Burgundia 2011 - Korai öröm

A nagy borok nemcsak drágák, de mindig túl korán van meginni őket. A nagyon nagy és nagyon drága borok hazájában, Burgundiában is azzal szokták lelombozni a kuncsaftokat, hogy az éppen aktuális évjáratot legalább egy évtizedre felejtsék el; aki korábban nyúl a dugóhúzóért, az soha nem fogja megtudni, hogy milyen kincset herdált el. De mintha Burgundiában is változnának az idők. Egyrészt évek óta kevés a termés. Közben a nagy és drága nevek mellett megjelentek a kitűnő és megfizethető fiatalok, másrészt két monumentális évjárat után itt van 2011, amelyet maguk a borászok sem mondanák, hogy az öröklétnek termett. Fogyasztói szemmel könnyű a trend jó oldalát meglátni: százszor inkább a korai öröm olcsón, mint a késő bánat drágán.

Burgundia Burgundia Burgundia Burgundia Philippe Pacalet Thibault Liger-Belair David Croix

Szeszélyes évszakok

2011 hullámvasútra ültette a borászokat. Tavasszal volt nyár és nyáron tavasz. Amikor mégis nyár volt nyáron, menetrendszerűen jött a jég, nem is kevés. A Domaine de la Romanée Conti birtokigazgatója, Aubert de Villaine a 2011-es szüret után ezt írta szüreti jelentésében: „Amióta csak elkezdtem borászkodni Burgundiában – és ez bizony már a 46-ik szüretem – még soha nem éreztem át ennyire, illetve értettem meg jobban, hogy egy évjárat sikere mennyire a szerencsén és a kockázatvállaláson áll vagy bukik.”

Minden úgy kezdődött, hogy a hideg tél után áprilisban bedurrant a nyár. A rügyfakadás 30°C fölötti hőmérsékletnél kezdődött, és a hajtások szinte látható tempóban növekedtek. Ezzel el is dőlt, hogy hacsak nem üt be valami nagy katasztrófa, korai szüret lesz. A szép idő egészen májusig tartott. Júniusban ritkán volt igazán meleg, a július és augusztus első fele viszont hűvös és csapadékos lett. Augusztus közepén aztán beköszöntött a kánikula, és felgyorsult az érés. 26-án, alig néhány nappal a prognosztizált szüretkezdet beütött a ménkű: három napon át esett az eső. A bogyók megduzzadtak, és újra fenyegetővé vált a gombás fertőzések berobbanása. Szerencsére szárazabb időjárás következett, és augusztus utolsó, illetve szeptember első napjaiban mindenhol elkezdődhetett a szüret. A termés mennyisége nagyjából az utóbbi 5 év átlagának felel meg; 14 százalékkal nagyobb, mint 2010-ben, és 11 százalékkal kisebb, mint 2009-ben.

 

A modellalkatú évjárat

2009-et az eszményi időjárás tette egyedivé, 2010-et a fagy és hideg okozta hozamkorlátozás (ritkás fürtök, apró bogyók) emelte meglepő magasságba. 2011-ben a minőséget a csapadék, a jég és a gombás fertőzések veszélyeztették. Az utóbbi kezelhető szinten maradt, ám az előbbinek meghatározó szerepe lett abban, hogy alacsony alkoholú, könnyed, gyümölcsös, azonnal fogyasztható borok születtek. Az értékelések alapján úgy tűnik, hogy 2011 “nem nagy, csak nagyon jó” évjárat. A borok nem olyan fajsúlyosak, mint a 2010-esek, és nem olyan egzotikusan teltek, mint a 2009-esek, viszont annál finomabbak. Gyümölcsösek, megnyerők és elegánsak, nem utolsó sorban jól ihatók már most is. A teltkarcsú 2009 és az atletikus 2010 után 2011 a modellalkatú évjárat: könnyen szerelemre lobbanhatunk, de a mostani eszünkkel hosszú távú kapcsolatba inkább 9-cel és 10-vel gabalyodnánk.

 

Borászaink mondták 2011-ről:

 

Philippe Pacalet

„A 2011-es évjárat ötvözi a 2009-es napos oldalát a 2010-es frissességével. A szüret az elmúlt 30 év egyik legkorábbi időpontjában, augusztus 28-án kezdődött! A forró időjárás miatt a cukorérettséget elfogadható szinten kellett tartanunk, aminek köszönhetően a fenolos érettség is jó szintet ért el és a savak is megmaradtak. Az eredmény egy gourmet bor rengeteg frissességgel és mineralitással.”

 

Thibault Liger:
„Az egyik érdekes dolog ezzel a szürettel kapcsolatban, az volt, hogy nyáron zajlott, ami elég szokatlan számunkra. Csodálatos, napsütéses napokat töltöttünk a szőlőben - ellentétben a máskor megszokott szeptemberrel, ami most hideg és esős volt, de a nagy részét már a pincéből néztük.”

 

David Croix:
„A 2011-es évjárat abban az értelemben szokatlan, hogy nagyon korán szüreteltünk (augusztusban kezdtük). A borok csinosak, tele frissességgel és piros gyümölccsel. Nem egy hatalmas érési potenciállal rendelkező évjárat, de fiatalon rengeteg örömöt okozhatnak.”