Kikelet Pince

Tokaj 2011 évjáratkörkép

„Tokajban a tanulás útját járjuk. Mivel az édes  boroknak a száraz az alapja, most meg kell ismernünk a jó száraz bor karakterét, az utána következő lépés lesz a dűlős karakter felismerése az édes borokban. 2011 a legjobb évjárat volt a száraz borra a lösztalajon. Kis részletekben, szeptembertől
november végéig nemespenész nélkül, különböző érettségű szőlővel kísérletezhettünk a tökéletes szüreti pont megválasztásával dűlőinkben. Sokáig lenézték ezeket a löszös területeket, de Tarcal múltja miatt nagyon hittünk benne Zsolttal. Nagyon megszerettük a hárslevelűt, kezdjük kiismerni a dűlőinket.”

Dűlők a Tarcalt övező dombokon:

Lónyai 45 éves, 150 m, mély lösz, délnyugati fekvés
Kassai 45 éves, 150 m, mély lösz, dél
Váti vékony lösz, dácit, 25 év
Lestár 120 méteren, déli fekvés, meredek, lösz
Farkas délnyugat, vékony lösz, főként dácit alapon, 150 méteren

 

Borász: Berecz Stéphanie (42)
Szőlész: Berecz Zsolt (46)
Pince alapítása: 1998-tól szőlő, 2002 óta pince
Terület: 4,5 ha öt dűlőben, Tarcal határában
Éves termelés: kb. 11000 palack

 

Borkészítés és borstílus: „Bordeaux-ban azt tanultuk, hogy mindentől félni kell. Szigorú tisztaságot tartunk, sok-sok vizet használunk a ház alatti kis pincében. Két hónapon át, kis részletekben, fokozatosan szüretelünk. Lassú, kíméletes préselés több részletben, többségében spontán, fahordóban, nagyon lassan erjednek a borok, mert lassúak az itteni élesztőink, majd hordóban érnek a palackozásig.” Rendkívül vitális, vidám, karakteres dűlős és birtokborok. Botritiszmentes, egyensúlyos száraz tételek.