Bukolyi Marcell - "Lépésenként a maga természetes módján"

Eger egy csendes utcájában két szemtelenül fiatal borászember fogad minket. Helyesebben borászember és borászfeleség: Marcell és Lilla. Egyből megyünk a hegyre, Nagy-Eged, Síkhegy, ilyenek. Már az autóban mesélnek, egymás szavába vágva.

Bukolyi Bukolyi Bukolyi Bukolyi

Marcell: Édesapám adta az inspirációt és az alapot, de most már önállóan készítem a Bukolyi borokat. Ez a kis birtok 2011 óta él, előtte próbáltam a lehető legtöbbet ellesni a nagyvilágban is: Kalifornia, Észak- és Dél-Rhône, Provence… Volt amit egyedül éltem meg, volt amit Lillával kettesben. 

 

Lilla: éppen a provence-i példa az, amibe beleszerettünk, az ottani nyugalom, gondosság és lelkiismeretesség fogott meg minket. Ezt szeretnénk majd itt, Egerben megvalósítani, ha még az elején is járunk ennek az útnak. Az Eger Cottage borok például ennek az életérzésnek az első, számunkra fontos képviselői.

 

Marcell: itthon is annyi jó példát látunk, a Kikelet Tokajból, Bott Juditék, a mátrai Tőkések, Orsolyáék – sok-sok jó szándékú, érzékeny borász a példakép. Mi jelenleg ott tartunk, hogy 25 000 palack bort tudunk készíteni, technológia nélkül, egy hagyományos egri tufa pincében. Nincsenek teljesíthetetlen célok, csak egy természeti, borászati és gazdasági szempontból is fenntartható kisbirtok, a szó minden értelmében. Ez egy életmód. :) Ott akarok lenni a borkészítés minden állomásánál, a sokrétű „egyebeket” pedig Lillával együtt végezzük. Már jobban kóstol, mint bárki a családban.

 

Lilla: Marcell mellett egy ember dolgozik most a pincében, ketten csinálnak mindent. Persze lassan, organikusan növekednünk kell, de mindent csak lépésenként, a maga természetes módján igyekszünk meglépni. A családnak nagyszerű szőlőterületei vannak az Egri Borvidéken, ezek nagy részét ugyan jelenleg bérbe adjuk, de nem lesz ez mindig így.

 

Marcell: Ebből a helyzetből az következik, hogy jelenleg nem a saját ültetvényeinkről szüretelünk, de most is csak átlagon felüli minőségű szőlővel dolgozunk. Ott vagyunk a termelésnél, együtt a gazdával. A legidősebb szőlők ötven fölött járnak, csodás lehetőségek. Kádban, spontán erjesztünk, csak akkor avatkozunk bele a természetes folyamatokba, ha nagyon muszáj. Vörösboroknál csak a színlét használjuk, a préslé nem kerül a borba. Nem a koncentrációra gyúrunk, de testesebb, karakteres borokat készítünk, ez részben a régi Bukolyi birtoktól megismert stílusnak is köszönhető, részben nekünk is evidencia. Ezt fűszerezzük a mai tudásunk, a különböző évjáratok adottsága és a friss benyomásaink alapján.