Bott Frigyes - A 2011-es évjárat

Bott Frigyesék a szomszédban laknak. Néha átugrunk hozzájuk. Éppen csak át kell autózni Esztergomnál a túlpartra, a zöld Mária Valéria hídon és az első hegynél jobbra kanyarodni. Aki egyszer megteszi, visszavágyik. Szelíd dombok, őszinte emberek , szép folyók – száraz évben, október közeledtével is „májusi zöld” szőlők – Kivéve a kadarkát, mutatja mosolyogva Frigyes, mert az kócos és rozsdásodik. de ilyen is kell Muzslára.

Bott Frigyes Bott Frigyes Bott Frigyes Bott Frigyes

Tisztázzuk végre: hogy hívják ezt a borvidéket, ahol állunk.

Régen az Ászár-Neszmélyihez tartozott, hivatalosan dél-szlovákiai, mi legszívesebben Garam-menti borvidéknek hívjuk. Ez írja le legszebben ezt a folyókkal szabdalt kis régiót.

 

Gyakorlatias, tudatos ember vagy, mégis mindig érzelmekkel beszélsz.

Nézzetek itt körül. Ne csak nálam. A tájon, a környező falvakon. Nagy múltú helyen állunk, az esztergomi érsek szőlőbirtokán. Gyönyörű a táj, jó emberek lakják, nem lehet nem beleszeretni ebbe a környékbe.

 

Vachau-t, Elzászt mégis gyakran emlegeted.

Mert az a cél. Az ottani összetartás, profizmus, a rajnai rizlingek minősége, a hihetetlen tudatosság, ami az egész térségből átjön, példa értékű. Hasonlót szeretnék egyszer itt is létrehozni borban, gasztronómiában, talán majd életminőségben is. Az alapok adottak hozzá, csak bölcsességre, türelemre van szükség.

 

9,5 hektáron gazdálkodsz.

Gazdálkodunk is, ez nagyon fontos, de még inkább próbálunk együtt élni a hellyel. Kiismerni a parcellákat, a fajtákat. A szőlőfajták kiválasztásától a termelésmódon át az ipolyszalkai barátom mangalica sertéseinek, a tökmagolajunkat adó töknek a kiválasztásában is tudatosan erre az összhangra törekedtünk.

 

Melyek voltak a legfontosabb alapelvek 2011-ben?

Megtaláltuk a stílusunkat, már csak finomhangolunk. A szüret időpontján múlik minden: 20-21-es mustfok, 13-as alkohol, érett, de nem túlérett gyümölcs, feszes savak. Spontán erjesztünk öt hektós használt hordókban, ez a rajnainál 3-4 hónap, máskor 3-4 hét. Ott is érlelünk. Egyszerűen, hagyományosan, tisztán. Kis tételek, fajtánként 2-3000 palack készül nálunk.

 

Szeptember vége van, lassan véget ér nálad a szüret.

Ma hajnalban, hidegen szedtük a rajnait és a kékfrankost. Ettől ilyen fekete a kezem. Délben egész fürtben préseljük Révkomáromban. 2011 után 2012 is hihetetlen jó évjárat lesz..