Kaláka Pince - Tállya

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„A kulcsszó a természetesség” – Alkonyi László

2015?

Fiatalok vagyunk itt Tállyán, 2013 volt az első évjáratunk. Ezt követte 2014, egy olyan év, amelyet kénytelen voltunk teljesen kihagyni, mert a vegyszermentes szőlőtermesztéssel nem lehetett megvédeni a szőlőt. 2015-öt nagyon vártuk. Hárman, naponta válogattuk a gyümölcsöt, savra és alacsony alkoholra szüreteltük a szinte botritisztől mentes fürtöket, fürtrészeket. A borok lassan, kiegyensúlyozottan erjedtek, az eredménnyel elégedettek vagyunk.

 

A Kaláka az igazi „kézműves” pincészet megtestesítője. Mi a filozófiád?

A kulcsszó a természetesség. Nem használunk vegyszereket a munkakörnyezetünkben, a szőlőben is csak minimális kénnel és rézzel dolgozunk. A boraink stílusában a fenolosság és a magas alkoholtartalom elkerülése fontos, ezért mindig a legérettebb, de még nem túlérett szőlőt válogatjuk le. A boraink gyümölcsösek, fiatalosak, üdék.

100 éves Kossuth-préssel dolgozunk, majd a különböző időpontokban préselt mustokat egymásra öntve, ugyanabban az acéltartályban erjesztjük. A végén akár 22 mustot is egymásra „tornyozunk”. Nem törekszünk mindenáron száraz borokra, a természetes egyensúly és az elegancia fontosabbak.

 

Neved a bor iránt érdeklődőknek már ismerős lehet korábbról.

Igen, 15 évig írtam és szerkesztettem a 2010-ben megszűnt Borbarát magazint. Olvastam, kutattam, írtam, kóstoltam és értékeltem – Tokaj mindig is kiemelt helyen szerepelt az életemben. A gazdagréti lakótelepről néhány éve költöztem Tállyára, ahol a borkészítés a legfontosabb tevékenység, de mellette kecskéket, rackákat is nevelek.