Kopar 2017 előjegyzés

Mikor?

Február 14-től március 15-ig online és a borboltokban. Az előjegyzett borok kiszállítása – előzetes időpont-egyeztetés után – 2020. május 15-től indul.

 

Mennyi?

Az előjegyzés ideje alatt palackonként 6 200 Ft, azaz összesen 74 400 Ft. Előjegyzést 12 palackos faládákra veszünk fel. 24 palack előjegyzésekor 1 palack Kopar 2017 Magnumot adunk ajándékba.

Gere Kopar

Fűszer, tannin és gyümölcs egyensúlyban

 

Egy újdonsült nagypapa, egy anyuka és egy apuka ül az asztalnál. Azaz „A. Geréék” új családi felállásban, ketten közülük meglehetősen kialvatlan szemmel.

 

Túl vagytok egy nagyon sikeres arculatváltáson, nemcsak a címkék, az egész Gere pince megfiatalodott. Melyik volt a legnehezebb pillanat?

Gere Attila: A Kopár címke. Rosszul lettem, amikor először megláttam.

Andi: Egy évig dolgoztunk Unger Zsolttal az új csomagoláson, ebből másfél hónap volt a Kopár. Elképesztő mennyiségű skicc született, de apunak egyik sem tetszett. Magyarország egyik legjobban ismert bora. Mindannyian nehezen mertünk hozzányúlni. Szerintem jó lett.

 

A Kopár nekünk mindig egy fogalom volt: kicsit el is távolodott a mindennapi valóságtól. Pedig egyszerűnek látszik a recept, ahogy itt beszélgetünk: szőlőből készül, emberek készítik, bor lesz belőle…

Gere Andrea: Mára az egyetlen különbség: az évjárat. Évek óta ugyanúgy készül. Minden változót kiküszöböltünk már. A bor 23 év alatt komoly ívet járt be, hiszen 2006-ig merlot volt az alapja, azóta tartósan a villányi franc-on a hangsúly. A 2017-es már bio művelésű szőlőből készült. 300 literes zempléni tölgybe került, több mint a fele újhordóba, a kisebbik fele pedig másodtöltésűbe. Ezt is ki kellett tapasztalnunk, ez áll a legjobban a cuvée-nek. Öten kóstoljuk össze vakon a végleges házasítást: apu, Kristóf, a testvérem Attila, Forgács Balázs borászunk és én.

 

Az érlelést értjük, de mi van az erjesztéssel?

Gere Andrea: Villányi élesztőt használunk. Ópa (azaz a nagyapám) 100 éves kis sváb pincéjében sosem volt fajélesztő, mindig spontán erjedtek a borok. Balázs onnan szelektálta az élesztőinket. Ezt havonta felfrissíti, megújítja, akár a kovászt és szüret előtt szépen felszaporítja, majd ezzel oltja be a Kopárnak valót.

 

2017?

Gere Attila: Azt figyeltem meg, hogy tíz évből egy, nem igazán villányi. De 2017 valóban az volt.

Kiemelkedő élmény. Mokány. Fűszer, tannin és gyümölcs éppen olyan egyensúlyban, ahogy szeretjük. Elég meleg, hogy meglegyen a tökéletes érettség, de nem túl forró. 2012 volt a legforróbb. 16 és 18 inkább elegánsabb évjáratok voltak, tiszták, egyenesek. 2017 és 19 viszont igazi villányi évjárat volt, a legemlékezetesebbek közül való.