Gizella Pince - Tokaj

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„Mindent fel kellett tenni egy lapra, mert 2014-ben elszálltunk” – Szilágyi László

2015?

Főleg lösztalajon lehetett érezni a nagy forróságot. Szőlőinkben sok az öreg tőke, azok jól bírják a szárazságot, de az újak szenvedtek. Soha ilyen korán nem kezdtem még szüretet, szeptemberben lement minden. Az erjedő mustokban volt egy jelentős borkősavemelkedés, ami citrusosságot hozott a borba. Az erjedés problémamentesen, három hét alatt lezajlott.

 

Bomboly 2. – Balassával ketten gengszterek is lehetnétek, míg ő a keleti, te vagy a nyugati oldal.

Mi vagyunk Pistivel a Bomboys: keleti oldal-nyugati oldal. Ezt a területet a jofogas.hu-n találtam. 1,3 hektárnyi szőlő, több mint 3000 tőke, vegyes fajtaösszetétel. Ez az ültetvény rendben van, nagy előnye, hogy plusz befektetés nélkül bele lehet „állni”. A felső részét száraz bornak szeretném, de titokban aszú alapborban is gondolkodom.

 

Mik a fontosabb változások a pince életében?

Mindent fel kellett tenni egy lapra, mert előző évben elszálltunk, cél a csúcsminőség volt. 2015-ben ugyanúgy termeltem, mint előző években, de stabil alapot akarunk teremteni, ezért növeltük a termőhely nagyságát – kb. tíz hektár már kellő biztonságot adhat. Racionalizáltam a száraz választékot, most négy bor van. A régi, palack lezárási dilemmára is pontot tettünk – sokat hezitáltam a parafa és üvegdugó között, végül a parafa mellett döntöttem, mert stabilabbnak érzem a palackos érést.

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>