Irány Champagne!

25 éve járjuk a világot, mert saját szemünkkel akarjuk látni a tájat, a szőlőt, megismerni a gazdát, a borászatokat. Ezúttal a megszokottól eltérő módon indulunk el. A Yes Travel utazási irodával együttműködve szervezzük ezt a tanulmányi kirándulást Champagne-ba, egy olyan borvidékre, amely minden szempontból rendhagyó.

 

Látni a reimsi katedrálist éjszakai díszkivilágításban, elfogyasztani egy bisztró ebédet néhány pohár champagne mellett, Épernay-ben végigsétálni az Avenue de Champagne-on, ami a helyiek szerint a Champs Élysées-nél is értékesebb, hiszen a lábunk alatt sokmillió palack érik, vagy megmászni a Veuve Clicquot narancsfényben úszó lépcsősorát, amely a mészkőbe vájt pincelabirintusból a kóstolóterembe vezet, mind-mind felejthetetlen élmény.

 

A champagne-i bortúra mindenekelőtt persze tanulmányi kirándulás egy hozzáértő BORsulis kollégával, aki sok mindent tud, és lelkesen el is meséli. Négy nagy champagne-házat látogatunk meg, és az utazás végére mindenki tudja majd, mi a különbség a tirázs- és az expedíciós likőr között, hogy mínusz hány fokra hűtik a palack nyakát degorzsáláskor, mi fán terem az autolízis, és soha többé nem zavarodnak bele a pinot meunier vagy a remuage helyes francia kiejtésébe. 

 

Billecart-Salmon

A maga 1,7 millió palackos éves termelésével a Billecart-Salmon kis, családi borászatnak számít, és az egyik utolsó történelmi Champagne-ház, amely ma is az alapítók tulajdonában van. Sőt, családi otthon: a birtokot igazgató Antoine Roland-Billecart valóban itt lakik. Aki teheti, próbáljon belesni a fallal körülvett „titkos kertbe”, amely szimbóluma lehetne a borászatot jellemző minden részletre kiterjedő figyelemnek. Antoine Roland-Billecart így foglalja össze a Ház stílusát: „Friss, elegáns, gyümölcsös és borszerű. Fogyasztóinkat mindig szeretnénk arra emlékeztetni, hogy a champagne egy bor. Először bort készítünk, aztán champagne-t." A Billecart-Salmon egyik névjegye a méltán népszerű rozé, ám a birtok fő büszkesége a Cuvée Nicolas François Billecart, amely 1999-ben „Az évezred Champagne-a” versenyen az első és a második helyet is megszerezte. 

 

 

Veuve Clicquot

Ez a második legnagyobb Champagne-ház méretéhez méltóan hosszú és dicső történelemmel. A világ egyik legismertebb bormárkájának mangó narancssárgába öltöztetett fogadó helyisége alatt 24 kilométernyi pincelabirintus húzódik, ahol több mint 32 millió palackot érlelnek. A 20 méter mélységben található hajdani mészkőbánya narancsszínű fényben úszó folyosói és termei impozáns látványt nyújtanak, de ennél fontosabb, hogy egész évben garantált a 10-12 ˚C fokos hőmérséklet és a 90% feletti páratartalom. A Veuve Clicquot közel 400 hektár saját szőlővel rendelkezik a borvidék legkiemelkedőbb dűlőiben és az éves termelés eléri a 19 millió palackot. A borászati filozófia alaptételét Madame Clicquot fektette le még a 19. század első felében: „Egy minőséget ismerünk, a legjobbat”. Dominique Demarville birtokigazgató így jellemzi a Ház mai stílusát: „Erő és intenzitás, frissesség és selymes textúra”.

