Hat domboldal, hat dűlő

„Olyan természetes környezetben élni és dolgozni, mint a Balaton-felvidék, különleges élmény. Saját fajta, termőhely, tradíció – mindenből van itt nekünk. Sokan időről-időre újragondolják, újrafogalmazzák a termőhelyet az aktuális fogyasztási igényekhez igazodva, keresve, hogy mindig szerethető, kedves és trendi legyen, nekünk inkább az állandóság jelenti a biztonságot.

Apuéktól gyermekkoromban a családi ebédeken másról sem hallottam, csak a területek egyediségéről, a dűlők adottságairól, ásványokról, széljárásról, vízháztartásáról, seregélyekről, benapozottságról. Mintha a legszebb magyar népmesét hallgattam volna élőben. Misztikusnak, földöntúlinak és nagyon izgalmasnak tűnt, de hamar kiderült, hogy a mese maga a valóság, vagy ha mégis mese, akkor én is részese lehetek.

A mi történetünk főhőse hat domboldal, hat dűlő, amelyek mindegyike olaszrizlinget terem és mind önálló egyéniség. Ők hatan egy hét kilométeres körben fickándoznak a napfényben, négyen Balatonszőlősön (Gella, Öreghegy, Száka, Sóskút), ketten pedig Csopakon (Sáfránykert, Lőcze), egymás közvetlen szomszédságában. Meseszerű, ami itt történik velem: a világ egyik legjobb termőhelyén találtam magam és csak azzal foglalkozom, amit szeretek. Az 'olvasásához' kellemes szórakozást kívánok!” – Figula Mihály, borász

Dűlő Talaj  Méret  Tőkék kora Szüret  Erjesztés   Almasav 
bontás 
Érlelés
Sáfránykert – Csopak permi homokkő 1 ha 35-40 év szeptember 20 spontán,
tartályban 
spontán 10 hl-es ászokhordóban, 8 hónapig
Lőcze – Csopak permi vörös homokkő, márga 0,7 ha 35-40 év
Sóskút – Balatonszőlős triász mészkő 3 ha 35-40 év

október 20. után*

Száka – Balatonszőlős triász mészkő, kötött agyag 4 ha

7 év

október 20. után
Gella – Balatonszőlős

triász mészkő, márga és dolomit bemosódással

4,5 ha 90 év
Öreghegy – Balatonszőlős mészkő és dolomit 4 ha 60 év

*a magas páratartalom miatt részleges botritizálódás figyelhető meg