Káli Kövek – 2012

„Budapestről indultam, most Köveskálon borászkodom a nagyszüleim szülőfalujában. Faluborok készülnek itt, a Káli-medence szőlőiből – meséli Szabó Gyula, a Káli Kövek borásza. Az elmúlt években az időm felét az tette ki, hogy jártam a környező falvakat és szőlőket, kerestem a legszebb fekvéseket, az ígéretes szőlősgazdákat. Így találkoztam Csabai Attilával Monoszlón, ahonnan hegyestűi furmintot vettünk, Kovács Sándor Tamással Szentbékkállán, ahonnan a szürkebarát érkezik, Sólyom Györggyel Szentantalfán, ahonnan a Sósi-dűlőből rajnait szüreteltünk. A Köveskál olaszrizling pedig a szívemnek legkedvesebb Fekete-hegyről, saját ültetvényről született. A Rezeda is megtalálta a helyét. Egyrészt már szépen illatozik a pince udvarán, borként pedig bekerült a faluborok sorába és olyan olaszrizling lett, amiben én is érzem a rezeda illatát.”

Káli Kövek

Az alapborok: A már megszokott címkékkel két alapbor, egy friss, hűvös sauvignon blanc és egy mély, telt, olajos, rajnai rizling-olaszrizling házasítás került palackba.

A faluborok sorozat: Szentbékkálláról érett, ásványos szürkebarát, Köveskálról fűszeres, telt, gazdag olaszrizling, Monoszlóról minerális, finoman hordós furmint, Szentantalfáról pedig friss, virágos, petrolos rajnai rizling követi 2012-ben a tavaly megismert Köveskál rizlinget.