Burgundia negyedszer – A 2013-as évjárat megérkezett

A 2014-es Tokaj évjáratkörkép kapcsán is kiderült, hogy egy sokak által rossznak ítélt évjáratból is készülhetnek hibátlan, tartalmas borok. Pont, ahogy ’13-ban Burgundiában kristálytiszta, finom eleganciájú fehérek és gyümölcsös, izgalmasan fűszeres vörösek. 2013 leginkább az „itt és most” évjárata volt – ezek a borok nem a borospincéknek, nem hosszú érlelésre készültek. Nagy testet, mélységet általában ne várjunk, viszont gyümölcsben, élénkségben, precizitásban nem érheti panasz az évjáratot. Nyerő stratégiának a fehérek választása tűnik – a Clos du Château a Château de Puligny-Montrachet-től talán még egyetlen évjáratban sem mutatott többet -, a vörösek között ismét biztos pont a Cent Vignes a Domaine des Croix-tól. Mint minden viszontagságos évjárat esetében, itt is igaz, hogy minél följebb lépünk az eredetvédelmi hierarchiában, annál kevésbé kell a minőség miatt aggódnunk. 

Az évjáratról
Főbb összetevők: júniusig tartó tél, virágzáskor eső és hideg, tartós ború, monszunesők, végül kánikula és jégverés. Az egyetlen törés: augusztusban tényleg nyár volt. A késések óhatatlanul összeadódtak: ennyire késői szüretre 1991 óta nem volt példa. Szeptember végére, október elejére kiderült, hogy az aprócska, szellős fürtök mentik meg az évjáratot, mert csökkentette a gombás fertőzések veszélyét és megteremtette a beérés esélyét.
Átlagban a szokásos mennyiség kétharmada termett. Volnay-ban az utolsó gondmentes évjárat, 2009 egymagában adott annyi termést, mint a 2012-14 közötti három.
És születtek jó borok. Szimbolikus mennyiségben, de mi is kaptunk belőlük, és ennek kóstolásaink alapján nagyon örülünk.

 
David Croix ezt írta nekünk az évjáratról:
„A borok nem ordítóak, de mondanivalójuk nagyon is van.”
„A tavasz eleje olyan hideg és párás volt, hogy még traktorokkal is nehezen tudtunk kimenni a szőlőbe. Az időjárás a virágzásnak sem tett jót, július végén jégeső tépázta a szőlőt. Az augusztus már nyugodtabb volt, végül az elmúlt 30 év egyik legkésőbbi szüretére került sor október elején. Úgy tűnhet, hogy ez az évjárat maga volt a katasztrófa, de az a kevés bor, ami készült, nagyon jó. Sok válogatás után szépen érett, egészséges szőlőt szüreteltünk. A borok nem ordítóak, de mondanivalójuk nagyon is van.”

 

Domaine des Croix - Fűszeres, színes

 

 

 

Thibault Liger-Belair - Telt, erőteljes

 

 

 

Philippe Pacalet - Törékeny, természetes

  

 

 

Domaine de Montille - Friss, fiatalos