Deutz - A barátságos elegancia

Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalni a Deutz-ház mottóját, amely közel kétszáz éves történelme során jellemezte, akkor nagyon egyszerűen azt mondhatnánk: rendkívüli borokat készíteni a legjobb dűlőkről, a legjobb szőlőből. Otthonuk és a birtok szíve Ay faluban, az egyik legnagyobb presztízsű grand cru termőterületen, Épernay-től 3 km-re található, a Marne folyó és a Reims-hegység között. 

A történelmi múltú pezsgőházat 1838-ban alapította két német származású kereskedő Aix-la-Chapelle-ben. William Deutz és Pierre-Hubert Geldermann az alapítástól kezdve kitartóan vásárolták fel a legjobbnak tartott dűlőket Ay szomszédságában, így építve a birtokot. Precízen, nagy tudatossággal elkészített pezsgőik hamar népszerűek lettek, első sorban Németországban és Franciaországban. Később fiaik vitték tovább az üzletet, az ő idejükben a Deutz már az egyik legkedveltebb champagne márka volt. A történelmi fordulatok azonban a Deutz-házat is megrengették. Az 1911-es champagne-i lázadások, az első világháború, és az azt követő szűkös évek nyomán majdnem 50 évre erősen visszaesett a Deutz pozíciója. A második világháború ideje alatt Deutz unokája valamelyest stabilizálta a birtokot, a háború után pedig elkezdődött a bővítés. Egyre több területet vásároltak Ay-n kívül, mindig szem előtt tartva, hogy csakis a legjobb dűlőkről tudjanak szüretelni. 1955-ben 35 hektárnyi területük volt. A pezsgőház az örökösök tulajdonában maradt egészen 1983-ig, amikor felvásárolta a Rouzaud-család (amely a Roederer-háznak is tulajdonosa), és ezzel izgalmas, új fejezet indult nagyszabású fejlesztésekkel.

 

 

Ma 46 hektárnyi saját művelésű területük van, és összesen mintegy 250 hektárról szüretelnek,ami biztosítja számukra a legjobb minőségű, gondosan válogatott termést. Kivételes adottságuk, hogy a szőlő 75%-a grand cru vagy premier cru területről érkezik feldolgozójukba, ami már Brut Classic pezsgőjükben visszaköszön.

A fenntartható szőlőművelés jegyében művelik területeiket, több parcellában bevezették a sorköztakarót és organikus műveléssel is kísérletezni kezdtek, szőlőtermelő partnereikkel pedig hosszútávú, szoros kapcsolatban működnek együtt.

Présházaikban a gyors és kíméletes préseléshez hagyományos és modern Coquard présekkel dolgoznak, az alapborokhoz csak az első préslét használják fel (4 000 kg szőlőből az első 2 050 litert). Ezután parcellánként külön, egyenként 100-125 hl-es tartályokba kerül minden alapbor, hogy később a terroir adottságok érvényesülhessenek pezsgőikben.

Emellett komoly, mintegy 1 millió palacknak megfelelő készletük van az előző évjáratokból megőrzött réserve borokból. Ebből 20-25%-ot használnak a nem évjáratos Brut Classic-nál, de a réserve aránya extrém évjáratokban akár 40%-ra is megnőhet.

A házasítások elkészítésekor összesen kb. 150 alapbort használnak fel mintegy 60 cru-ről. A pincemester Michel Davesne mellett Fabrice Rosset elnök-vezérigazgató is részt vesz a cuvée-k megalkotásában. A legfőbb cél természetesen, hogy a Brut Classic a Deutz jellegzetes stílusát képviselje: egyszerre legyen harmonikus és friss, végtelenül precíz és mégis barátságos.

Pezsgőik talán legszebb karakterjegye a selymes habzás és az apró, finoman elomló buborékok. Ehhez a kulcs a hosszú, minimum 3 év érlelés, ami a presztízs cuvée-k esetében 7-10 év! Pincéik Ay városa alatt, 3 km hosszan húzódnak – ezekben a mészkőbe vájt járatokban ideálisak a feltételek (11°C, 90% páratartalom) az érleléshez.

 

 

Évente mintegy 2,4 millió palackot értékesítenek és a sokszínűség jegyében gazdag választékra törekednek. A Deutz-champagne egyik megkülönböztető jegye az elegáns, egyedi palackforma. A kilencvenes években váltottak erre a formára, és nem csak egy jó marketingfogás volt. A jellegzetes, széles hasú palackot használták már korábban is – eredetileg a zászlóshajó William Deutz Cuvée üvege volt. A kilencvenes évek végétől olyan mértékben növekedett a termelésük, hogy sokan kritizálták a házat, hogy talán máshonnan vásárolnak lepalackozott pezsgőket. Hitelességük demonstrálása miatt döntöttek úgy, hogy az összes Deutz-champagne-t a csak rájuk jellemző, egyedi palackban hozzák forgalomba a jövőben. 

A ház különlegessége az is, hogy három presztízs cuvée-t is készítenek. A William Deutz karakterét az Ay-ban szüretelt pinot noir adja, míg az Amour de Deutz kifinomultságának köszönhetően a legkeresettebb blanc de blancs (100% chardonnay) presztízs cuvée-k egyike. Rosé változata is egyedi, ígéretes karakter, amelyben a frissesség megnyerő intenzitással találkozik.