Kikelet Pince - Tarcal

Tokaj 2014 évjáratkörkép

„Elkészült az új kóstolóhelyiség egy szép cserépkályhával és a terasz is. A ház mögött támfal lesz és szőlő, a ’15-ös borok pedig már most fantasztikusak. Ez erőt ad, és végre újra látom mosolyogni Zsoltot. ’14-ben összesen 2500 palack bor készült. De ami készült, az jó. Hűvösebb év, magasabb savak – idő kell, hogy megmutatkozzanak. Még kevesebb hordót használtunk, de a Váti például igényelte. November végére a pezsgőnk is elkészül, tisztán hárslevelűből.”
– Berecz Stéphanie

Borász: Berecz Stéphanie
Az évjárat borainak dűlői: Lónyai, Kassai, Váti, Lestár, Farkas
Terület: 5 ha
Éves termelés: 2014-ben 2 500 palack // Átlagosan egy évjáratban: 11 000 palack

 

Épül-szépül a Kikelet pince. Kibővült a régi vincellérház, a felső szintet felújították, és a panorámaablakos, új teraszról egyenesen rálátni a Tarcal feletti dűlőkre. A régi kőfejtőből kialakított, használaton kívüli szabadtéri színházon keresztül sétáltunk ki a Farkas-dűlő tetejére, ahol csodálatos kilátás fogadott minket. Stéphanie nagy madárrajongó. A környéken olyan ritkaságok élnek, mint az uhu, a fekete gólya, vagy a gyurgyalag.

A munkafolyamatok le vannak osztva egymás közt: ő a borász, párja, Zsolt a szőlész. A borok kíméletes préselés és mustülepítés után lassan, spontán erjednek fahordóban. Az érlelés sokszor használt hordókban, finomseprőn történik. A ‘13-as borokban nem bontottak almasavat.

 

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>