Kreinbacherék, csendesen

Minden az időről szól

 

Ma a Kreinbacher név hallatán a tradicionális módon készült pezsgők jutnak először eszünkbe, pedig 2003-ban minden a borral kezdődött, és mind a mai napig több bort palackoznak, és adnak el, mint pezsgőt. Amióta elindult a pezsgőkészítés, még nagyobb lendületben van a borászat. Csendes boraikról mégis valamivel kevesebb szó esik, pedig velük kapcsolatban is van miről beszélni. Most az új borok kapcsán látogattunk Somlóra Várszegi György borászhoz és Prisztavok Zoltán kereskedelmi- és marketingvezetőhöz.

De miért éppen Somló?

„Kreinbacher József álmához eredetileg két borvidék jöhetett szóba Magyarországon: Tokaj-Hegyalja és Somló. A fehérbor-dominancia és a vulkanikus talaj komoly hívószó volt, Somló nagyobb kihívást jelentett és mivel a tulajdonos szombathelyi, az egyediségen túl ez is mellette szólt. Bár maga a borászat 2003-ban indult, az igazi áttörés valamivel később érkezett.” – magyarázza Prisztavok Zoltán.

 

A Kreinbacher-stílus

„Magas alkoholú, nehéz, testes borokból annyit találni Somlón, amennyit csak akarunk, de ha tiszta, zamatos, elegáns somlóira vágyunk, amiből akár több pohárral is szívesen megiszunk… na az már nem könnyű! Amikor 2011 elején a céghez kerültem, Bodorkós Norberttel, a birtok szakmai igazgatójával nagy egyetértésben ilyen borokat akartunk készíteni, ahogy Burgundiában is sokan. A 2011-es szüretet már az ultramodern, új feldolgozóban készíthettük el, ez segített a kitűzött stílus elérésében.” – emlékszik vissza Várszegi György.

 

 

Kinőttük a hegyet

Somló a legfelaprózottabb borvidékünk, nincsenek egybefüggő nagyobb táblák. Amikor még aktív bányászélet volt a környéken, a vájárok előszeretettel vásároltak földet a hegyen, ahová hétvégén kijártak pihenni, hobbiszőlőt művelni. Aki szőlőt szeretne vásárolni a hegyen, méterről-méterre kell haladnia és megegyezni a tulajdonosokkal.

„Jelenleg 43 hektáron gazdálkodunk, ami több, mint kétszáz miniparcellából tevődik össze. A csendes bornak szánt területeinkhez a melegebb, hegyderéktól felfelé eső, déli, dél-nyugati fekvés az ideális, míg a pezsgőhöz való alapanyaghoz inkább a hegy hűvösebb, keleti vagy északi oldala a megfelelő. A szőlőink harmada (33%) furmint, 21% olaszrizling, 18% juhfark, a többi syrah, hárslevelű, tramini és chardonnay. – sorolja Prisztavok Zoltán. – De kinőttük a hegyet, ez okozza a legtöbb fejfájást. A csendes borainkat kizárólag saját szőlőből készítjük, de pezsgő alapborért már ki kell lépnünk a borvidékről.”

 

Organikus művelés, finom módszerek – Fém támrendszer helyett facölöpök

„Területeink 100%-át organikus művelésben gondozzuk. Növényvédő, rovarölő szereket nem használunk, rézzel és kénnel dolgozunk, ezekből is a szükséges minimális mennyiséget használjuk. Ezzel a finom módszerrel még egy nehéz évben is ugyanúgy meg tudjuk őrizni a szőlő állapotát, mintha keményebb kemikáliákat használnánk. A biodinamika egyelőre nem cél, a természetes és érzékeny módszerek alkalmazása viszont nagyon is az. Az egyik ilyen elem a fém támrendszer teljes mellőzése. A horganyzott acél ugyanis hosszú távon ugyanúgy viselkedik a savban gazdag kőzetben, mint a galvánelem: szép lassan feloldja a talaj, és fémmel itatja át a termőföldet. Emiatt kizárólag facölöpöket verünk le minden saját dűlőben.” – V. Gy.

 

 

2016 – elegáns, hűvösebb karakterű borok

„2015-re az egyenletes érés, meleg nyár volt jellemző, és a mennyiség is jól alakult. Ilyenből kellene még több! 2016-ban nem volt könnyű dolgunk. A július végén érkezett intenzív jégeső miatt a termés 50%-át buktuk el egyetlen napon. Mivel a jégverés hatására sérült a levél, a növény újra a lombfelületet kezdte nevelni, így egy lassabb érés kezdődött. Ez alacsony alkoholt és jó savakat eredményezett. A 2016-os boraink emiatt elegánsak, hűvösebb karakterűek. Megvannak a jó területeink, a szükséges technológiai háttér, de a pince fiatal és vele együtt a szőlőink nagy része is. Idővel egyre kevésbé leszünk kitéve az évjárathatásoknak, és ahogy a gyökerek egyre mélyebbre kúsznak, boraink is úgy lesznek egyre részletgazdagabbak.” – V. Gy.

 

Burgundia kifinomult borai lebegnek a szemünk előtt

„Nagy távlatokban gondolkodunk. A tulajdonosunk, Kreinbacher József a birtokot az unokáinak és azok unokáinak szánja. Ha megnézzük a híres burgundi példákat, azt látjuk, hogy a mögöttünk álló időszak még nem tényező. A pezsgőinket is minimum 18 hónapig érleljük, de olyan is van közte, amelyet 60 hónapig. Itt minden az időről szól. Mivel József nagy pezsgő- és borkedvelő, otthonosan mozog a témában, állandóan megjelenik valamivel a hóna alatt, ami általában champagne, vagy egy burgundi fehérbor. Amit felbont, azt nekünk is megmutatja. Együtt kóstolunk, együtt gondolkodunk, így mi is értjük a kitűzött stílusokat, célokat borban, pezsgőben egyaránt. Burgundia elegáns, kifinomult borai lebegnek célként szemünk előtt. Az a minta, amit ott látunk, számunkra nagyon inspiráló. Hasonló szellemiséggel szeretnénk borokat készíteni a somlói termőhelyen, helyi fajtákra alapozva.” – P.Z.

 

Prisztavok Zoltán

Bár a hivatalos megnevezése kereskedelmi- és marketingigazgató, sokkal több annál: Zoli valójában a Kreinbacher Birtoknál zajló elképesztő növekedés fő motorja. Stratégiai gondolkodás, kereskedői véna, energia és dinamizmus – ez jut eszünkbe róla, meg az, hogy nemcsak gyorsan vezet, de gyorsan vág az esze is…

 

Várszegi György

Kreinbacherék borásza azóta van Somlón, amióta a borászat maga: 2003 óta együtt él a heggyel, a pincéhez 7 éve érkezett. Higgadt, megfontolt és nyugodt, aki arra is képes, ami a legnehezebb – egyszerre gondolkodni csendes borokban és pezsgőben.