Kreinbacher - Tradicionális pezsgők, új fejezet Somlón

Somló és furmint. Egy világlátott, kozmopolita sváb, aki életet hozott a hegyre. Egy champagne-i pincemester, aki teljesen új terepen próbálta ki tudását, tradicionális, palackban érlelt pezsgők és olyan csapat, akikkel csak nyerni lehet... Az egyik leghagyományosabb borvidékünkön a legmodernebb pezsgőpincében beszélgettünk Kreinbacher József csapatával és Christian Forget champagne-i pezsgőmesterrel hagyományról és jövőről.

Christian Forget pezsgőmester Kreinbacher Kreinbacher Kreinbacher

Mi volt a legnagyobb meglepetés a Somlón?

A furmint felfedezése volt a legnagyobb tapasztalat, korábban egyáltalán nem ismertem. Amikor először ide érkeztem, sok furmintot végigkóstoltam, ezután meghatároztuk a legmegfelelőbb kitettségű területeket, két évig csak vinifikációs, azaz borkészítési kísérleteket folytattunk, és ekkor jött a meglepetés – a cukor és a savtartalom közötti egyensúly nagyon hasonló a Champagneban tapasztaltakhoz!

 

Minden ment, mint a karikacsapás?
Furán néztek rám az elején, amikor 10-10,5 potenciális alkoholfokkal szedettem le a szőlőt a hegy déli, délkeleti oldalán. Azt mondták, ennyire éretlen szőlőből nem lehet jó alapbort készíteni, de megszavazták a bizalmat és mára, az első pezsgőket kóstolva azt mondhatjuk, a champagne-i példa itt is bevált.

 

Champagne és a Paul Bara birtok azért messze van.
A munkaszakaszok megegyeznek az otthon használatos eljárásokkal itt, a Somlón is. A préselés a legkíméletesebb, Champagne-ban készült préssel történik, különválasztva a különböző mustszakaszokat, a préselés első szakaszából származó értékesebb cuvée-t és a második szakaszból származó taille-t (préslé). Ugyanúgy házasítjuk az alapborokat a kívánt pezsgők összeállításához, ezután jön a második erjesztés palackbanmajd a palackos érlelés. Végül a likőrözési próbák és a degorzsálás zárják a folyamatot.

 

Minden palackban erjed és érik?
A Méthode Champenoise vagy Méthode Traditionnelle, vagyis a pezsgőkészítésnél alkalmazott tradicionális módszer nagyon fontos a minőség szempontjából, de csak egy eleme a képletnek. A pezsgő nem csak a buborékokról szól – a terroir és a szőlőfajták egysége, találkozása is. Somlón adottak voltak a feltételek, ennek első eredményeit kóstoljuk most a 2011-es szüretből.

 

Egyedül vagy csapatban?
Régebben nem is tudtam, hol van Somló, most havonta kétszer jövök ide. Sokat hoztam otthonról is, többek között az élesztő is champagne-ból való, de a közös munkából tanuljuk a legtöbbet. Egy pezsgőnek legalább három élete van: alapborként, a palackos érleléskor, degorzsálás után is más-más italról van szó, és ott kell lennünk minden fontos pillanatban. Együtt döntünk, azért, hogy új minőséget hozzunk a hazai pezsgők színes világába.