Kikelet Pince - Tarcal

Tokaj 2015 évjáratkörkép

„A szőlő velünk volt” – Berecz Stéphanie és Zsolt

2015?

Nem volt egyszerű év megint, májustól augusztus végéig óriási szárazság volt, hőségnapok követték egymást, a szőlőnek kevés vízzel kellett fejlődnie. Meg is ijedtünk augusztus elején, amikor egyes dűlőkben sárgulni kezdett a szőlő levele. Nagy stressz volt, ami jóval korábbi szüretet eredményezett, de a szőlő velünk volt: megállította jóval hamarabb a vegetatív fejlődést, és siettette az érést. Szeptember 4-én, a szokásosnál három héttel korábban tudtuk szüretelni a Vátiban a furmintot, egy héttel később pedig a hárslevelűt. Ízletes, szép fürtjeink voltak, igaz, kevés súllyal, kis mennyiséggel. A Lónyai és Kassai hegyoldalon a vastagabb lösztakarón kevesebb stresszel, lassabban fejlődött a szőlő, bár ott is korábbra jött a szüret.

 

Milyen típusú területeitek vannak?

Minden területünk déli- délnyugati fekvésű. A Farkas és a Váti lazább szerkezetű, löszösebb, alatta a vulkanikus dácittal. A Lónyai és a Kassai jóval vastagabb löszön terem.

 

A boraitok stílusa a puha lösztakaró ellenére kifejezetten friss, hűvös, ásványos. Hogy lehetséges ez?

Két tévhitet szeretnék eloszlatni: először, hogy a lösz nem ásványos – dehogynem! A lösz jégkorszaki kőzetből erodálódott finom por, csupa sokszínű ásvány. Másodszor, hogy a löszön termett borok lágy savúak. Számomra viszont egy finom citrusos ízvilág mutatkozik meg, ami elegánssá, egyedivé teszi a borainkat. Ami meglepő, hogy a savak élénknek maradnak a meleg évjáratokban is, sőt, kánikula idején még erősödnek is. A szüreti időpont kiválasztása szintén fontos kérdés – a hárs erre sokkal érzékenyebb, nem szabad magára hagyni, míg a furminton a túlérés nincs negatív hatással a savszerkezetre. Könnyebben kezelhetőnek, pimaszabbnak, mondanám a hárslevelűnél, de ez jól áll neki.

 

Tokaj 2014 évjáratkörkép >>

Tokaj 2013 évjáratkörkép >>

Tokaj 2012 évjáratkörkép >>

Tokaj 2011 évjáratkörkép >>