Kóstoló Proseccóban - Bortolomiol, Sorelle-Bronca és Valdellövo

„Elmentünk Proseccóba!” – mondtuk tévesen, amikor elindultunk megnézni, kik, hol és hogyan készítik Olaszország és a világ legnépszerűbb tank eljárással készülő borát. Proseccóban voltaképpen nem voltunk. A habzóbor nevét adó település ma már inkább csak kulturális jelentőséggel bír, határában termesztették először a prosecco alapját képező glera szőlőfajtát. Aki „Proseccóba” megy, az valójában Conegliano-Valdobbiadene tengelyen fog szerpentines utakon, ódon terméskő házak és gyönyörű szőlőtelepítések között autózni, ahol a legkiválóbb proseccót készítő pincészetek találtak maguknak otthont.

Klasszifikáció

Prosecco 9 északkelet-olasz tartományban készülhet Friuli, Venezia, Giulia és Veneto régiókon belül. A címkén Prosecco DOC jelzés mutatja, hogy a borunk erről, az idei szürettől 17 000 hektárra nőtt területről érkezett.

Az osztályozás következő szintje a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, ami 15 települést, 6000 hektárt foglal magában. Akár 70%-os meredekségű, déli fekvésű, mészköves lejtők, kézi szüret – az eredmény: elegáns, minerális és gyümölcsös habzók.

A prosecco-piramis tetején áll Cartizze, ami Valdobbiadene város kertjeként bárki számára nyitva áll, aki szeret meredek, forró, katlanszerű területeket bejárni – mi teljes nyugalommal indultunk el, mert tudtuk, hogy valahol az út folyamán vár ránk néhány behűtött palack. Itt ugyanis a szőlőben proseccózni legalább olyan autentikus, mint Márkvárt Jani Ezerötösével járni a hegyet, vagy elveszni Szepsy Istvánnal a földtörténeti korokban a Szent Tamás-dűlő tetején. Cartizze területeiből mindenki szeretne magának egy kicsit: a mindössze 106 hektáron jelenleg 140 tulajdonos osztozik.

 

Glera, a hagyományőrző szőlőfajta

A bor alapját mindig a glera adja, amit általában 15%-ban házasítanak helyi verdiso, perera és bianchetta, valamint a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. Ha nagyobb arányban kerül bele pinot noir vagy kifejezetten rozénak készítik el, a végeredmény már nem nevezhető proseccónak, hiába származik akár a legmagasabb besorolású területekről a szőlő. A szigorú, hagyománytisztelő szabályozást egyre több kritika éri: ahogy rozé champagne vagy franciacorta is létezik, az igény erre is megvan. Ennek hatására a régió egyre több pincészete adja fel egy-egy bor erejéig a Prosecco nevet és eredetmegjelölést – remek példa erre a Bortolomiol és a Santa Margherita nálunk most debütáló két rozé habzóbora.

 

Tank Method

Míg champagne-t már a 17. században palackoztak, proseccóra a 19. századig kellett várni. Épp mielőtt összezavarodtunk volna, tisztáztuk, hogy a Tank Method, Metodo Italiano, Cuve Close és Charmat Method ugyanazt a tartályos eljárást jelentik, amitől a prosecco friss, gyümölcsös és gazdaságos a készítése. Nyakat behúzós, hűvös, gyertyafényes pincetúrákhoz szokott csapatunk esetlenül bolyongott az emeletes házakra magasságára emlékeztető acéltartályok között – a feldolgozó üzemek modern és steril környezete romantikában minden bizonnyal rosszabbul teljesít, de precizitásban és technológiában sok más régió előtt járnak.

Erjesztés és szén-dioxid-tartalom alapján két stílust érdemes külön tárgyalni. Spumante minimum 3,5 bar nyomással, elegánsabb buborékokkal, hosszabb erjesztési folyamattal készül. Frizzante, más néven semi sparkling esetén a nyomás 1-2,5 bar. A csendesebben gyöngyöző, de annál népszerűbb változat egyelőre nem rendelkezik Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG minősítéssel, mivel itt nagyon kis mennyiségben készül, viszont kimagasló minősége miatt nem lenne meglepő, ha ez hamarosan megváltozna.

 

 

Bortolomiol

Valdobbiadenébe érkezésünk után a sétatávolságra lévő Bortolomiolnál kezdtük a kóstolást. Giuliano Bortolomiol örökségét négy lánya viszi tovább, de édesanyjuk is a mai napig kijár a szőlőbe. Velük együtt jártuk körbe a város történelmi központjában lévő borászatot.

 

 

Sorelle Bronca

A Bronca-család teljes létszámában fogadott minket Colbertaldóban, és mutatták meg, hogyan lehet egy pince egyszerre modern és 100%-ban organikus a fenntartható és úttörő módszerekkel dolgozó üzemben.

 

 

Valdellövo

10 hektárjával helyi viszonylatban mikroborászatnak számító collaltói Valdellövo birtokon Benedetto és Clotilde őszintén és közvetlenül láttak bennünket vendégül. A tömegtermelés gondolatától idegenkedő pincénél megismertük a prosecco két különleges arcát: a palackban erjedt, seprőn hagyott Col Fondót és a szűretlen Non Filtratót.

 

 

Santa Margherita

Hosszú évek óta szerepel boltjaink polcain a főleg pinot grigio-járól ismert olasz borászat, mely Veneto mellett Alto Adigében és Toszkánában is készít bort. Rozé habzóboruk,melyet a szabályozás szerint nem nevezhetünk proseccónak, a legfrissebb újdonságuk,