Grower champagne II.

Tavaly októberben mutattuk be először a Champagne nagy márkái mögött működő eleven borvidéket, családi pincéket, growereket. Majd hoztunk is a Béreche testvérek és Fabrice Pouillon pezsgőiből, amiknek a kis palackszámok ellenére nagy sikere volt. Ahogy ezek a termelők a borvidéken is megférnek a nagy házak mellett, úgy a champagne választékunkban is könnyen megtalálták helyüket. Hogy tovább tanuljunk, a kiadvány megjelenésével egy időben ismét Champagne-ba indultunk, ahonnan többek között két fiatal borászat pezsgőivel tértünk vissza. Róluk írunk most.

 

C.H. Piconnet
Neuville-sur-Seine, Côte des Bar

 

Clément, Raphaël testvérével közösen, édesapjától örökölt 14 hektár szőlőt a falu határában. A svájci és ausztrál gyakorlatok, illetve egy Thibault Liger-nél töltött szüret után tért vissza a borvidékre, az első saját évjárata pedig a 2014-es volt. A családi területek feléről, hét hektárról szüretel, aminek 70%-án pinot noir, a többin pedig chardonnay mellett, a borvidéken ritkán telepített pinot blanc terem. Az évi 13 ezer palack pezsgőhöz a teljes terület kis részéről, néhány parcelláról válogatnak, a termés nagy részét pedig nagyobb házaknak adják át. A szőlő organikus művelését biodinamikus preparátumokkal és házi teákkal egészítik ki, a dűlőkben méhészkednek és állatokat tartanak. A természetközeli szőlészkedést a pincében precíz és kontrollált borkészítés váltja. A világos, föld feletti feldolgozóban a coquard présekről csak az első frakció, a cuvée kerül a hűtött tartályokba, ahol szelektált helyi élesztővel indul az erjedés.

 

Clément érzékeny borász. Leginkább csendben és természetes fényben szeret dolgozni. Rajong a savakért és a tiszta ízekért. Intenzív, filigrán és elegáns borokat készít, visszafogott habzással, kevés érett jeggyel, több primőr gyümölccsel.

 

 

  

 

Domaine de Bichery
Neuville-sur-Seine, Côte des Bar

 

A családi szőlők másik felét Raphaël gondozza, a termés szinte teljes egészét pedig nagyobb birtokok veszik át. 2015-óta a legjobb szőlőkből, 2-3 parcelláról saját pezsgő is készül a család régi hétvégi házának (Domaine de Bichery) hátsó udvarán. Az organikus művelésű idős tőkékről szedett szőlőt a családi háztól 400 méterre, a Piconnet pincében préselik, majd a cuvée és taille frakció együtt érkezik az 1760-as kőház rusztikus pincéjébe. Idős, vetemedett gerendák, vakolatlan kőfalak, néhány tartály és 10-15 burgundi hordó. Itt készül a pince ötezer palack pezsgője. A must spontán erjed, majd tíz hónapig érik hordóban és tartályban, a házasított alapbor pedig derítés és szűrés nélkül kerül a palackokba.

 

Raphaël borait érett ízek, oxidatív jegyek és széles, seprőn érett karakter határozza meg. Mivel a család fő tevékenysége a szőlőtermesztés, a pincében minden évben csak kis tételek készülnek el, de a legnagyobb türelemmel. A birtok második (2016-os) évjáratának két borából, összesen 16 kartonnal hozhattunk el.

 

„Nagy mennyiségekhez megtalálni a legjobb kereskedőket és külföldi partnereket csak úgy lehet, ha ott vagyunk a nagy kóstolókon. Ez viszont sok utazással járna. Mi pedig inkább itthon szeretünk lenni a gyerekekkel. Időt szeretnék hagyni a családra és a biciklizésre. Ezért készítünk ilyen kevés bort. Éppen annyit, amennyi jól esik és nem tesz ránk különösebb nyomást.”