Homonna Szőlőbirtok - Erdőbénye

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„A 2015-ös boraim állnak, mint a cövek” – Homonna Attila

2015?

Aszályos évjárat, nagy meleggel. Szőlészeti szempontból könnyű dolgunk volt, mindössze háromszor permeteztünk narancsolajjal, kénnel. Hogy megtartsam a stílusunkat, savra kellett szüretelni, és jól eltalálni a megfelelő időpontot. A 2015-ös boraim állnak, mint a cövek, a savtartalom mindegyiknél 7 g körül mozog, és egyik sem éles. Vitális borok.

 

Nem csak a saját birtokodon tevékenykedsz, több új borászatnak is te vagy a tanácsadója. Hogyan tudod ezeket összeegyeztetni?

Többlaki életem van, a különböző helyszínek miatt sokat autózom, évente 120-150 ezer km-t teszek meg a Bénye-Budapest-Balaton tengelyen. Eddig négy projekten dolgoztam párhuzamosan, ebből most egyet leadtam. Ehhez jön a sajátom, plusz a Gigerli, a bényei kocsmám.

 

Van-e bármi változás a szőlőtermesztésben, borkészítésben?

A borkészítés már jó ideje ugyanaz, nincs változás. 2012-ben a pincehigiénia volt a nagy fejlesztés és akkorra lett meg az új hordópark, ráadásul az éjvárat is kedvező volt. Bio szőlőtermesztést folytatok, kérdés, hogy megkérjem-e rá a hivatalos engedélyt, de inkább nem fogom. Bizonyos dolgokat, mint például a szüreti időpont, átveszünk a biodinamikából, de inkább csak véletlenül. Ákossal és a Pumával sokat viccelődtünk ezen, aztán kértem egy holdnaptárat, és kiderült, hogy ösztönösen mindig gyümölcsnapon szüreteltünk. Na, azóta figyelem!

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>