Kortárs Burgundia - négy nagy pinot

Jó pár éve annak, hogy burgundi pinot-kkal foglalkozunk. Titokzatos, törékeny, izgalmas és sokszínű fajta. Folyamatosan tanulunk róla és Burgundiáról. Rendszeresen elővesszük a korábbi évjáratokat, kóstolunk és figyeljük, hogyan alakulnak a borok az évek múlásával. Legutóbb igazán jó érzéssel álltunk fel az asztaltól. Négy nagy burgundit ajánlunk most örömmel.

David Croix

Amikor borászkodni kezdett, David Croix-t csodagyereknek tartották, ma pedig már szinte legenda. 23 éves volt, amikor  Burgundia egyik vezető borászatának, a Camille Giroud-nak a főborásza lett, majd 26 évesen megvásárolta a Domaine Duchet birtokot, a későbbi Domaine des Croix-t. 29 évesen az Év Tehetségének választották Burgundiában. Mi akkor kezdtünk vele dolgozni, amikor még nem volt (világ)sztár. (Bele se merünk gondolni, mi lenne, ha ma kopogtatnánk be a birtokára, hogy megpróbáljunk bort venni tőle... Így viszont örülünk, hogy évek óta dolgozhatunk vele és figyelhetjük a borait.)

Területeinek nagy része Beaune-ban található. Munkáját mindenre kiterjedő tudatosság és mérnöki precizitás jellemzi. A szőlőművelés a 6,5 hektárnyi területen organikus módszerekkel zajlik. A fürtöket teljes mértékben bogyózzák, az újbor használt hordókba kerül, ahol egy évig érik finomseprőn. Palackozás szűretlen, derítetlen formában.

 

  

Thibault Liger

Akárcsak David Croix-t, Thibault Ligert is az egyik legnagyobb tehetségként szoktuk emlegetni Burgundiából. A Liger-Belair család, 1720-óta szőlészkedik ezeken a területeken. A birtok parcelláit biodinamikus módszerek mentén művelik, ha pedig szántani kell, azt lóval teszik. Szigorúan válogatott szőlőszemekkel, hosszabb héjon erjesztéssel, visszafogott extrakcióval, macerációval, csömöszöléssel dolgoznak, cél a finom tanninszerkezet. Thibault Liger ébersége minden részletre kiterjed: saját erdőt vásárolt, ahonnan maga választja ki a hordóihoz a fákat. Nem engedi, hogy a pörkölés hőfoka meghaladja a 120 °C-t, és folyamatosan kutatja, hogy az egyes területek boraihoz milyen talajról származó tölgy az ideális.

 

 

Phillipe Pacalet

Philippe Pacalet a természetes borkészítés egyik vezéralakja Burgundiában, az egyik legmegosztóbb karakter a régióban. A sok „vigneron-nal” szemben, őt nem fűzik szoros érzelmi szálak a saját tőkékhez, hosszú távú bérleti szerződések mentén, a gazdákkal együtt gondolkodva műveli területeit, nagynevű dűlők értékes parcelláin.

Borainak nagy része kén- és mindenmentes, ezért gyakran találkozhatunk termőhelyi és fajta karaktert fedő illatokkal, megosztó jegyekkel.