Etyeki Kúria - Lépésről lépésre

„Nagy dolog, ami felépült nálunk, Etyeken. Nemcsak építészetileg, ha nem borászatban, szőlőterületben egyaránt. És az a kulcsa, hogy Sándor és én maximális harmóniában dolgozunk együtt. Megbeszéljük, hogyan változik a piac, mit keresnek a vevők, mit szeretnek, minek örülnek itt helyben, és a kereskedőnknél. Ő szívét – lelkét beleteszi a borokba, én pedig a pincébe. Így, ketten alkotni a legnagyobb ajándék. Új korszak kezdődött az életünkben – szakmailag nagyon felkészült borász készíti a profi, mégis romantikus környezetben a borokat és nagyon hiszünk benne, hogy ebből egy új minőség jött létre.”

Matocsy Sára 2013. május

Etyeki Kúria Öreghegy Etyeki Kúria feldolgozó Etyeki Kúria borászat Etyeki Kúria érlelő

1992-ben Báthori Tibor, aki másodikként nyerte el az Év Borásza címet Magyarországon, Báthori Pince néven megalapítja az Etyeki Kúria elődjét.

1996-ban Ottrubay Ágnes és István veszi át a dombtetőn álló kis pincét, amihez mindössze másfél hektár szőlő
és minimális infrastruktúra tartozik. Szakmai téren az el-ső években Rudolf Krizan osztrák borász segíti a munká-jukat.

1997-ben kezdünk együtt dolgozni. A Kúria és a Bortár-saság kapcsolata egy a Batthyányi utcai borboltban szö-vődött barátsággal indul.

1998 az első komoly szüret éve a Kúria életében.

2001-ben Ágnes és családja úgy dönt, hogy külföldre köl-töznek. Ágnesnek sikerül Amerikában élő testvérét, Ma-tolcsy Sárát rábírnia a hazatérésre, így a pince továbbra is gondoskodó, családi kézben marad. Sára immár 12 éve a borászat lelke, máig az ő irányításával fejlődik a pince.

2001-ben a Kúria elsőként telepít kékszőlőt Etyeken. A meszes talaj, a klíma, a külföldi minták alapján ma már természetesnek tűnik – pinot noirt.

2003-ban nagyot robban az első pinot: a szakmát és fogyasztókat is meglepi, hogy mire képes az etyeki terroir.

2009-re fokozatosan 18 hektárra növekszik a szőlőterület; elérkezett a családi pince újrafogalmazásának ideje. Első lépésként a pincéhez érkezik Mérész Sándor, a mai fő-borász, aki Kaliforniában, Olaszországban és Gál Tibor mellett tanulta a szakmát. Ugyanebben az évben alakul ki a Kúria két sorozata: a könnyebbre hangolt fehér, rozé és vörös házasítások és a borvidékre jellemző fajtákból álló fajtasor prémium borai. Az új tételek új külsőt kapnak: sváb népi hímzés, keresztöltés kerül a letisztult cím-kékre.

2012-ben a borászat is megújul: a hely egyedi hangulatát tükröző, modern feldolgozó és korszerű pince épül a dombtetőn, mellette hangulatos kóstolóhelyiség „Buda-pest Szőlőskertjében”, az etyeki Öreghegyen. Kis bor-vidék – kis alapterület: minden egyes négyzetméter el-rendezése és kihasználtsága a borkészítés folyamatának tökélesítését szolgálja. A design és funkcionalitás mellett kiemelt hangsúlyt kap az ökológiai egyensúly megőrzése, megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvíz-előtisztítási rendszer üzembe helyezése. Az új, gravitá-ciós szőlőfeldolgozással működő pince 2500 hl erjesztő kapacitással rendelkezik.
2013-ra egyértelművé válik, hogy az új pincéhez új szőlő-területekre is szükség van. Majd 10 hektáros bővítéssel a Kúria területeinek nagysága 28 hektárra nő. 100 helyen,
5 méter mélységbe leásva elkészül az új területek geológiai

térképe: ezzel párhuzamosan francia tanácsadók bevonásá-

val kezdetét veszi az ide telepítendő szőlőfajták és klónok

kiválasztása. 

Az új feldolgozót a BORD Építész Stúdió Kft tervezte.