Kaláka pince – Tállya

„A klasszifikáció inkább kulturális, mint tudományos eredmény.”

Alkonyi Laci, a borvidék egyik utolsó krónikása, 15 éven keresztül szerkesztette és írta a Borbarát Magazint. Egy igazi boros magazint, független szerzőkkel és termőhelyi értékek mentén felépített tartalommal. Laci a borszakírói évek alatt kimunkált erős saját filozófiával érkezett a borvidékre, melynek alapja, a dűlő, mint klasszifikációs szint ésszerű használata és a dűlők által hordozott értékek megfogalmazása. A borok stílusát a nagy beltartalom melletti könnyen fogyaszthatóság határozza meg. „A klasszifikáció inkább kulturális, mint tudományos eredmény. Azt mutatja meg, hogy egy társadalom megtudja-e fogalmazni, hogy mit miért tart jónak.” – meséli Laci, közben a borokat kóstolva haladunk felfelé a klasszifikációs létrán, amiről azóta tudjuk, hogy legalsó foka hitelesíti a legfelsőt és fordítva.

 

2017

„Nem vagyunk itt régóta, de az eddigi legjobb évünk volt. Végre egy teljes sort tudtunk készíteni, és 17 gazdagabb borokat adott, mint 16. Finomabb savaink vannak.
Elegáns bort készíteni veszélyes dolog. A három hektárt 33 napig szüreteltük, naponta maximum 140 liter mustot hoztunk a pincéhez. Sziszifuszi munka, de csak a tökéletes fürtöket szedjük le. Teljes érettség, botritisz mentesen. Erős elképzeléseink vannak és nem szeretjük a fenolos jegyeket, egyszerűen nem a mi világunk. Egyensúlyt keresünk a gazdagság és a jól ihatóság határán.”

 

A pincéről szóló korábbi körképeink itt olvashatók:

Tokaj 2016 évjáratkörkép >>>

Tokaj 2015 évjáratkörkép >>>