Július+ válogatás

Hirtelen érkezett meg a nyár és ilyenkor még jobban felértékelődnek az alkonyi órák. Hátradőlni a teraszon, a kertben, vagy bent a kanapén, egyszerre élvezni a napi jövés-menés és a hőhullám végét egy pohár borral egyedül, vagy azokkal, akikkel a legjobb megosztani az ilyen pillanatokat. Július+ válogatásunkba ismét olyan borok kerültek, amelyekben van valami nem szokványos, izgalmas, határokat feszegető. A Villa Tolnay pincéjéből érkezett Roland Velich és Philipp Oser közös bora, a Hidden Treasures Balaton új évjárata, került a kartonba Franz Weninger új rozéjából, a Kristinus 2020-as narancsborából és egy újdonságot is mutatunk, ez a La Florens, a Tarragona feletti hegyek 100 éves garnacha tőkéiről. Szánjuk rájuk ezeket a hátradőlős júliusi alkonyokat.

 

 

Hidden Treasures Villa Tolnay Balaton 2019

 

A Pannon borrégió is van olyan egyedi kincs, mint a francia vagy olasz borvidékek, hiába kevésbé ismert – ez a gondolat vezérelte az osztrák bor megosztó és megkerülhetetlen figuráját, Roland Velichet, amikor néhány éve nekivágott a Kárpát-medencének, hogy a régió nagy múltú bortermelő vidékeit megmutató borokat készítsen helyi borászokkal, Hidden Treasures néven. Velich útja a Balatonnál a Villa Tolnay pincéig vezetett, ahol Philipp Oserrel közösen azóta is évről-évre elkészítik a Balaton névre keresztelt rajnai-furmint házasítást. Az organikusan művelt szőlőből kézi szüreteléssel, gravitációs feldolgozással és spontán erjesztéssel válik bor. A házasítást recept nélkül végzik, mégis szinte egyenlő arányban kerül bele a két fajtából, a legjobb hordókból. Az illatában foszforos kövesség és fehér virágok, a kortyban élénk savérzet, finom hordó és az az utóíz, ami csak a Csobáncra jellemző.

 

 

Kristinus Liquid Sunshine 2020

 

Palackba zárni a nyarat – ezt az ambiciózus célt tűzték ki Kristinusnál a Liquid Sunshine narancsbor megálmodásakor. Ehhez kétharmad részben szürkebarátot és egyharmadban chardonnayt választottak, amit a szüret és válogatás után három hétig áztattak a szárral és bogyóhéjjal együtt, ahogy azt valódi narancsborhoz kell. Préselés után fél évig amforában és hordóban érlelődött, majd szűretlenül palackozták.
Kitöltve először a mély narancsos árnyalatokban, az élénk virágillatban és csonthéjas gyümölcsök aromájában mutatja meg magát a dél-balatoni nyár. A kortyban lédús ízek, meleg karakter és visszafogott hordófűszer, a zárásban fekete tea finom fanyarságával. Ilyen a napfény íze a Balaton délnyugati csücskében, a Kristinus kéthelyi lankáin.

 

 

Weninger Rózsa Petsovits Rosé 2020

 

Franz Weninger nagymamája, Rózsa Petsovits épp 100 éve született, akkor, amikor a történelem épp határokat húzott a soproni borvidéken át. Erre emlékeztet a rozé különleges címkéje, miközben a palackban Franz ledönti a határsorompókat, hiszen ebbe a borba a kezdetektől a határ két oldaláról válogatja a szőlőt – a magyar dűlőkből a testesebb syrah, az osztrák oldalról hűvösebb zweigelt és pinot noir kerül a házasításba. A Rózsa Petsovits biodinamikus szőlőből, rövid héjon áztatással, fakádas spontán erjedéssel születik, majd szűrés és derítés nélkül kerül palackba. A kevés beavatkozás, a hosszú spontán erjedés, az alacsony kéntartalom és a szűretlen töltés miatt egy-egy palackban maradék szénsavat érezhetünk, ami a stílus természetes velejárója. Mint a Weninger borok általában, a Rózsa Petsovits is pincehidegen és rövid szellőztetés után mutatja a legjobb formáját.

 

 

Ruppert Tűk és Tavirózsák Rosé 2020

 

A „komoly” rozénak három titka van – legalábbis Ruppert Ákos szerint. Az első: kizárólag a bogyózott szőlőből még préselés előtt kifolyó színléből készülhet. A második az érlelés: finomseprővel együtt és hosszabban kell a megszokottnál. A harmadik: a dugó használata, ami hagyja, hogy a bor tovább érjen, fejlődjön a palackban. Így készül a Tűk és Tavirózsák, amihez a Ruppert pincénél ismét a diósviszlói hegy szoknyáján lévő kisebb parcelláról szüreteltek, és 2020-ban is a megszokottnál törékenyebb, könnyebb csontozatú bor lett belőle, egyenesen Villányból, a meleg déli borvidékről. Már a palack megjelenése elhiteti, hogy tényleg komoly rozéval lesz dolgunk.

 

 

Bott Frigyes Kadarka 2020

 

Bott Frigyes kadarkája igazi kultbor. Kevés készül belőle és annyira keresett, hogy gyakran saját kollégáink is lemaradnak róla. Most érkezett új évjárata a megszokottnál is lendületesebb, röviddel a palackozás után már nagyon jó formában van, a májusi töltéskor pedig valamivel több seprő került a palackokba a korábbi évjáratokhoz képest. Ahogy a Bott-birtok többi szőlőjét, a kadarkát is biodinamikusan művelik, majd több menetben szüretelik, válogatják, részben bogyózzák, egész fürtökkel együtt spontán erjesztik nyitott kádban, majd fél év érlelés következik használt magyar hordóban. Ebben a kadarkában benne van minden, amit a fajtában szeretünk, mindemellett egy élvezetes és szomjoltó natúrbor marad az utolsó pohárig.

 

 

Josep Grau La Florens 2018

 

Választékunk új borászatát a lehető legeredetibb módon ismertük meg. Előzetes megkeresés és kísérőlevél nélkül egy palack várt minket az irodában igényes és egyszerű csomagolásban, szép címkével, és egy ismeretlen névvel. Egyik kollégánk még aznap hazavitte és különösebb utánajárás nélkül megkóstolta. Elképzelés, előítélet és nagy várakozás helyett ott állt magában egy spanyol bor. A feladó a katalán borász, Josep Grau volt, aki szeretett volna megismerkedni velünk, ezért küldött egy palackkal a kedvenc borából. A La Florensből azóta meg is érkezett az első rendelésünk. A bort itt mutatjuk meg először. A kis régiót, ahonnan Joseph Grau bora érkezett, Montsant-nak hívják. A tengerparti Tarragona közelében található, de már a hegyek között, ahol az Ebro igyekszik a Baleár-tenger felé. Magasan fekvő területeivel szinte körülöleli a szomszédos és nagynevű Priorat szőlőit. Fő fajtája a grenache, spanyolosan garnacha. Ebből készül a parcellaszelektált La Florens is, amit organikusan művelt 100 éves tőkékről szüretelnek lassú kézi szürettel, majd a mustot spontán erjesztik betonkádban és ovális Stockinger hordóban érlelik. Vibráló, erőtől duzzadó mély illat, sűrű gyümölcsösség, tisztaság, finom fahordó Katalóniából, ahol a hegyek, az Ebro és a tenger összeérnek.