 

Leclerc Briant

Ennél az 1872-ben alapított, kis Champagne-háznál az újítás a hagyomány. Korukat messze megelőzve már a ’60-as években áttértek az organikus művelésre, aztán 19-re lapot húzva a ’80-as években tovább léptek a biodinamikus szemlélet irányába, és 2003 óta szőlőik zöme Demeter-minősítéssel rendelkezik. Szintén az elsők közé tartoztak, akik dűlőszelektált pezsgőkkel jelentkeztek még a ’70-es évek derekán. 2010-ben Pascal Leclerc-Briant halála és a francia örökösödési törvény szigora kis híján véget vetett a Ház történetének, ám 2012-ben egy lelkes amerikai befektető elkezdte visszavásárolni a szétszóródott birtokelemeket, és a borászati munka irányítását visszaadta Hervé Jestinnek, a biodinamika és a bioenergika legismertebb helyi szakértőjének. A Ház stílusának sarokkövei: alacsony dosage, minimális kén, dűlőválogatások és kirobbanó energia. A kísérletező szellem tovább élését bizonyítva nemrég újabb különlegességgel rukkoltak elő: boraik egy része, hordóban és palackban, a tengerfenéken, 60 méter mélységben érik, ahol a külső nyomás megegyezik a belsővel és az oxidáció esélyt sem kap. 

 

 

Deutz

Az 1838-ban alapított Deutz 1992 óta a Roederer tulajdonában van, ám egyediségét megóvandó teljes autonómiát élvez a vállalatcsoporton belül. A közelmúltban felújított főépület a Belle Époque varázslatos világába enged bepillantást (azon keveseknek, akik bebocsáttatást nyernek). A Deutz a legszűkebb Champagne-elit része, sem a szőlőművelésben, sem a pincemunkában nem ismernek kompromisszumot: a szőlők 80 százaléka Grand Cru és Premier Cru területekről származik, a pincében a frissesség megőrzése érdekében tartózkodnak a hordók használatától, a házasításokban alkalmazott réserve borok fiatalok és a Deutznél kizárólag az első préselésből nyert lével dolgoznak, a többit eladják. Boraikat arisztokratikus elegancia, frissesség, csiszoltság és krémes textúra jellemzi.  

 

Az utazás részletei:

Utazás időpontja: 2019. június 25-28. (4 nap, 3 éjszaka)

Utazás az Air France közvetlen párizsi járatával

Szállás: Continental Hôtel****, Reims

 

Részvételi díj: 425.000.- Ft / fő, kétágyas elhelyezéssel
Egyágyas felár: 100.000.- Ft / 3 éj

 

A részvételi díj tartalmazza:

- a repülőjegyet illetékkel, egy feladott poggyásszal.

- a transzfereket és a privát autóbuszos közlekedést

- a szállást 3 éjszakára kétágyas elhelyezéssel, reggelivel

- a belépőket a 4 Champagne-ház privát túrájára, kóstolóval

- belépőt és kóstolót a Le Phare Verzeney múzeumba

- a Bortársaság szakmai kísérőjét

 

Tervezett program a champagne-házak meglátogatásához és a kóstolókhoz:

 

Június 25., kedd

16:00-18:00  Leclerc Briant, Epernay

A borászat és a Briant-ház megtekintése. Ha az időjárás engedi, túra a szőlőben.

 

Június 26., szerda 

10:00-12:00 Billecart-Salmon, Mareuil sur Ay

A borászat és a családi ház megtekintése.

16:30

Le Phare De Verzenay és Lighthouse látogatás.

A champagne múzeum, és a több mint 100 éves világítótorony megtekintése, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a régióra, Montagne de Reims Nemzeti Parkban. Vezetett champagne kóstoló ’grower’ champagne-okkal.

 

Június 27., csütörtök

10:00-12:00 Deutz Champagne House, Ay Marne

A Deutz-kertek, a borászat és a pince megtekintése. Kóstoló a chateau-ban.

14:00-16:00 Veuve Clicquot, Reims

Látogatás a 'Clicquot Private experience’-ben.
  

További részletekért hívja kollégánkat, Furják Andreát: +36203437447

Jelentkezés és további  információ az utazási irodánál:

Yes Travel Kft.

1051 Budapest, Széchenyi István tér 7-8.

Szöllősi Anita, Györkös Dóra

bortura@yestravel.hu

+36 1 373 0333 (H-P: 9.00-17.00)