Csendes Dűlő Szőlőbirtok – Nem pince, szőlőbirtok

Ez a történet a szőlőről szól. A szőlőről és egy nagypapáról, akinek a kislányának levegőváltozásra volt szüksége. Szőlőről – kéknyelűről és hárslevelűről – meg bazaltról, homokkőről, fenyőkről, Egy édesanyáról, Beáról, egy lányról, Dóráról és egy kislányról, Lujzáról.

A nagyapa
Nagyapával indult a történetünk, – meséli Molnár Júlia Dóra a Csendes Dűlő meseszép kóstoló teraszán, az Örsi-hegy oldalában – akinek az orosházi doktor azt mondta: márpedig ennek a gyereknek levegőváltozásra van szüksége. Így botlott nagyapa édesanyámmal egy apró, füstös konyhás, 200 éves présházba a badacsonyörsi Örsi-hegy oldalában és azonnal bele is szerettek. Az ott lakó Máli néni pedig örült, mert éppen le akart költözni a faluba, a tó mellé.

 

A szőlő
Először csak jött a présházzal. Vegyes szőlő, bakon. Kosaras prés, cement kád, parasztbor. Ma már 40-60 éves a szőlőterületeink jó része. Nagyapa lassan építette fel a kis családi szőlőskeret és minden generáció egyre több és több időt töltött a „birtokon”. Édesanyám ma már életvitelszerűen badacsonyi, a párommal és Lujza lányommal mi is készülünk a végleges leköltözésre. A 3,2 hektárunkon négy fajtával dolgozunk, édesapám kedvencével, a kéknyelűvel, az errefelé ritka hárslevelűvel, a kötelező olaszrizlinggel és szürkebaráttal.

 

A borászat
Borászat az nincs. Illetve még nincs. Édesanyámék 1996-óta mint gazdasági egységet művelik a szőlőt. Alkonyi László Borbarátján felnőtt mérnökemberek. Édesapám nem volt soha romantikus alkat, inkább olyan “ha csináljuk, akkor csináljuk nagyon profin” ember. Nem is volt céljuk, hogy borászatot építsenek, csak a szőlőművelésre, a megfelelő minőségű alapanyagra koncentráltak. Ez a legfontosabb azóta is.

A Csendes Dűlő
Így ismerték a helyiek az Örsi-hegynek ezt a különleges adottságú területét, amikor a család ide költözött. A bazaltos altalajt itt vastag és gazdag permi vörös homokkő fedi. Sokat kutattam az írásos dűlőnevek után, és meglepve vettem észre, hogy az okostelefonom előbb írta ki ezt a mesebeli nevet, mint ahogy a régi térképeken megtaláltuk. Így lett a birtok neve is Csendes Dűlő. Illik is erre a helyre, ahol csak a tücskök, a szél és a kabócák „zajongnak”.

Belecsöppentem
Azaz inkább belenőttem a történetbe: apu és anyu idejük nagy részét itt töltötték, engem jó ideig csak a nyaraim és a barátaim kötöttek ide. Színész akartam lenni, azután fotósnak, vágónak, operatőrnek tanultam, regényeket fordítottam. 2012-ben egy szeptember végi, szerdai nap volt, amikor édesanyám szólt, hogy kell az ember a szüretre. Onnantól egyre több volt a Badacsony és egyre kevesebb a Budapest. Meccsnézés Laposa Bencével, borozások Mező Sanyival és Sike Balázzsal. Eldöntöttem, hogy ezzel akarok foglalkozni, tanulni és utazni kezdtem. Fölföldi Béla badacsonyi gazda segített a legtöbbet. Olyan mentorféle lett ő nekem.

 

A borok
Ahogy mondtam, szőlőbirtok vagyunk, kicsit rendhagyóan működünk. A borok 2012-óta nem itthon készülnek el, hanem a mi stílusunkban, a mi felügyeletünkkel a barátainknál. Schieszl Konrád, Laposa Zsófi pincéjében válik a hajnalonta gondosan leválogatott, hűtött autóban szállított szőlőnk borrá. A stílusba beleszólunk, erős alapot próbálunk átadni, hogy a végeredmény is a legszebb legyen. Az érlelésben látjuk a sárkány szemét: a boraink hosszan pihennek finomseprőn, többnyire tartályban, csak a kéknyelű igényli a hordót. A palackozás után minimum 6-12 hónapig nem nyúlunk a borokhoz.