Halmaz, részhalmaz

Malbec, egy bordeaux-i borász Argentínában, Bordeaux

A malbec

Őshazája Bordeaux és a Loire mente, ahonnan nagy utat tett meg világsikert hozó argentin otthonáig. Franciaországban sprődebb, tanninos bort ad, az újvilágban azonban mély színű, intenzív arcát mutatja. Az Andok lábain köves, gyakran félsivatagos területeken, 800-1500 méteres magasságban termő szőlőt a hegy havas csúcsainak olvadékvizéből öntözik, s mivel a csapadék alig éri el az évi 200 millimétert, a növényvédelemre nem sokat kell költenie a borászoknak.

 

 

Bordeaux

Legendás borvidék a Gironde-folyó mentén, 7000 borászattal és 10000-nél is több valódi, vagy csak bornevekben élő chateau-val. A sík, kavicsos, bal partot (Medoc, Haut Medoc) jellemzően cabernet sauvignon alapú házasítások, míg a mészköves platón fekvő jobb partot (Pomerol, St. Emilion) a merlot uralja.

 

 

Metszéspont

Hogy mi lehet a közös az Andokban és Bordeaux lankáiban? Az egyik legkedvesebb borunk, a Clos De Los Siete Michel Rolland világhírű bordeaux-i borász műhelyéből, francia fajtákból. Ez a malbec alapú házasítás a borász szerint csak ott készülhetett el, ahol a négy őselem, a víz, a föld, a levegő és a tűz együtt vannak jelen.