Június+ válogatás

Ismét nagyot merítettünk, hosszan kóstoltunk az asztalon olyan borokat, amikről azt gondoltuk, érdemes lenne hosszabban írni. Persze hatnál jóval több palackot bontottunk, a végén pedig kiválogattuk a legjobbakat. Így állt össze ismét egy plusz válogatás – júniust észben tartva – könnyebb, hűvösebb ízű borokkal, benne a Tihany rozé most érkezett új évjárata, Pascal Jolivet hedonisztikus belépőbora és az egyik legjobb bikavér, amit Lőrincz Gyuriéktól kóstoltunk.

 

 

Kikelet Birtok Hárslevelű 2019

 

Amikor hárslevelűről beszélünk, Berecz Stéphanie jut eszünkbe elsőként. Talán azért, mert ő emlegeti a legtöbbször, illetve azért, mert az elmúlt 10 évben nála kóstoltuk a legemlékezetesebb példákat. 2019-ben a birtok hárslevelűt a Kassai, Lónyai és Váti dűlőkről házasította a legjobb arányban. A 45 éves tőkékről szüretelt szőlő spontán erjedt, majd 5 hónapos hordós érlelés után palackba került. Finom érettség mellett virágporos, mézes illat, frissen szedett sárga húsú gyümölcsökkel, kóstolva pedig egyszerre kerek és feszes szerkezettel. Őszinte és hiteles bor a könnyebben érthető tokaji karakter jegyében.

 

 

Ott Fass 4 2020

 

Dűlőválogatástól, kísérletektől és újító boroktól függetlenül, a Fass 4 mindig is viszonyítási pont maradt a birtokon és a borvidéken egyaránt. Bár az erjedés és érlelés főként tartályos, Bernhard Ott ezzel a borral édesapja klasszikus, nagy hordóban érlelt veltelinijére emlélezik. A közös pont a hosszú finomseprőn érlelés, de a wagrami löszös talaj, az idős veltelini tőkék és a biodinamikus művelés is mind kell hozzá, hogy ez a bor évről évre ilyen egyensúlyos és hosszú ízű legyen. Jéghideg palack és egy filigrán borospohár javasolt.

 

 

Pascal Jolivet Attitude Sauvignon Blanc 2020

 

A Pascal Jolivet-féle sauvignont első körben a köves, ásványos Sancerre és Pouilly-Fumé borain keresztül ismertük meg. Csak később jött az Attitude, ami termőhely és fajta helyett a pince stílusát mutatja leginkább. A fajta kirobbanó ízei itt mértéktartóbb formában jelennek meg, a korty telt, koncentrált, áramvonalas és rendkívül élvezetes. Tartályban, spontán erjedt örömbor és egyben névjegykártya Pascal Jolivet-től.

 

 

Tihany Rosé 2020

 

Tálos Attila és Bökő Dávid közös borának harmadik évjárata, ahol az alapgondolat továbbra is Attiláé, míg a megvalósítás teljes körben Dávidhoz kötődik: saját tihanyi szőlőiből, a saját füredi pincéjében készíti el. Az új évjáratban már 100% kékfankossal, egy élénkebb, halvány színű és egy mélyebb, súlyosabb ízű rozéból házasítva, a korábbi javára. A feldolgozásban az első évjárat óta a legfontosabb lépések továbbra is érvényesek: érett szőlő, egészfürtös préselés, spontán erjesztés, hosszú finomseprőn tartás. A tavalyról ismert karakter pedig tovább mélyült, a Tihany 2020-ban eggyel szélesebb és többrétegű lett, közben pedig megmaradt könnyen iható és szomjoltó rozénak.

 

 

Telmo Rodriguez Dehesa Gago 2019

 

Telmo Rodriguez az elfeledett Spanyol régiók újrafelfedezésének egyik legerősebb mozgatórugója, a teljes félszigetet bejárta már, idős tőkés területeket állított helyre és írt fel címkékre rég nem látott antik borvidékeket. A régiók közül az egyik legfontosabb Toro, ahonnan a Dehesa Gago is készül helyi termelők idős tőkés, gyalogművelésű szőlőiből. Erjesztés spontán, helyi élesztővel, majd érlelés fél évig betonkádban és tartályban. Ami pedig ezt a meleg, fűszeres ízt hozza a borba, az a helyi fajta, a Tinta de Toro.

 

 

St. Andrea Nagy-Eged Bikavér 2017

 

A Nagy-Eged-hegy, Eger legtöbbre tartott dűlője eltér a többitől. Itt a talaj nem a megszokott vulkanikus riolittufa, hanem a borvidéken csak itt jellemző tiszta mészkő. A csúcsa (amit Nagy-Eged-hegynek hívnak), a legnehezebben művelhető, az ottani tőkék tényleg alig teremnek valamit, az a kevés bor, ami innen készül, végtelenül koncentrált és nehéz összetéveszteni bármi mással. A mészkőtömb termékenyebb szoknyája viszont könnyebben iható, részletgazdag borokról ismert, ez a Nagy-Eged dűlő, ahonnan Lőrincz Gyuriék bikavére májusi kóstolóink egyik kedvenc bora lett. Kékfrankos, merlot és a két cabernet fajta kádban erjesztve, majd 500 literes hordóban, másfél évig érlelve. Elegáns, meleg karakterű és gördülékeny.