengés.
 
Tramini 2017

Nyitott és közvetlen illat, test és tartalom szempontjából pedig a sor legfiligránabb tagja. Illatban a fajta rózsavizes karaktere dominál, a törékeny kortyban pedig szép savak mellett, a Muzsla ásványai.

 
Zöldveltelini 2017

A fajta klasszikus fűszereit gyógynövény és tea egészíti ki, a korty nagyon élő, zamatos, vibráló savakkal és a termőhely ásványaival. Igazi gasztro-bor.

 
Sauvignon Blanc 2017

A megszokott módon, továbbra sem ezen a boron keresztül ajánlott betanulni a fajtajegyeket. Lassan nyíló, összetett illat, vágott fű a háttérben, kedves virágillattal nyit, a korty pedig gazdag, kerek és tartalmas.

 
Hárslevelű 2017

Az előző négy bortól kicsit eltérően készült, mert harmada egész fürt formájában, bogyón belül erjedt. A végeredmény talán ettől is olyan komplex. Az ásványos karakter melletti visszafogott mézes, hársas illat, ami felfedi a fajtát. A korty minden részletében vibrál, elsöprő, a száj mindent szegletét betöltő. Olajozott szerkezet, feszes savakkal. A nagy beltartalom ellenére is légies tud maradni.